Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εκκλήσεις για εκεχειρία

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Συνεχίζονται οι υποκριτικές εκκλήσεις και πιέσεις ξένων δυνάμεων για «διάλογο» και «εκεχειρία» στη Λιβύη, ενώ εντείνονται οι παρεμβάσεις τους και οι συγκρούσεις.

Χτες η εκτελούσα χρέη απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, συμμετέχοντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ζήτησε άμεση εκεχειρία και επαναφορά του πολιτικού διαλόγου. Κατήγγειλε την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από Τουρκία και Κατάρ, ότι δεν έχει συμμορφωθεί με την απαίτηση για εκεχειρία κατά τη νηστεία του μήνα του Ραμαζανιού. Ενημερώνοντας δε το ΣΑ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, εκτίμησε ότι η πρόσφατη κατάληψη της βάσης Αλ Ουατίγια από τις δυνάμεις του Σάρατζ στην Τρίπολη μπορεί να εντείνει τις συγκρούσεις και να φτάσουν αυτές στο στάδιο «πλήρους πολέμου διά αντιπροσώπων». Επίσης ζήτησε την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Μίτιγκα της Τρίπολης ως πολιτικού αεροδρομίου και όχι ως στρατιωτικού, κατηγορώντας και πάλι την κυβέρνηση Σάρατζ πως το είχε μετατρέψει σε στρατιωτικό ορμητήριο.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Γουίλιαμς απέφυγε ανάλογες επικρίσεις προς την πλευρά του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» και του οποίου οι δυνάμεις προ ημερών αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη βάση Αλ Ουατίγια, από προάστια της Τρίπολης και από δύο πόλεις κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ