ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα

Πρεσβείες δυτικών χωρών καλούν τους Ταλιμπάν να αφοσιωθούν στις διαπραγματεύσεις, ενώ οι ΗΠΑ συγκρότησαν τετραμερή με Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διεργασίες γύρω από το Αφγανιστάν, όπου η αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων και η στρατιωτική επέλαση των Ταλιμπάν σε πλήθος περιοχών της χώρας (σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις ελέγχουν πάνω από τις μισές επαρχίες) διαμορφώνουν νέα δεδομένα για τους όρους της όποιας «ειρήνευσης» και σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη χώρα.

Χτες, η αποστολή της ΕΕ και το γραφείο του ύπατου πολιτικού εκπροσώπου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, μαζί με τις πρεσβείες ΗΠΑ, Γερμανίας, Αυστραλίας, Καναδά, Νότιας Κορέας, Δανίας, Ισπανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας, Τσεχίας, Βρετανίας και Σουηδίας, κάλεσαν με κοινό τους κείμενο τους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς - ανέφεραν - αυτές αντιβαίνουν «στη δηλωμένη στήριξή τους σε μια επίλυση της σύγκρουσης έπειτα από διαπραγμάτευση». Πρόσθεσαν δε ότι από σήμερα, μέρα έναρξης της μουσουλμανικής γιορτής Εΐντ αλ Αντχά, οι Ταλιμπάν «πρέπει να καταθέσουν τα όπλα οριστικά και να αποδείξουν στον κόσμο τη δέσμευσή τους στην ειρηνευτική διαδικασία». Σημειωτέον, χτες έγινε γνωστό ότι ένας ακόμα γύρος ενδοαφγανικών συνομιλιών στην Ντόχα έληξε χωρίς συμφωνία για εκεχειρία, με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν πάντως να δηλώνει «απολύτως υπέρ μιας πολιτικής διευθέτησης».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, υπεραμυνόμενη των επαφών που η Μόσχα συνεχίζει απευθείας με την ηγεσία των Ταλιμπάν (αντιπροσωπεία της ήταν και την περασμένη βδομάδα στη ρωσική πρωτεύουσα), δήλωσε ότι «το κίνημα των Ταλιμπάν αποτελεί μέρος του ενδοαφγανικού διαλόγου» και «εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε» σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις επαφές τους μαζί τους. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν «επιδεινώνεται γρήγορα» και μεγαλώνει ο κίνδυνος επέκτασης των ταραχών σε γειτονικές περιοχές, μιλώντας ξανά για «βιαστική απόσυρση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ» που προκαλεί «αβεβαιότητα σχετικά με τις στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός της χώρας».

Τετραμερής διπλωματική πλατφόρμα των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στις 16 Ιούλη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «εκπρόσωποι από ΗΠΑ, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν συμφώνησαν επί της αρχής να δημιουργήσουν μια νέα τετραμερή διπλωματική πλατφόρμα που θα εστιάζει στην ενίσχυση της περιφερειακής συνδεσιμότητας». Ξεχωρίζουν πόσο «κρίσιμη» είναι η «μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν» και μεταξύ άλλων «αναγνωρίζοντας την ιστορική ευκαιρία να ανοίξουν δια-περιφερειακές εμπορικές διαδρομές που θα ανθίζουν, οι 4 πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για να επεκτείνουν το εμπόριο, να οικοδομήσουν συνδέσμους μετάβασης και να ενισχύσουν δεσμούς μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων».

Να καταγραφεί τέλος ότι την Κυριακή το αφγανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την ανάκληση του πρέσβη του στο Πακιστάν και άλλων ανώτερων διπλωματών από το Ισλαμαμπάντ, «μετά την απαγωγή της κόρης» του πρέσβη, Νατζιμπουλάχ Αλιχίλ, και «για όσο δεν έχουν εξαλειφθεί οι απειλές για την ασφάλειά τους».

ΣΥΡΙΑ
Συνάντηση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, πραγματοποίησε το Σάββατο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι με αφορμή την επανεκλογή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, με το βλέμμα και στην αναδιανομή της «πίτας» της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από την ιμπεριαλιστική επέμβαση Συρίας.

Ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε πως η επανεκλογή Ασαντ «αντανακλά την ισχυρή εμπιστοσύνη και υποστήριξη του συριακού λαού στο πρόσωπό του» και τη «σιδερένια θέληση απέναντι στις πολιτικές ισχυρών χωρών και τις κατάφωρες ξένες επεμβάσεις που απέτυχαν στο παρελθόν και θα αποτύχουν και στο μέλλον».

Ο Κινέζος υπουργός αναφέρθηκε και στα 65 χρόνια διμερών διπλωματικών σχέσεων, τονίζοντας πως οι δύο χώρες πάντα εμπιστεύονταν και υποστηρίζονταν μεταξύ τους, υπερασπίζοντας «τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους». Εξέφρασε την εκτίμηση της κινεζικής κυβέρνησης για τη «σταθερή υποστήριξη» της Συρίας σε ζητήματα που αφορούν τον «πυρήνα των κινεζικών συμφερόντων».

Από την πλευρά του ο Σύρος Πρόεδρος ζήτησε από τον Ουάνγκ να μεταφέρει στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ θερμούς και ειλικρινείς χαιρετισμούς και να τον συγχαρεί για την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Τόνισε το γεγονός ότι ο Ουάνγκ Γι είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που συναντά μετά την επανεκλογή του και εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση «για τη σημαντική βοήθεια της Κίνας και τη δίκαιη θέση της στο συριακό ζήτημα». Ευχαρίστησε τέλος την Κίνα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον ΟΗΕ για τον συριακό λαό.

Χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ μετέβη στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, συζητώντας τρόπους για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε πολλά επίπεδα. Ανάλογη επίσκεψη είχε προγραμματίσει και στην Αλγερία.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Οργή για τις προκλήσεις Εβραίων εποίκων

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μετρήσει παλαιστινιακές και διεθνείς αντιδράσεις, προκειμένου να αλλάξει το στάτους κβο στο τέμενος Αλ Ακσα (ή «Ορος του Ναού» όπως το αποκαλούν οι Εβραίοι), παραβιάζοντας κατάφωρα τις συμφωνίες με την Ιορδανία, που έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες ρόλο κηδεμόνα των ιερών μνημείων και τόπων της κατεχόμενης πόλης.

Αφορμή έδωσε την Κυριακή η αθρόα προσέλευση άνω των 1.300 Εβραίων εποίκων στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η έλευση των εποίκων διευκολύνθηκε από τις αστυνομικές αρχές που προηγουμένως απώθησαν βίαια εκατοντάδες Παλαιστίνιους προσκυνητές (λίγες μέρες πριν τη μουσουλμανική «Γιορτή της Θυσίας») και ανήμερα της ιουδαϊκής μέρας νηστείας «Tisha B'Av», με αφορμή την προ αιώνων καταστροφή του πρώτου και δεύτερου ναού του Σολομώντα στο χώρο που κτίστηκε αργότερα το ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσα. Στη συνέχεια, οι Εβραίοι, που απαγορεύεται να προσευχηθούν στον συγκεκριμένο χώρο, έκαναν εκεί τις ιεροτελεστίες τους. Και χτες Δευτέρα μερικές δεκάδες Εβραίοι έποικοι εμφανίστηκαν στον ίδιο χώρο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήστησε την κυβέρνηση Μπένετ «πλήρως και άμεσα υπεύθυνη» ακόμη και για... ενδεχόμενο «θρησκευτικό πόλεμο», διαβλέποντας σε αυτές τις κινήσεις «συστηματική ισραηλινή επιχείρηση να αντικαταστήσει την πολιτική σύγκρουση με μια θρησκευτική σύγκρουση υποκρύπτοντας τη φύση της κατοχής από το Ισραήλ».

Εντονα αντέδρασε και ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι, που τόνισε πως «οι επιθέσεις και επιδρομές εμπίπτουν στο πλαίσιο της επίσημης απόφασης του Ισραήλ να διαιωνίσει τη διαίρεση του ιερού τζαμιού Al-Aqsa έως ότου χωριστεί χωροταξικά και εμπίπτει στο πλαίσιο της διαδικασίας μίσους ισραηλοποίησης και εβραιοποίησης της Ιερουσαλήμ, με την επιβολή ελέγχου και εκκένωσή της από τους Παλαιστίνιους πολίτες». Κάλεσε δε την ελληνική κυβέρνηση και όλους τους υποστηρικτές της ελευθερίας και της ειρήνης στην Ελλάδα να υψώσουν δυνατά τη φωνή τους για να σώσουν την Ιερουσαλήμ και τους χριστιανικούς και ισλαμικούς ιερούς τόπους.

Μετά από αυτά, αξιωματούχοι από το γραφείο του Μπένετ ανασκεύασαν λέγοντας πως «οι Εβραίοι έχουν ελευθερία επισκέψεων αλλά όχι λατρείας στο Ορος του Ναού».

Σε αυτό το φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον επίσημη επίσκεψή του ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β', που έγινε ο πρώτος Αραβας ηγέτης που συναντιέται με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Συλλυπητήριο μήνυμα προς το ΚΚ Ισραήλ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα προς το ΚΚ Ισραήλ:

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε για τον θάνατο του συντρόφου Μοχάμαντ Ναφάα, πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ.

Από τα νεανικά του χρόνια ο σύντροφος Ναφάα υπηρέτησε με αυταπάρνηση τους σκοπούς του ΚΚ Ισραήλ, από θέσεις ευθύνης στην Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, μέχρι την επί πολλά έτη θέση του ΓΓ του Κόμματος.

Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τα συλλυπητήριά μας προς την ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ, τα μέλη του κόμματος και στους οικείους του».

Επεισόδια στη Λευκωσία

Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν την Κυριακή στην κυπριακή πρωτεύουσα Λευκωσία, στη διάρκεια συγκέντρωσης στην οποία καλούσαν ακροδεξιές ομάδες αλλά και εκκλησιαστικοί κύκλοι ενάντια στον εμβολιασμό, καθώς και άτομα που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων έγιναν σοβαρές υλικές ζημιές και σε εξωτερικούς χώρους του προεδρικού μεγάρου, ενώ ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα επιτέθηκε με φωτοβολίδες, λοστούς και πέτρες στις εγκαταστάσεις και σε εργαζόμενους του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» (εφημερίδα «Σημερινή», δίκτυο «ΣΙΓΜΑ» κ.τ.λ.), όπου άναψαν και φωτιές. Σύμφωνα με τις αρχές υπήρξαν 12 τραυματισμοί.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Δεκάδες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές εξακολουθούν να αποτεφρώνουν εκατομμύρια εκτάρια δασικών και άλλων εκτάσεων στις βορειοδυτικές ΗΠΑ και σε 51 πόλεις της Σιβηρίας στη Ρωσία, εξαιτίας του καταστροφικού συνδυασμού των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρασίας αλλά και της αδυναμίας των αρμόδιων αρχών σε αυτές τις δύο μεγάλες καπιταλιστικές χώρες να ανταποκριθούν, με δεδομένη την έλλειψη μέτρων αποτελεσματικής πρόληψης και δασοπυρόσβεσης.

Στις βορειοδυτικές ΗΠΑ μαίνονται από τις αρχές Ιούλη πάνω από 80 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, με μεγαλύτερη τη φωτιά «Bootleg» στην Πολιτεία του Ορεγκον, κοντά στα όρια με την Καλιφόρνια. Η πυρκαγιά αυτή, που είναι ορατή από το Διάστημα, χτες ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν και άλλες κατοικημένες περιοχές, καθώς το πύρινο μέτωπο μεγάλωσε μέσα στο τελευταίο τριήμερο κατά περίπου 1.200 τ.χλμ. (περίπου όσο το Λος Αντζελες!). Οι πάνω από 80 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές έχουν ήδη αποτεφρώσει πάνω από 1.100.000 εκτάρια δασικής έκτασης.

Στη Σιβηρία της Ρωσίας επίσης μαίνονται εδώ και μέρες φωτιές, αναγκάζοντας τις αρχές να αναστείλουν προχτές προσωρινά τη λειτουργία του αεροδρομίου στην πόλη Γιάουτσκ. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μόνο την Κυριακή έπληξαν τη Σιβηρία 187 πυρκαγιές. Συνολικά το πύρινο μέτωπο αυξήθηκε κατά περίπου 247.000 στρέμματα από προχτές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σχέδιο ανάπτυξης εμπορίου με 70 αναπτυσσόμενες χώρες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε χτες ότι θα αρχίσει την υλοποίηση σχεδίου για ώθηση στις εμπορικές σχέσεις με 70 αναπτυσσόμενες οικονομίες, μέσω της μείωσης των δασμών και της απλοποίησης των κανονισμών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει το Λονδίνο για την προώθηση ενός πιο «ελεύθερου» παγκόσμιου εμπορίου μετά το Brexit.

Το σχέδιο φαίνεται ότι στηρίζεται σε πρόγραμμα της ΕΕ στο οποίο συμμετείχε η Βρετανία πριν την αποχώρησή της από την ΕΕ στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, και το οποίο τελικά διατηρήθηκε όταν το Λονδίνο κατάρτιζε το δικό του νέο σχέδιο για την προσέγγισή του στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι έχει μελετήσει παρόμοια σχέδια στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην ΕΕ, όταν κατάρτιζε το εν λόγω νέο πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ