ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Προκαλούν οι τραπεζίτες

Την ώρα που τα υπερκέρδη των τραπεζών «τρυπάνε το ταβάνι» και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυξήθηκαν κατά 40%-45%, σε σχέση με πέρυσι, οι τραπεζίτες κατέθεσαν χτες και επίσημα στην ΟΤΟΕ τη θέση τους για το Ασφαλιστικό, με την οποία ζητούν από τους τραπεζοϋπαλλήλους να απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους και να ενισχύσουν παραπέρα την κερδοφορία των τραπεζών.

Η πρόταση των τραπεζιτών, την οποία ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γ. Κωστόπουλος, χαρακτήρισε ως «την τελευταία ευκαιρία», προβλέπει επί της ουσίας την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/2002. Στις ήδη αρνητικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στον παραπάνω νόμο, οι τραπεζίτες επιδιώκουν να γράψουν τον επίλογο, απαλλάσσοντας τις τράπεζες από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για ένα μέρος ασφαλισμένων και μειώνοντας τις συντάξεις.

Για την κύρια σύνταξη η πρόταση προβλέπει την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, από την 1/1/2005 όπως ορίζει και ο Ν. 3029 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη τριετία, οι τράπεζες θα μειώσουν τις εισφορές τους κατά 50% (από 26,6% σε 13,3%), αποκομίζοντας τεράστια κέρδη σε βάθος χρόνου. Εννοείται ότι τα κέρδη των τραπεζών θα εγγραφούν ως ζημιές στους προϋπολογισμούς των Ταμείων ή τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δήθεν δέσμευση ότι η παροχή κύριας ασφάλισης των ειδικών ταμείων θα γίνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, είναι χωρίς αντίκρισμα. Και αυτό γιατί, πέραν της μείωσης σταδιακά του βαθμού αναπλήρωσης από το 80% στο 70%, που προβλέπει από το 2008 ο νόμος 3029, ορίζει ταυτόχρονα ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή «σε περίπτωση που εμφανίζεται πρόβλημα βιωσιμότητας κάποιου ή κάποιων ασφαλιστικών οργανισμών του νόμου αυτού, υποχρεούται να εισηγηθεί μέτρα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του...». Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όταν σφίξουν τα πράγματα στο ΙΚΑ, οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι πρώην ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων; (τράπεζες, ΔΕΚΟ).

Ισχυρό είναι επίσης το χτύπημα στην επικουρική ασφάλιση των τραπεζοϋπαλλήλων. Η ουσία της πρότασης {ένταξη στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, παράλληλη δημιουργία ενός θνησιγενούς Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης ΝΠΔΔ (ΤΕΑΤ)} μαθηματικά οδηγεί στη συρρίκνωση της επικουρικής σύνταξης, αλλά και στην κατάργηση των προσυνταξιοδοτικών καθεστώτων, σε όσα ταμεία υπάρχει. Και από εδώ όμως οι τράπεζες θα αποσπάσουν οφέλη, αφού οι υποχρεώσεις τους δεν καθορίζονται με την αναλογιστική μελέτη. Δεν αναγνωρίζονται δηλαδή οι υποχρεώσεις των τραπεζών μέχρι σήμερα, ενώ οι μελλοντικές τους υποχρεώσεις θα γίνουν αντικείμενο των αναλογιστών.

Δε χρειάζεται βεβαίως ειδική ανάλυση για να γίνει κατανοητό το αποτέλεσμα της πρότασης. Ο Γ. Κωστόπουλος το προκαθόρισε με ακρίβεια χτες, σημειώνοντας ότι «Θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να κάνουν παραχωρήσεις...». Ενώ ισχυρίστηκε ότι και το κράτος θα πρέπει να συμμετέχει στην κάλυψη των ελλειμμάτων γιατί φέρνει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Δεν εννοούσε βεβαίως τις ευθύνες του κράτους απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά απέναντι στους τραπεζίτες..!

Και βέβαια μια τέτοια στάση των τραπεζιτών είναι αναμενόμενη, όταν μπροστά στις προκλήσεις τους η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ συνεχίζει να επαναλαμβάνει τα περί σθεναρής αντίστασης για να επιβληθεί «σοβαρός και υπεύθυνος διάλογος», ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να «βγάλει λάδι» τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029, που δήθεν απειλείται με ανατροπή.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα οι συνταξιούχοι σε μεγάλες πόλεις της χώρας μπροστά στη γενικευμένη επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, που έχουν εξαπολύσει από κοινού κεφάλαιο και κυβέρνηση. Ετσι, σήμερα οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Κοζάνη και Αγρίνιο. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις σημερινές κινητοποιήσεις απευθύνουν σε όλους τους συνταξιούχους οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και Δημοσίου.

Στην Αθήνα οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων, έχει οριστεί για τις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στην Πάτρα η συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Πάτρας των Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ - Δημοσίου, έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην πλ. Εθνικής Αντίστασης.

Οι συνταξιούχοι της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Αγρίνιο, στις 10.30 το πρωί, στο «Παπαστράτειο».

Στην Καβάλα, η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 το πρωί στη Νομαρχία.

Στη Λάρισα οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Στο Βόλο η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Οι συνταξιούχοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν αυξήσεις πραγματικές πάνω από 10%. Κατώτερη σύνταξη όχι μικρότερη από 960 ευρώ. Επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ. Καμία αύξηση στα φάρμακα και να τους παρέχονται δωρεάν. Να δοθούν χωρίς προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα παρακρατηθέντα του ΛΑΦΚΑ, καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Με αγωνιστικό πλαίσιο στη στάση εργασίας

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ), οι υπηρεσίες Πρόνοιας και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) κατά τη διάρκεια της σημερινής πανελλαδικής πεντάωρης στάσης εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) των υγειονομικών. Παράλληλα, θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 10.30 π.μ., και στη Θεσσαλονίκη, στην Καμάρα, επίσης ώρα 10.30 π.μ.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ), που παλεύει μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ καλεί τους υγειονομικούς να συμμετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας, τις συγκεντρώσεις και πορείες, και ξεπερνώντας τη συμβιβασμένη στάση της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που περιορίζει τα αιτήματα, να προβάλλουν αιτήματα και διεκδικήσεις που υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες. Ετσι, η ΑΣΥ καλεί τους υγειονομικούς να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, με την ταυτόχρονη κατάργηση των νοσηλίων και των εισφορών. Ακόμα, αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, με κατώτερο βασικό μισθό 1.200 ευρώ για τους εργαζόμενους και κατώτερο βασικό μισθό 1.600 ευρώ για τους ειδικευόμενους γιατρούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Σε Ηπειρο και Κρήτη

Με αγωνιστικό πλαίσιο κατεβαίνουν στη σημερινή στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων που ανήκουν στο Περιφερειακό Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Ηπείρου. Στη διάρκεια της στάσης, θα γίνει συγκέντρωση υγειονομικών από όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου στην έδρα του ΠεΣΥΠ Ηπείρου, στα Γιάννενα, στην οδό Πυρσινέλλα.

Απόφαση για συμμετοχή στη στάση εργασίας αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Στο Ρέθυμνο οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της απεργίας στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου, με σκοπό να συζητήσουν τα προβλήματά τους και την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Το σωματείο εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου έχει προκηρύξει επιπλέον 2ωρη στάση εργασίας 8-10 το πρωί για επιμέρους προβλήματα του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών κλπ.

ΟΜΕ - ΟΤΕ
Υπέγραψε τις αντεργατικές ανατροπές

Τη σφραγίδα της στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με την κατάργηση της μονιμότητας και την τεράστια μείωση του προσωπικού στον ΟΤΕ, έβαλε και επίσημα χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), υπογράφοντας το κείμενο των αντεργατικών επιδιώξεων της διοίκησης του Οργανισμού.

Με τη στήριξη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, η διοίκηση του Οργανισμού βάζει μπρος την επιχείρηση «εκκαθάρισης» χιλιάδων εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων «εθελούσιας» εξόδου. Η μείωση του προσωπικού, κατά 6.000 περίπου άτομα, τίθεται σε εφαρμογή. Τα Ταμεία σύνταξης και ο κρατικός προϋπολογισμός επωμίζονται το τεράστιο κόστος της μαζικής εξόδου των εργαζομένων και της συνταξιοδότησής τους. Η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ συμφώνησε και στην άρση της μονιμότητας, καθώς, όπως και επίσημα ανακοινώνει η διοίκηση του ΟΤΕ, «όλες οι μελλοντικές προσλήψεις στον ΟΤΕ θα γίνονται με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου»! Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της μονιμότητας του συνόλου των εργαζομένων στον ΟΤΕ, ενώ αποτελεί «πιλότο» και για άλλες ΔΕΚΟ.

Ο Ν. Σιτζάνης, εκ μέρους της ΕΣΚ - ΟΤΕ, καταδικάζει την επαίσχυντη συμφωνία και καλεί τους εργαζόμενους του ΟΤΕ να μην αποδεχτούν αυτά τα αντεργατικά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ