ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Σε Ρωσία, Κίνα και Μέση Ανατολή ο αντίκτυπος της συμφωνίας με σφραγίδα ΗΠΑ

Εξελίξεις και νέους ανταγωνισμούς πυροδοτεί ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στα Βαλκάνια

Από τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες
Από τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες
Η συμφωνία «οικονομικής συνεργασίας» Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, που υπογράφηκε στις 4 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να «σφραγίσουν» τις εξελίξεις και αναδιατάξεις όχι απλά στα Βαλκάνια - σε μια περίοδο μάλιστα που αντίστοιχη προσπάθεια ξεδιπλώνει και η ΕΕ - αλλά και σε όλο το «τόξο» από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Το συμπέρασμα προκύπτει από βασικές διατάξεις δύο ξεχωριστών κειμένων συμφωνίας που υπέγραψαν το περασμένο Σάββατο ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αμπντουλάχ Χότι, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ειδικού απεσταλμένου για τα Δυτικά Βαλκάνια και επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η συμφωνία προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ότι «οι δύο πλευρέςθα απαγορεύσουν τη χρήση εξοπλισμού 5G που παρέχεται από μη έμπιστους πωλητές στα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα», σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά σε κινεζικά μονοπώλια, όπως η «Huawei», και μάλιστα αναφέρει ότι «όπου υπάρχει ήδη τέτοιος εξοπλισμός, τα δύο μέρη δεσμεύονται να τον απομακρύνουν».

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα όσα συμφωνήθηκαν για τη δρομολόγηση χαρακτηρισμού της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», βασικού συνεργάτη του Ιράν, ως «τρομοκρατικής οργάνωσης». Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Οι δύο πλευρές δηλώνουν πως θα αναγορεύσουν τη "Χεζμπολάχ" τρομοκρατική οργάνωση και θα εφαρμόσουν πλήρως μέτρα περιορισμού των επιχειρήσεων της "Χεζμπολάχ" και των οικονομικών δραστηριοτήτων της στις περιοχές υπό τη δικαιοδοσία τους».

Επιπλέον, η μεν Σερβία συμφωνεί να ανοίξει εμπορικό γραφείο και κάποιου είδους κυβερνητική αποστολή στην Ιερουσαλήμ μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη 2020, καθώς και να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ μέχρι 1η Ιούλη 2021, το δε Κοσσυφοπέδιο καλείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Στο δε όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», Σερβία και Κοσσυφοπέδιο δέχονται να παραχωρούν προσωπικά δεδομένα ατόμων που κινούνται μεταξύ των δύο πλευρών και να υιοθετήσουν ηλεκτρονικά συστήματα συμβατά με εκείνα των ΗΠΑ, με στόχο την «καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων».

Ακόμα, διευκολύνοντας και μια σειρά επενδυτικές επιδιώξεις αμερικανικών κεφαλαίων, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν:

  • Την εφαρμογή παλιότερων συμφωνιών για οδικό άξονα ταχείας κυκλοφορίας Βελιγραδίου - Πρίστινας και τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο πόλεων.
  • Τη συνεργασία Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με την Αμερικανική Εταιρεία Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Ανάπτυξης (IDFC), με στόχο την υλοποίηση μνημονίων συναντίληψης για την υλοποίηση οδικών έργων και σιδηροδρομικών αξόνων σύνδεσης των πόλεων Νις και Πρίστινα, Πρίστινα και Μέρντανε. Σε αυτό το σχήμα προβλέπεται επίσης η χρηματοδότηση δανείων για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις των δύο πλευρών, επιπρόσθετα «διμερή έργα» και μία «πλήρης παρουσία» της IDFC στο Βελιγράδι.
  • Οι δύο πλευρές - αναφέρεται - «θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν» με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας και άλλες αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες για να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας «με στόχο το μοίρασμα των υδάτινων πόρων και της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά φράγματα στη λίμνη Γκαζιβόντε/Ουζμάνι» του Κοσσυφοπεδίου.
  • Καλούνται επίσης να ανοίξουν το μεθοριακό πέρασμα στο Μέρνταρε και να συμμετάσχουν στη λεγόμενη «μίνι ζώνη Σένγκεν» που ανακοίνωσαν τον Οκτώβρη του 2019 Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Κατά τ' άλλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναγνωρίσουν τα διπλώματα και τα πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης, να προωθήσουν και να προστατεύσουν την ανεξιθρησκεία, την προστασία θρησκευτικών μνημείων, την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών για τον εντοπισμών αγνοουμένων. Επίσης καλούνται να συνεργαστούν ενάντια στην ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας από 69 χώρες.

Τέλος, η Σερβία δεσμεύεται για ένα χρόνο να μην ασκήσει πιέσεις σε χώρες - μέλη του ΟΗΕ να άρουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και εκείνο να μην επιδιώξει ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

ΗΠΑ
«Φιέστα» για την υπογραφή της συμφωνίας ΗΑΕ - Ισραήλ

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την ερχόμενη Τρίτη, 15 Σεπτέμβρη, θα υπογραφεί η συμφωνία «ομαλοποίησης» των σχέσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ στον Λευκό Οίκο. Η εξέλιξη ανακοινώθηκε εκτάκτως χτες το βράδυ από αξιωματούχους της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αξιοποιεί το γεγονός στη «φαρέτρα» της προεκλογικής εκστρατείας σαν ένδειξη «αποτελεσματικής» εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή...

Η συμφωνία ΗΑΕ και Ισραήλ αναμένεται να υπογραφεί από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιάντ.

Ωστόσο, η προσπάθεια των δύο χωρών για επισημοποίηση της συνεργασίας που είχαν ξεκινήσει, σε διάφορα επίπεδα, τα τελευταία χρόνια στο παρασκήνιο, προκαλεί αντιδράσεις. Προχτές, τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης των ηγετών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς στη Βηρυτό.

Πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου της Χεζμπολάχ, «Αλ Μανάρ», αναφέρουν πως στη συνάντηση ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τόνισαν τη «σταθερότητα του άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ. Συζήτησαν επίσης όλες τις τελευταίες «πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις σε Παλαιστίνη, Λίβανο και την ευρύτερη περιφέρεια» καθώς και τους κινδύνους που επισείουν για το παλαιστινιακό ζήτημα τα σχέδια ορισμένων αραβικών χωρών για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο Χανίγια έφτασε στον Λίβανο πριν μία βδομάδα και θεωρείται η πρώτη του επίσκεψη στη Βηρυτό μετά από 30 χρόνια. Πριν λίγες μέρες έγινε δεκτός με τιμές ήρωα από χιλιάδες άτομα (οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζουν στον Λίβανο πολλά χρόνια) στη νότια παράκτια πόλη Σιδώνα. Εκεί, αποδοκίμασε την απόφαση των ΗΑΕ για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, λέγοντας πως πρόκειται για προδοσία και απόφαση που δεν έχει σχέση «ούτε με τη συνείδηση του λαού, ούτε με την ιστορία ή την κληρονομιά».

Χτες, μετέβη στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ο Χουσεΐν αλ Σέιχ, ως μέλος της ΚΕ της Φατάχ και Πρόεδρος της «Γενικής Αρχής Πολιτικών Υποθέσεων». Δήλωσε πως είχε «σημαντικές, θετικές και εποικοδομητικές συναντήσεις» με αξιωματούχους στο Κατάρ, που του επιβεβαίωσαν (όπως είπε) τη σταθερή υποστήριξή τους για την παλαιστινιακή υπόθεση και τις θέσεις της παλαιστινιακής ηγεσίας, καθώς και τη δέσμευσή τους για την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 12» μετέδωσε πως στο Ισραήλ βρίσκεται ήδη ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Τσαντ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ, με στόχο την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και το άνοιγμα τσαντιανής διπλωματικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ σε έναν χρόνο.

ΛΙΒΥH
Παρατάθηκαν οι συνομιλίες στο Μαρόκο

Η διαφαινόμενη πιθανότητα σύγκλισης σε ορισμένα ζητήματα φαίνεται πως ενθάρρυνε τις αντιπροσωπείες των αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης να αποφασίσουν χτες την παράταση, κατά τουλάχιστον ένα 24ωρο, των συνομιλιών που έχουν ξεκινήσει από την Κυριακή στην πόλη Μπουζνίκα του Μαρόκου.

Βασικό θέμα των διαβουλεύσεων είναι η εφαρμογή μιας πιθανής συμφωνίας εκεχειρίας, η οποία είχε ανακοινωθεί στις 21 Αυγούστου αλλά δεν τέθηκε έκτοτε σε ισχύ. Οπως έγινε γνωστό, οι αντιμαχόμενες πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου στη Γενεύη από τις 17 έως τις 28 Σεπτέμβρη με ανάλογη ατζέντα.

Οι εξελίξεις στο τραπέζι των διαβουλεύσεων στην πόλη Μπουζνίκα συζητήθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι υπουργοί Εξωτερικών Μαρόκου, Νάσερ Μπουρίτα, και Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι. Συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί «πολιτική λύση μέσω διαλόγου» στη Λιβύη και επιβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν τις επαφές με τον ΟΗΕ, την Επιτροπή της Αφρικανικής Ενωσης για τη Λιβύη και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάγιο, μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΣΑ αναφέρθηκε στη ναυτική αποστολή «Ειρήνη» της ΕΕ ανοιχτά της Λιβύης υποστηρίζοντας ότι είναι μία «απτή απόδειξη» πως η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης.

ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Νέο επεισόδιο στη μεθόριο

Συντηρείται η ένταση στην περιοχή Λαντάκ στη μεθόριο Ινδίας - Κίνας, που διαφιλονικούν για την περιοχή, με φόντο και σοβαρές διμερείς αντιθέσεις, παρά τη συνεργασία τους σε ενώσεις όπως οι BRICS.

Ο εκπρόσωπος των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ζανγκ Σουιλί, δήλωσε πως ινδικά στρατεύματα παραβίασαν τα σύνορα και άνοιξαν πυρ κατά κινεζικής περιπόλου. Οι κινεζικές δυνάμεις έλαβαν «τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιηθεί και να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος. Κατέληξε δε ζητώντας από το Νέο Δελχί να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις και να αναζητηθούν ευθύνες για τα ινδικά πυρά.

Από τη μεριά της Ινδίας, ο εκπρόσωπος του στρατού, Αμάν Ανάντ, είπε ότι κινεζικές δυνάμεις προσπάθησαν να περικυκλώσουν ινδικό φυλάκιο χρησιμοποιώντας και προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, όταν Ινδοί στρατιώτες «τους απέτρεψαν». Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ινδικές δυνάμεις «επέδειξαν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και κατηγόρησε το Πεκίνο για «κατάφωρη παραβίαση συμφωνιών και επιθετικούς ελιγμούς, ενώ ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές σε στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ