ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Αποσύρεται από όλες τις συμφωνίες με Ισραήλ και ΗΠΑ

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η προκλητική πολιτική των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ενόψει και των πιθανών σχεδίων για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων κατεχόμενων περιοχών της Δυτικής Οχθης, ανάγκασε την παλαιστινιακή ηγεσία να ανακοινώσει ότι αποσύρεται από όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τις δύο πλευρές.

«Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το κράτος της Παλαιστίνης απαλλάσσονται σήμερα από όλες τις συμφωνίες (...) με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και από όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της σφαίρας της ασφάλειας», ανέφερε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από έκτακτη συνεδρίαση των αρμόδιων οργάνων στη Ραμάλα. Στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν, καλείται το Ισραήλ να αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις και ευθύνες που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο για τις δυνάμεις κατοχής και δρομολογήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της Παλαιστίνης σε διεθνείς οργανισμούς. Καλούνται παράλληλα όσες χώρες δεν το έχουν πράξει ήδη να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητη, προκειμένου να επιβληθεί η εφαρμογή διεθνών αποφάσεων και να επιδιωχθεί ειρηνευτική διαδικασία στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών.

Προηγήθηκε, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρέσβη στη Μόσχα, Αμπντέλ Χ. Νουφάλ, επιστολή του Αμπάς στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την οποία τον κάλεσε να διοργανώσει συνδιάσκεψη στη Μόσχα με θέμα την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος την Κυριακή καλείται να εμφανιστεί στο δικαστήριο όπου κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς, απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Από την άλλη, οι πρώτες αντιδράσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας ήταν χαρακτηριστικές.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα πως θα συνεχιστεί ακάθεκτα η ισραηλινο-παλαιστινιακή συνεργασία των δυνάμεων ασφαλείας «για το καλό» του Παλαιστινιακού λαού, ο δε Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε τη σθεναρή αντίρρηση της χώρας του στα ισραηλινά σχέδια για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της Δυτικής Οχθης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό νέο υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

Επιπλέον, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, κάλεσε το Ισραήλ να μην υλοποιήσει τα σχέδια για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και την Παλαιστινιακή Αρχή να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με όλα τα μέρη του λεγόμενου «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία).

Πομπέο και Νετανιάχου κατά Χαμενεΐ

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Πομπέο και ο Νετανιάχου κατηγόρησαν τον Ιρανό ανώτατο Σιίτη ιερωμένο Αλί Χαμενεΐ πως επιζητεί τη γενοκτονία των Εβραίων, με αφορμή την ανάρτηση αφίσας στην ιστοσελίδα του τελευταίου, στην οποία εικονίζονται διάφορα άτομα να γιορτάζουν την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ στο τέμενος Αλ Ακσα, που φέρει την παλαιστινιακή σημαία. Η λεζάντα της αφίσας ανέφερε «Η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί. Η Τελική Λύση: Αντίσταση μέχρι τη Λευτεριά». Αφορμή για τη δήλωση Πομπέο και Νετανιάχου έδωσε η αναφορά στην επίμαχη φράση «τελική λύση», που θυμίζει το ομώνυμο σχέδιο των ναζί για τη μαζική εξόντωση των Εβραίων.

ΙΡΑΝ
Αμερικανικές απειλές για «αμυντικά μέτρα» στον Περσικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με «νόμιμα αμυντικά μέτρα» σε περίπτωση που ιρανικά πολεμικά πλοία πλησιάσουν αμερικανικά σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων σε διεθνή ύδατα του Περσικού Κόλπου και των Στενών του Ορμούζ απείλησε χτες η εκπρόσωπος Τύπου του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, Ρεμπέκα Ριμπάριτς. Η Ριμπάριτς ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν σύγκρουση» στην περιοχή, απλώς διεξάγουν «επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή ύδατα» και δικαιολόγησε την απαίτηση για τα 100 μέτρα απόστασης λέγοντας πως στην ουσία «είναι μικρή» όταν αφορά δυσκίνητα μεγάλα σκάφη, όπως αεροπλανοφόρα.

Ακολούθησε η απάντηση του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού πως στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν «οι ναυτικές μονάδες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα συνεχίσουν τις τακτικές αποστολές τους σύμφωνα με τις επαγγελματικές αρχές όπως και κατά το παρελθόν».

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ εμφανίζεται μερικές βδομάδες αφότου ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε ότι θα πυροβολούνται όποια ιρανικά πλοία «παρενοχλούν» σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

ΛΙΒΥΗ
Εκκλήσεις για εκεχειρία

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Συνεχίζονται οι υποκριτικές εκκλήσεις και πιέσεις ξένων δυνάμεων για «διάλογο» και «εκεχειρία» στη Λιβύη, ενώ εντείνονται οι παρεμβάσεις τους και οι συγκρούσεις.

Χτες η εκτελούσα χρέη απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, συμμετέχοντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ζήτησε άμεση εκεχειρία και επαναφορά του πολιτικού διαλόγου. Κατήγγειλε την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από Τουρκία και Κατάρ, ότι δεν έχει συμμορφωθεί με την απαίτηση για εκεχειρία κατά τη νηστεία του μήνα του Ραμαζανιού. Ενημερώνοντας δε το ΣΑ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, εκτίμησε ότι η πρόσφατη κατάληψη της βάσης Αλ Ουατίγια από τις δυνάμεις του Σάρατζ στην Τρίπολη μπορεί να εντείνει τις συγκρούσεις και να φτάσουν αυτές στο στάδιο «πλήρους πολέμου διά αντιπροσώπων». Επίσης ζήτησε την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Μίτιγκα της Τρίπολης ως πολιτικού αεροδρομίου και όχι ως στρατιωτικού, κατηγορώντας και πάλι την κυβέρνηση Σάρατζ πως το είχε μετατρέψει σε στρατιωτικό ορμητήριο.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Γουίλιαμς απέφυγε ανάλογες επικρίσεις προς την πλευρά του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» και του οποίου οι δυνάμεις προ ημερών αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη βάση Αλ Ουατίγια, από προάστια της Τρίπολης και από δύο πόλεις κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Κυβερνητικές οδηγίες με επίκεντρο τη Βόρεια Ιρλανδία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χτες τις διαδικασίες και τους τρόπους εφαρμογής του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής φάσης του Brexit, στις 31/12/2020.

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση Τζόνσον παραδέχεται ότι είναι αναπόφευκτοι οι έλεγχοι σε τρόφιμα και ζώα προς τη Βόρεια Ιρλανδία από την υπόλοιπη Βρετανία, υποστηρίζοντας πως επιβάλλονται «για λόγους ασφαλείας». Διατείνεται ότι είναι προτεραιότητα η ενίσχυση της θέσης της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η διατήρηση της Συμφωνίας του Μπέλφαστ. Επίσης παρουσιάζει τέσσερις βασικές δεσμεύσεις που θα ενισχύουν την προσέγγιση της Βρετανίας στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, κατά τις οποίες οι επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ιρλανδία θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση με την υπόλοιπη βρετανική αγορά, και αυτό θα διασφαλίζεται μέσω νομοθεσίας που θα έχει ετοιμαστεί μέχρι το τέλος του έτους. Δεν φαίνεται να επιβάλλονται δασμοί για τα αγαθά που θα διακινούνται και θα παραμένουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι νέες τελωνειακές υποδομές θα διατηρηθούν στα απολύτως απαραίτητα. Τέλος, οι επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ιρλανδία αναφέρεται ότι θα επωφελούνται από τις νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που θα συνάψει η Βρετανία με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία. Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτόκολλο θα παραμείνει σε ισχύ όσο το επιθυμούν οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας και ότι οι εκλεγμένοι θεσμοί θα αποφασίσουν την παράταση της ισχύος του μέσω κοινά αποδεκτής ψηφοφορίας που θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από το 2024.

Θετική ήταν η αντίδραση από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αρχικά είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μέσω της Κεντρικής Τράπεζας υπέβαλε αγωγή κατά της Τράπεζας της Αγγλίας, για κλοπή ύψους 1 δισ. δολαρίων, με υπεξαίρεση ράβδων χρυσού που είχε αποθηκευτεί στις εγκαταστάσεις της. Νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί ότι ο χρυσός αυτός είχε αποδοθεί στον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και ΕΕ Χ. Γκουαϊδό, αυτοαποκαλούμενο πρόεδρο της Βενεζουέλας, που αναγνωρίζει η βρετανική κυβέρνηση, για τη χρηματοδότηση της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος με εισβολή από την Κολομβία και με τη στήριξη των ΗΠΑ και αμερικανικής εταιρείας μισθοφόρων. Το θέμα αυτό ειδικά με πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης αναμενόταν να συζητηθεί χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πολυεθνική «Johnson & Johnson» («J&J») σταματά να πουλάει το καρκινογόνο προϊόν ταλκ «Johnson's Baby Powder» στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, στο πλαίσιο όπως ισχυρίστηκε «ευρύτερης επαναξιολόγησης» της γκάμας των προϊόντων της. Η «J&J» βρίσκεται αντιμέτωπη με 16.000 αγωγές από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα ταλκ της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης και της «Johnson's Baby Powder», τους προκάλεσαν καρκίνο, ενώ έχει καταδικαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολαρίων για μία Αμερικανίδα που έκανε χρόνια χρήση του προϊόντος και πέθανε από καρκίνο.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-- «General Motors» και «LG Chem» επισημοποίησαν τη δημιουργία της κοινοπραξίας «Ultium Cells LLC» για την παραγωγή στοιχείων ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα επενδύοντας 2,3 δισ. δολάρια στην ανέγερση εργοστασίου κοντά στο Λορντστάουν του Οχάιο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συμφωνία με Κατάρ για ανταλλαγή νομισμάτων

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει η καπιταλιστική της οικονομία τα προβλήματα έλλειψης συναλλάγματος, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με το Κατάρ (με το οποίο συμπλέει και σε άλλα πεδία, π.χ. στη Λιβύη) για τον τριπλασιασμό του ορίου ανταλλαγής νομισμάτων τους (swap), αξίας 15 δισ. δολαρίων από τα 5 δισ. που ήταν έως τώρα.

«Κύριοι στόχοι της συμφωνίας είναι η διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου στα αντίστοιχα τοπικά νομίσματα και η υποστήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας των δύο χωρών», επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Τo τελευταίο διάστημα η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου στις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να στηρίξει την ισοτιμία του νομίσματός της, που έχει διολισθήσει σε χαμηλά ρεκόρ δύο ετών, έχοντας χάσει πάνω από το 17% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

Επίσης, ανάλογες συζητήσεις κάνει η τουρκική πλευρά και με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, που λέγεται ότι θα είναι αξίας 10 δισ. δολαρίων. Με την προσδοκία αυτών των συμφωνιών, η λίρα τις τελευταίες μέρες έχει ανακτήσει μερικώς την ισοτιμία της (6,78 λίρες ανά δολάριο).

Ανάλογη διεύρυνση ανταλλαγής σε νομίσματα της κάθε χώρας έχει ζητηθεί και από την Κίνα (σήμερα υπάρχει συμφωνία ύψους έως 1,7 δισ. δολαρίων).

ΗΠΑ
Κατάρρευση φραγμάτων ηλικίας ενός αιώνα στο Μίσιγκαν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα προβλήματα συντήρησης πεπαλαιωμένων υποδομών στις ΗΠΑ ανέδειξε χτες η κατάρρευση των δύο μεγάλων φραγμάτων στο Μίσιγκαν, Εντερβιλ και Σάνφορντ, έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές.

Η κατάρρευση των φραγμάτων προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες με χειρότερη την κατάσταση στην πόλη Μίντλαντ, όπου το νερό σε ορισμένα σημεία έφθασε και τα 11 μέτρα. Οι πλημμύρες ανάγκασαν περισσότερους από 11.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρά τα μέτρα καραντίνας, και να αναζητήσουν προσωρινά καταφύγιο σε κατοικίες συγγενών ή σε πρόχειρους καταυλισμούς που έστησαν οι πολιτειακές αρχές. Συναγερμός σήμανε επίσης για εκτεταμένες πλημμύρες και στο «στρατηγείο» της βιομηχανίας «Dow Chemicals» που είναι χτισμένη στις όχθες ποταμού στην πόλη Μίντλαντ.

Το φράγμα Εντερβιλ χτίστηκε το 1924 και η κατάστασή του είχε χαρακτηριστεί «μη ικανοποιητική» σε κυβερνητική έκθεση του 2018. Το φράγμα Σάνφορντ που κατέρρευσε είχε ανεγερθεί το 1925 και η κατάστασή του είχε χαρακτηριστεί σε κυβερνητική έκθεση του 2018 «σχετικά καλή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ