ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Γιορτή της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλιστικό αύριο

Μέλη της ΚΝΕ που συνεισφέρουν στη διεξαγωγή της και επισκέπτες μιλούν το «Ρ»

Δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ χτες και η μαζική συμμετοχή των νέων κατέδειξε για άλλη μια φορά ότι η μεγάλη ετήσια συνάντηση της ΚΝΕ με τη νέα γενιά, αποτελεί σταθερά το κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας.

Χιλιάδες οι νέοι και οι νέες που και χτες γνώρισαν από κοντά τη σημαντική προσπάθεια των μελών και φίλων της ΚΝΕ. Βλέποντας, ακούγοντας, συζητώντας, διασκεδάζοντας. Συμμετέχοντας στη «δική τους γιορτή, στον δικό τους αγώνα για το σοσιαλισμό». Εκεί που σμίγουν ελπιδοφόρα για το αύριο με τους χιλιάδες νέους και τις νέες οι ανατρεπτικές ιδέες, οι θέσεις και η πολιτική του ΚΚΕ, η πρόταση για μια άλλη κοινωνία το σοσιαλισμό.

«Βρέθηκα χτες στη Διεθνούπολη, όπου και πέρασα όλο το απόγευμα συζητώντας με τους ξένους αντιπροσώπους των Κομμουνιστικών Νεολαιών. Ενθουσιάστηκα τόσο από το Φεστιβάλ, που το βράδυ βοήθησα στην καθαριότητα του χώρου, νιώθοντας και στην πράξη τι σημαίνει να εργάζεσαι εθελοντικά και με πόσο κέφι προσφέρεις όταν κάτι σε εμπνέει και το πιστεύεις». Τα παραπάνω δήλωσε η Ματούλα Κουμπέλη, 19 χρονών, σπουδάστρια, που για πρώτη φορά επισκέφτηκε το Φεστιβάλ.

Ο Τάσος Γιαννούλης, θεραπευτής στο «18 Ανω», έχει έρθει πολλές φορές στο Φεστιβάλ, από μικρός, όπως είπε, με την οικογένειά του. «Είναι σπουδαίο - συνέχισε - το γεγονός ότι συγκεντρώνονται εδώ τόσοι άνθρωποι με κοινούς στόχους και σκοπούς, είναι πραγματικά μια γιορτή. Μπορεί να μη συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά θεωρώ ότι η ΚΝΕ είναι μια πρωτοπόρα οργάνωση και ο θεσμός του Φεστιβάλ είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει». Ξεχώρισε, όπως μας είπε, ιδιαίτερα το χώρο των μεταναστών και τη Διεθνούπολη, όπου «συναναστρέφεσαι με ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα».

Πολύ σπουδαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός χαρακτήρισε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ η Ειρήνη, φοιτήτρια, που επισκέπτεται για πρώτη χρονιά το Φεστιβάλ. Θεωρεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις συζητήσεις και ιδιαίτερο το χώρο των καλλιτεχνών. «Θα έρθω σίγουρα και τον επόμενο χρόνο».

«Δεν είναι δουλιά ή χρέωση, είναι κάτι που κάνουμε με ευχαρίστηση, με πρωταρχικό στόχο να γνωρίσει η νεολαία την ΚΝΕ και την πολιτική του ΚΚΕ και να πάρει μια "γεύση" από το σοσιαλιστικό μας χωριό». Τα παραπάνω είπε ο Βασίλης, φοιτητής, και ένας από τους εκατοντάδες νεολαίους της ΚΝΕ που αυτές τις τέσσερις μέρες δουλεύουν ασταμάτητα για την επιτυχημένη διεξαγωγή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η Αριάδνη, 20 ετών, φοιτήτρια στα ΤΕΙ Πειραιά, βρίσκεται καθημερινά στο χώρο του «Ελεύθερου Δημιουργικού Χρόνου». Εχει την ευθύνη, μαζί με άλλους συντρόφους της, για το στήσιμο του χώρου και τη διεξαγωγή των συζητήσεων και των άλλων δραστηριοτήτων. «Είναι πολύ σπουδαίο - είπε - ότι αυτό το μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός δεν έχει σπόνσορες και χορηγούς, αλλά στηρίζεται στην εθελοντική εργασία των φίλων και μελών της Οργάνωσής μας. Η όλη κούραση εκμηδενίζεται όταν πετυχαίνεις χιλιάδες νέοι κάθε χρόνο να έρχονται σε επαφή με την πολιτική του ΚΚΕ και την πρωτοπόρα ΚΝΕ».

Η Ειρήνη, φοιτήτρια, δουλεύει στο μπαρ στο λαϊκό στέκι και μας είπε ότι για δεύτερη χρονιά συμμετέχει ενεργά στο Φεστιβάλ από το στήσιμο έως τις μέρες της πραγματοποίησής του. Τόνισε ότι το κλίμα και η συμμετοχή του κόσμου στο Φεστιβάλ την κάνει να ξεχνάει την κούρασή της. «Είναι ευχάριστο να δουλεύεις στο Φεστιβάλ, γιατί όπως λέει και το σύνθημά μας "είναι η δική μας γιορτή, ο δικός μας αγώνας"».

Ο Γιώργος και η Ιωάννα είναι φοιτητές στην Πάντειο. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ όχι ως επισκέπτες, αλλά εργάζονται σ' αυτό. Θεωρούν ότι πρόκειται για τεράστια εμπειρία και μια εντελώς διαφορετική διαδικασία, αφού το Φεστιβάλ στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία.

Να καταργήσουμε τους καμεροχαφιέδες

Σημαντική η συζήτηση χτες το βράδυ στο χώρο του Ελεύθερου Δημιουργικού Χρόνου

Το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού απέσπασε η συζήτηση για τους καμεροχαφιέδες
Το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού απέσπασε η συζήτηση για τους καμεροχαφιέδες
Η ανάγκη της έντασης του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που χτυπιούνται βάναυσα και καταργούνται στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», αναδείχτηκε από τη συζήτηση που έγινε προχτές βράδυ στο Φεστιβάλ με θέμα «Ο αγώνας συνεχίζεται, τους καμεροχαφιέδες θα τους καταργήσουμε». Συμμετείχαν ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ηλ. Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο Γ. Πανούσης, καθηγητής Πανεπιστημίου και ο Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος.

Η συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα και η συμμετοχή του κοινού με ερωτήσεις μεγάλη. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν οι καμεροχαφιέδες «πνίγουν» την πόλη, το χαφιεδόπλοιο «Ζέπελιν» εξακολουθεί να πετά επιδεικτικά και η δημοκρατία είναι γράμμα κενό περιεχομένου, ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους;

Αναφερόμενος στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι «όλα ξεκινούν από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, από το ποιος θα κερδίσει περισσότερο έδαφος, περισσότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές και ποιος θα επιβάλει σκληρότερα μέτρα στις χώρες του, ώστε να έχει φθηνό εργατικό δυναμικό». Αναφέρθηκε στην «κατασκευασμένη τρομοκρατία», που καθοδηγείται από τη ΣΙΑ και άλλες μυστικές υπηρεσίες, τονίζοντας πως η «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία είναι μια αναγκαιότητα για όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ οι όποιες αντιθέσεις τους στο θέμα έχουν να κάνουν με το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σ' αυτήν την εκστρατεία.

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε την ανάγκη της συλλογικής αντίστασης για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Κάλεσε τον πνευματικό κόσμο να σηκώσει το ανάστημά του και τόνισε ότι πρέπει να δυναμώσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Συμφωνούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Στο ζήτημα του κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση «σύρεται» από τις ΗΠΑ σ' αυτήν την αντιτρομοκρατική υστερία ή αν αποτελεί και δική της πολιτική επιλογή, αναφέρθηκε ο Ηλ. Νικολόπουλος. Τόνισε ότι η ΕΕ έχει ίδιες θέσεις με αυτές των ΗΠΑ. Ως παράδειγμα, ανέφερε διάφορες ευρωενωσιακές συμφωνίες, με πρώτη απ' όλες τη Συνθήκη Σένγκεν, όπου η ασφάλεια υπερακοντίζεται έναντι της δημοκρατίας. «Το αποτέλεσμα είναι, ό,τι ψηφίζεται από την ΕΕ, να είναι αντιδραστικότερο από τα Συντάγματα των χωρών - μελών». Οπως με το ευρω-ένταλμα, το οποίο παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας μας, αλλά, επειδή ψηφίστηκε από την ΕΕ, εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

«Να τους κάνουμε σαφές ότι τους βλέπουμε»

Πρέπει οι πολίτες να θυσιάσουν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες για να νιώθουν ασφαλείς; «Πρόκειται για ψευτοδίλημμα», ξεκαθάρισε ο Γ. Πανούσης. «Η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ασφάλεια είναι και τα τρία παιδιά της δημοκρατίας και δεν μπορεί οι κατευθύνσεις τους να είναι αντίστροφες», είπε. Τόνισε πως ο άνθρωπος ποτέ δεν μπορεί να είναι ασφαλής, όταν επιτηρείται. Εχουμε αντιστροφή της λογικής. Το τεκμήριο αθωότητας μετατρέπεται σε τεκμήριο ενοχής. Αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που είναι πιο τρομοκρατική από την τρομοκρατία. Ταύτιση πατριωτισμού με τον καταδοτισμό. Ολα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα την άσκηση μιας τρομακτικής πίεσης απέναντι στο λαό. «Ο μόνος τρόπος για να χτυπήσουμε την ανασφάλεια που εντείνεται είναι μέσα από την ένταση των δικαιωμάτων μας», τόνισε. Και κατέληξε: «Επειδή αυτοί μας βλέπουν, να τους κάνουμε σαφές ότι τους βλέπουμε και εμείς».

«Μακρύ χέρι καταστολής τα ΜΜΕ»

Τα ΜΜΕ έχουν καταστεί το μακρύ χέρι της καταστολής, σημείωσε ο Κ. Αρβανίτης. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση της «17 Ν», όπου τα ΜΜΕ βρίσκονταν έξω από τις πόρτες ανθρώπων πριν ακόμη ασκηθούν διώξεις εναντίον τους. «Επειδή τα ΜΜΕ δεν ήρθαν από το θεό - συμπλήρωσε - πρέπει να πούμε πως εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι τα ΜΜΕ έχουν πείσει την πλειοψηφία του κόσμου πως τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για την ασφάλειά του...

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Τραγούδια της ψυχής και του αγώνα

Μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση - έκπληξη ειδικά για το Φεστιβάλ, ήταν η συνάντηση της Αφροδίτης Μάνου και της Μαρίας Δημητριάδη, που άνοιξαν το χθεσινό πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής. Οι δύο αυτές ξεχωριστές «φωνές» της ελληνικής μουσικής σκηνής δεν ενώνονται μόνο με «δεσμούς αίματος», αλλά και με δεσμούς ψυχικής, αισθητικής στάσης και θέσης απέναντι στη μουσική δημιουργία. Μια μοναδική στιγμή, που ένωσε τις διαφορετικές δισκογραφικά πορείες τους, χαρίζοντας μια ξεχωριστή βραδιά, η οποία κορυφώθηκε όταν οι δύο ερμηνεύτριες «συναντήθηκαν» με δύο κορυφαίους δημιουργούς, τον Ναζίμ Χικμέτ και τον Μάνο Λοΐζο, τραγουδώντας το τραγούδι «Η πιο όμορφη θάλασσα είν' αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει...». Μαζί τους στη σκηνή ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης και η Σύλβια Καπερνάρου.

«Στης καρδιάς του τ' ανοιχτά», μας ταξίδεψε χθες το βράδυ ο Παντελής Θαλασσινός. Ενα όμορφο ταξίδι, με το οποίο ανασάναμε μουσική Ελλάδα, αληθινή μουσική δημιουργία. Μια «φωτεινή» παρουσία, που ξεχείλισε από την αγάπη του για την αληθινή μουσική δημιουργία και συνάντησε την κοινή αισθητική μας ματιά. Ο Παντελής Θαλασσινός με τραγούδια «Αστρανάμματα», κάλεσε της «Νύχτας τα κύματα», μας «κέρασε» ένα «κρυμμένο αχ», συντρόφευσε τον «Αγιο Ερωτα», συναντήθηκε με παραδοσιακά αποστάγματα ψυχής και μας θύμισε αυτό που έλεγε ο Καβάφης: «Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως, που κάμνουνε - για λίγο - να μη νιώθεται η πληγή».

Την εκλεκτική συγγένεια των τραγουδιών του, με τις προτιμήσεις της νεολαίας απέδειξε για άλλη μια φορά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Οι μοναδικές ισορροπίες μεταξύ ρυθμού και μελωδίας, φυσικού και ηλεκτρικού ήχου, που συνδυάζει η μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τα τραγούδια από την τελευταία δισκογραφική του δουλιά «Στο αφιερώνω», αλλά και από την υπόλοιπη εξαιρετική του πορεία, η διάθεση για αυτοσχεδιασμό και επικοινωνία με τους φίλους του, συνέθεσαν τη μουσική αυτή συνάντηση.

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Οι νέοι μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Σταθμός το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιείται το καλοκαίρι του 2005 στη Βενεζουέλα που αντιστέκεται

Κοινά τα προβλήματα. Κοινές οι ανάγκες. Κοινός ο αντίπαλος. Κοινές όμως και οι ελπίδες. Οι πολλές ελπίδες που «ξεπηδάνε» από το συντονισμό του αγώνα των νέων σε όλον τον κόσμο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στη μιζέρια και την εκμετάλλευση που τους επιφυλάσσει. Ενας αγώνας του οποίου κορυφαίο σταθμό θα αποτελέσει η διεξαγωγή το καλοκαίρι του 2005, στο Καράκας της Βενεζουέλας, του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, με διοργανωτή την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών. Στη διεξαγωγή και την καθοριστική σημασία του φεστιβάλ για την ανάπτυξη του παγκόσμιου νεολαιίστικου κινήματος επικεντρώθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε την Πέμπτη το βράδυ στη Διεθνούπολη.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αλ. Χαλβατζής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε ότι η πραγματοποίηση του φεστιβάλ σε μια χώρα όπου ο λαός αγωνίζεται να πάρει τη ζωή του στα χέρια του συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενώ υπογράμμισε την αξία που έχει η ένταξη όλο και περισσότερων νέων στην προφεστιβαλική δραστηριότητα που θα φτάσει στη χώρα μας, με ευθύνη και της ΚΝΕ και της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Μεταφέροντας μια εικόνα από τη χώρα που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ, ο Μαουρίσιο Πριέτο, από τη Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας, αναφέρθηκε στη «μεγάλη μάχη» που διεξάγεται, καθώς από τη μία η κυβέρνηση του Τσάβες δρομολογεί όλο και μεγαλύτερη παραχώρηση αρμοδιοτήτων στο λαό, αλλά και μια σειρά από έργα (από επέκταση νέου σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου μέχρι προγράμματα κατά του αναλφαβητισμού - μέσω των οποίων μάλιστα τα τελευταία χρόνια έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν 1,5 εκατ. Βενεζουελάνοι), ενώ από την άλλη οι ΗΠΑ και η ντόπια ολιγαρχία μεθοδεύουν συνεχώς την ανατροπή του καθεστώτος. «Πολλοί είχαν αναρωτηθεί πριν από χρόνια αν αυτό το φεστιβάλ είναι απαραίτητο, είχαν μιλήσει για το τέλος της ιστορίας... Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πόλεμοι, ανεργία», σημείωσε ο Πάολο Μάρκες, από τη ΚΝ Πορτογαλίας (που τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται στην προεδρία της ΠΟΔΝ). Επισήμανε πόσο επίμονη δουλιά απαιτείται από τους νέους της πατρίδας του προκειμένου το Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ να γίνει γνωστό, αφού η αστική τάξη και τα ΜΜΕ το αποσιωπούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ