Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Κυβερνητικές οδηγίες με επίκεντρο τη Βόρεια Ιρλανδία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χτες τις διαδικασίες και τους τρόπους εφαρμογής του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής φάσης του Brexit, στις 31/12/2020.

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση Τζόνσον παραδέχεται ότι είναι αναπόφευκτοι οι έλεγχοι σε τρόφιμα και ζώα προς τη Βόρεια Ιρλανδία από την υπόλοιπη Βρετανία, υποστηρίζοντας πως επιβάλλονται «για λόγους ασφαλείας». Διατείνεται ότι είναι προτεραιότητα η ενίσχυση της θέσης της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η διατήρηση της Συμφωνίας του Μπέλφαστ. Επίσης παρουσιάζει τέσσερις βασικές δεσμεύσεις που θα ενισχύουν την προσέγγιση της Βρετανίας στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, κατά τις οποίες οι επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ιρλανδία θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση με την υπόλοιπη βρετανική αγορά, και αυτό θα διασφαλίζεται μέσω νομοθεσίας που θα έχει ετοιμαστεί μέχρι το τέλος του έτους. Δεν φαίνεται να επιβάλλονται δασμοί για τα αγαθά που θα διακινούνται και θα παραμένουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι νέες τελωνειακές υποδομές θα διατηρηθούν στα απολύτως απαραίτητα. Τέλος, οι επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ιρλανδία αναφέρεται ότι θα επωφελούνται από τις νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που θα συνάψει η Βρετανία με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία. Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτόκολλο θα παραμείνει σε ισχύ όσο το επιθυμούν οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας και ότι οι εκλεγμένοι θεσμοί θα αποφασίσουν την παράταση της ισχύος του μέσω κοινά αποδεκτής ψηφοφορίας που θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από το 2024.

Θετική ήταν η αντίδραση από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αρχικά είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ