ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση

Ιαπωνικό αεροσκάφος αεράμυνας περιπολεί στα νησιά Σενκάκου για την Ιαπωνία και Ντιαογού για την Κίνα
Ιαπωνικό αεροσκάφος αεράμυνας περιπολεί στα νησιά Σενκάκου για την Ιαπωνία και Ντιαογού για την Κίνα
ΠΕΚΙΝΟ, ΤΟΚΙΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας, από την Κίνα, πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά, Ντιαόγου (κινέζικα) ή Σενκάκου (ιαπωνικά) στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, από το Σάββατο στις 10 π.μ. Η ανακήρυξη έρχεται να οξύνει την πολεμική στις σινο - ιαπωνικές σχέσεις, όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και συμφέροντα που συνδέονται με τον έλεγχο των ναυτικών δρόμων, προκαλώντας την αντίδραση τόσο του Τόκιο, όσο και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Αμυνας, Γιανγκ Γιουτζούν, αναφερόμενος στη ζώνη αεράμυνας είπε ότι αυτή ανακοινώνεται από ένα κράτος, προκειμένου να προφυλαχτεί από ενδεχόμενες απειλές και για την υπεράσπιση του εθνικού εναέριου χώρου. Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μετά από τις επικρίσεις τους, τις οποίες χαρακτήρισε «αβάσιμες και ανεύθυνες», καλώντας την Ουάσιγκτον να σταματήσει τη μονομερή υποστήριξη του Τόκιο, με τα κινεζικά ΜΜΕ να προσθέτουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να διακινδυνεύσει τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε την ανακήρυξη ως προσπάθεια να αλλάξει το «status quo» στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, αυξάνοντας τις εντάσεις και τους κινδύνους στην περιοχή. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, χαρακτήρισε την κίνηση ως αποσταθεροποιητική για την περιοχή μονομερή πράξη.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, έκανε λόγο για μια «επικίνδυνη» κίνηση, η οποία δεν έχει ισχύ για το Τόκιο. Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι το Τόκιο δεν αποδέχεται την κινεζική απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «μονομερή ενέργεια, η οποία μας οδηγεί να εξετάσουμε τον κίνδυνο απρόβλεπτων γεγονότων», επαναλαμβάνοντας τη θέση της χώρας του ότι τα νησιά Σενκάκου βρίσκονται υπό ιαπωνικό έλεγχο. Σύμφωνα με τον Φ. Κισίντα, η Ιαπωνία μελετά τη δυνατότητα να φέρει την υπόθεση «σε ένα υψηλότερο επίπεδο». Η Κίνα απάντησε, λέγοντας ότι η ιαπωνική θέση είναι ανεδαφική και ψευδής, κατηγορώντας το Τόκιο, ως τον υπαίτιο για την ένταση.

Η Ταϊβάν, που επίσης διεκδικεί την περιοχή, εξέφρασε τη λύπη της για την κίνηση της Κίνας και προανήγγειλε μέτρα για την εθνική της ασφάλεια. Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Νότια Κορέα, λέγοντας ότι η Σεούλ εξακολουθεί να ελέγχει τη βραχονησίδα Τζεγιού.

Η ανακήρυξη της ζώνης αναγνώρισης και αεράμυνας συνοδεύεται με κανονισμούς που πρέπει να τηρούν όλα τα αεροσκάφη που εισέρχονται σ'αυτήν, αλλιώς μπορεί να επέμβουν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που ο Τζ. Κέρι απαίτησε να μην εφαρμοστεί.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Κίνας για μία επί σειρά ετών διαφιλονικούμενη περιοχή, στέλνει μήνυμα ότι μπαίνει πιο ενεργά και με στρατιωτικά μέσα στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Τριήμερη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού

BOYKOYΡΕΣΤΙ.--

Τριήμερη επίσκεψη στη Ρουμανία για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες ξεκίνησε χτες στο Βουκουρέστι ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ με αφορμή την περιφερειακή σύνοδο χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Κεκιάνγκ, μετά την παρέμβασή του στη σύνοδο χωρών ΚΑ Ευρώπης, έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με τη ρουμανική ηγεσία, στη διάρκεια των οποίων αναμένεται να υπογραφούν μνημόνια και συμφωνίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων συνεργασίας (ενδιαφέρον υπάρχει για τις σιδηροδρομικές υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες), ενώ θα εκφωνήσει ομιλία στη ρουμανική Βουλή.

Τον περασμένο Ιούλη ο Ρουμάνος πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Πεκίνο πραγματοποιώντας σειρά επαφών με Κινέζους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο ομόλογός του Λι Κεκιάνγκ.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Υποκρισία μετά την κατάρρευση κτιρίου

ΡΙΓΑ.--

Τους 54 έφτασαν οι νεκροί από την κατάρρευση, την Πέμπτη, της οροφής του σούπερ μάρκετ Μάξιμα, στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ ακόμα επτά παραμένουν αγνοούμενοι. Το Σάββατο έπεσε ακόμα ένα κομμάτι της οροφής του κτρίου, προκαλώντας εκ νέου πανικό, στην περιοχή. Η κατάρρευση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προήλθε από κακοτεχνίες και παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εν εξελίξει κατασκευή roof garden, που επηρέασε σημαντικά τη στατικότητα του κτιρίου, προκαλώντας πιθανότατα την κατάρρευση, καθώς δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα στήριξής του. Ο Λετονός Πρόεδρος, Αντρίς Μπερζίνς, σε μία δήλωση υποκρισίας, χαρακτήρισε «έγκλημα» το γεγονός και κήρυξε τριήμερο πένθος, ωστόσο οι αρχές της χώρας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν άμοιρες ευθυνών, καθώς οι εγκληματικές παρατυπίες λαμβάνουν χώρα με την ανοχή τους. Ειρωνεία είναι ότι το κτίριο είχε πάρει και βραβείο αρχιτεκτονικής, το 2011.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εγκρίθηκε συμφωνία με ΗΠΑ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εγκρίθηκε την Κυριακή από τη μεγάλη συνέλευση του Αφγανιστάν, Λόγια Ζίργκα, η συνθήκη ασφαλείας που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να διατηρήσουν κατοχικά στρατεύματα στη χώρα και μετά το 2014, οπότε και προβλέπεται η δήθεν αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Η συνέλευση, την οποία αποτελούν 2.500 αρχηγοί φυλών, βουλευτές και προσωπικότητες, εξουσιοδότησε τον Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, να προχωρήσει στην υπογραφή της συνθήκης με τις ΗΠΑ, με τον όρο η Ουάσινγκτον να σταματήσει τις επιχειρήσεις σε σπίτια Αφγανών αμάχων και θα δώσει εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στην «ειρηνευτική διαδικασία».

Στο Αφγανιστάν βρέθηκε και η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, Σούζαν Ράις, η οποία επρόκειτο να έχει συνάντηση με το Χ. Καρζάι και να αναχωρήσει σήμερα Τρίτη.

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, στην επαρχία Χίμπερ Πακτίκουα, ενάντια στις ΗΠΑ, απαιτώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που έχουν σαν αποτέλεσμα το θάνατο πολλών αμάχων.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία και συγκρούσεις με την αστυνομία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις προετοιμασίες που θα οδηγούσαν στην υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου, με την ΕΕ, προκρίνοντας αντ' αυτού ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία. Η ΕΕ εξέφρασε την αποδοκιμασία της για τις ρωσικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η ευρωπαϊκή πρόταση «εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι» και εξαρτάται από το Κίεβο να αποφασίσει τι είδους δέσμευση θέλει με την ΕΕ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του Προέδρου της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που εκφράζει μερίδα της αστικής τάξης που συνδέει την τύχη της με την ΕΕ και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, εγκλωβίζουν και λαϊκό κόσμο που έχει αυταπάτες για δήθεν πρόοδο με την υπογραφή συμφωνίας με την ΕΕ. Φυσικά, ούτε η σύνδεση με την καπιταλιστική Ρωσία είναι σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων και το ζήτημα της Ουκρανίας φέρνει, για άλλη μια φορά, στο προσκήνιο τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που είναι σε εξέλιξη.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Ενταση για νομοσχέδιο

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Εκρηκτική κατάσταση επικρατεί στην Ταϊλάνδη, όπου σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο η πρόταση μομφής στην κυβέρνηση της Γινγκλούκ Σιναουάτρα και του κόμματος Φέου Τάι. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν χτες κινητοποιήσεις, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί, σε μία κορύφωση των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν, τον Οκτώβρη, με αιχμή νομοσχέδιο που έφερε πριν από λίγο διάστημα προς ψήφιση η κυβέρνηση και προέβλεπε τη χορήγηση γενικής αμνηστίας. Αυτό επιτρέπει την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού και αδερφού της σημερινής επικεφαλής της κυβέρνησης, Τακσίν Σιναουάτρα, στη χώρα, χωρίς να εκτίσει την ποινή, στην οποία είχε καταδικαστεί για διαφθορά.

ΛΙΒΥΗ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονταν χτες μέχρι νωρίς το απόγευμα στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, ανάμεσα σε άνδρες του λιβυκού στρατού και μαχητές της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σαρία» που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή. Αρχισαν με αφορμή τον ξυλοδαρμό ενός ενόπλου πολίτη σε φυλάκιο της οργάνωσης. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε εννιά νεκρούς και περισσότερους από 47 τραυματίες.

Οι συγκρούσεις σημειώνονται μία εβδομάδα μετά τα πολύνεκρα επεισόδια μεταξύ παραστρατιωτικών και πολιτών που διαδήλωναν εναντίον τους στην Τρίπολη. Μετά από κυβερνητική έκκληση, θεωρητικώς οι παραστρατιωτικές ομάδες εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα. Στη Βεγγάζη έχουν επανειλημμένως σημειωθεί ανάλογα επεισόδια. Η «Ανσάρ αλ Σαρία» εμπλέκεται και στην επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στις 11 Σεπτέμβρη 2012 (σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και τρία μέλη της αμερικανικής αποστολής).

Την Κυριακή από το Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών ο πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν δήλωνε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα». Ο Τζον Κέρι, από την άλλη, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να «στηρίξουν» με εκπαίδευση (εκτός Λιβύης) και χρήματα τις λιβυκές δυνάμεις, πρόθεση που έχουν διατυπώσει ήδη ΕΕ, ΝΑΤΟ και ξεχωριστές ηγεσίες όπως Βρετανία και Γαλλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ