Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Οργή για τις προκλήσεις Εβραίων εποίκων

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μετρήσει παλαιστινιακές και διεθνείς αντιδράσεις, προκειμένου να αλλάξει το στάτους κβο στο τέμενος Αλ Ακσα (ή «Ορος του Ναού» όπως το αποκαλούν οι Εβραίοι), παραβιάζοντας κατάφωρα τις συμφωνίες με την Ιορδανία, που έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες ρόλο κηδεμόνα των ιερών μνημείων και τόπων της κατεχόμενης πόλης.

Αφορμή έδωσε την Κυριακή η αθρόα προσέλευση άνω των 1.300 Εβραίων εποίκων στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η έλευση των εποίκων διευκολύνθηκε από τις αστυνομικές αρχές που προηγουμένως απώθησαν βίαια εκατοντάδες Παλαιστίνιους προσκυνητές (λίγες μέρες πριν τη μουσουλμανική «Γιορτή της Θυσίας») και ανήμερα της ιουδαϊκής μέρας νηστείας «Tisha B'Av», με αφορμή την προ αιώνων καταστροφή του πρώτου και δεύτερου ναού του Σολομώντα στο χώρο που κτίστηκε αργότερα το ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσα. Στη συνέχεια, οι Εβραίοι, που απαγορεύεται να προσευχηθούν στον συγκεκριμένο χώρο, έκαναν εκεί τις ιεροτελεστίες τους. Και χτες Δευτέρα μερικές δεκάδες Εβραίοι έποικοι εμφανίστηκαν στον ίδιο χώρο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήστησε την κυβέρνηση Μπένετ «πλήρως και άμεσα υπεύθυνη» ακόμη και για... ενδεχόμενο «θρησκευτικό πόλεμο», διαβλέποντας σε αυτές τις κινήσεις «συστηματική ισραηλινή επιχείρηση να αντικαταστήσει την πολιτική σύγκρουση με μια θρησκευτική σύγκρουση υποκρύπτοντας τη φύση της κατοχής από το Ισραήλ».

Εντονα αντέδρασε και ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι, που τόνισε πως «οι επιθέσεις και επιδρομές εμπίπτουν στο πλαίσιο της επίσημης απόφασης του Ισραήλ να διαιωνίσει τη διαίρεση του ιερού τζαμιού Al-Aqsa έως ότου χωριστεί χωροταξικά και εμπίπτει στο πλαίσιο της διαδικασίας μίσους ισραηλοποίησης και εβραιοποίησης της Ιερουσαλήμ, με την επιβολή ελέγχου και εκκένωσή της από τους Παλαιστίνιους πολίτες». Κάλεσε δε την ελληνική κυβέρνηση και όλους τους υποστηρικτές της ελευθερίας και της ειρήνης στην Ελλάδα να υψώσουν δυνατά τη φωνή τους για να σώσουν την Ιερουσαλήμ και τους χριστιανικούς και ισλαμικούς ιερούς τόπους.

Μετά από αυτά, αξιωματούχοι από το γραφείο του Μπένετ ανασκεύασαν λέγοντας πως «οι Εβραίοι έχουν ελευθερία επισκέψεων αλλά όχι λατρείας στο Ορος του Ναού».

Σε αυτό το φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον επίσημη επίσκεψή του ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β', που έγινε ο πρώτος Αραβας ηγέτης που συναντιέται με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ