Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα

Πρεσβείες δυτικών χωρών καλούν τους Ταλιμπάν να αφοσιωθούν στις διαπραγματεύσεις, ενώ οι ΗΠΑ συγκρότησαν τετραμερή με Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διεργασίες γύρω από το Αφγανιστάν, όπου η αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων και η στρατιωτική επέλαση των Ταλιμπάν σε πλήθος περιοχών της χώρας (σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις ελέγχουν πάνω από τις μισές επαρχίες) διαμορφώνουν νέα δεδομένα για τους όρους της όποιας «ειρήνευσης» και σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη χώρα.

Χτες, η αποστολή της ΕΕ και το γραφείο του ύπατου πολιτικού εκπροσώπου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, μαζί με τις πρεσβείες ΗΠΑ, Γερμανίας, Αυστραλίας, Καναδά, Νότιας Κορέας, Δανίας, Ισπανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας, Τσεχίας, Βρετανίας και Σουηδίας, κάλεσαν με κοινό τους κείμενο τους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς - ανέφεραν - αυτές αντιβαίνουν «στη δηλωμένη στήριξή τους σε μια επίλυση της σύγκρουσης έπειτα από διαπραγμάτευση». Πρόσθεσαν δε ότι από σήμερα, μέρα έναρξης της μουσουλμανικής γιορτής Εΐντ αλ Αντχά, οι Ταλιμπάν «πρέπει να καταθέσουν τα όπλα οριστικά και να αποδείξουν στον κόσμο τη δέσμευσή τους στην ειρηνευτική διαδικασία». Σημειωτέον, χτες έγινε γνωστό ότι ένας ακόμα γύρος ενδοαφγανικών συνομιλιών στην Ντόχα έληξε χωρίς συμφωνία για εκεχειρία, με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν πάντως να δηλώνει «απολύτως υπέρ μιας πολιτικής διευθέτησης».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, υπεραμυνόμενη των επαφών που η Μόσχα συνεχίζει απευθείας με την ηγεσία των Ταλιμπάν (αντιπροσωπεία της ήταν και την περασμένη βδομάδα στη ρωσική πρωτεύουσα), δήλωσε ότι «το κίνημα των Ταλιμπάν αποτελεί μέρος του ενδοαφγανικού διαλόγου» και «εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε» σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις επαφές τους μαζί τους. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν «επιδεινώνεται γρήγορα» και μεγαλώνει ο κίνδυνος επέκτασης των ταραχών σε γειτονικές περιοχές, μιλώντας ξανά για «βιαστική απόσυρση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ» που προκαλεί «αβεβαιότητα σχετικά με τις στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός της χώρας».

Τετραμερής διπλωματική πλατφόρμα των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στις 16 Ιούλη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «εκπρόσωποι από ΗΠΑ, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν συμφώνησαν επί της αρχής να δημιουργήσουν μια νέα τετραμερή διπλωματική πλατφόρμα που θα εστιάζει στην ενίσχυση της περιφερειακής συνδεσιμότητας». Ξεχωρίζουν πόσο «κρίσιμη» είναι η «μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν» και μεταξύ άλλων «αναγνωρίζοντας την ιστορική ευκαιρία να ανοίξουν δια-περιφερειακές εμπορικές διαδρομές που θα ανθίζουν, οι 4 πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για να επεκτείνουν το εμπόριο, να οικοδομήσουν συνδέσμους μετάβασης και να ενισχύσουν δεσμούς μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων».

Να καταγραφεί τέλος ότι την Κυριακή το αφγανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την ανάκληση του πρέσβη του στο Πακιστάν και άλλων ανώτερων διπλωματών από το Ισλαμαμπάντ, «μετά την απαγωγή της κόρης» του πρέσβη, Νατζιμπουλάχ Αλιχίλ, και «για όσο δεν έχουν εξαλειφθεί οι απειλές για την ασφάλειά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ