ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται η ένταση επιμένει ο Αλάουι

Περίεργες δολοφονίες δύο επιφανών σουνιτών ηγετών, μελών της Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, σε λιγότερο από ένα 24ωρο

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Τον επόμενο μήνα, η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ θα είναι πολύ καλύτερη», διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ο δοτός Ιρακινός πρωθυπουργός, μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις, οι συγκρούσεις και οι απαγωγές κλιμακώνονταν, ενώ οι δολοφονίες 2 μελών της ισχυρής Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, έθεταν πλήθος ερωτημάτων.

Βέβαιος ότι «στο Ιράκ θα υπάρξει εμφανής πρόοδος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», εμφανίστηκε ο Ιγιάντ Αλάουι, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το Γενάρη και κατηγορώντας τον ΟΗΕ ότι δε βοηθά αρκετά. Στο πλευρό του, ο Τόνι Μπλερ καλούσε ολόκληρη τη «διεθνή κοινότητα, να ξεπεράσει τις διαφωνίες για τον πόλεμο και να επιδείξει ενότητα, υποστηρίζοντας την ιρακινή κυβέρνηση, γιατί το διακύβευμα είναι η καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, το Ιράκ φλεγόταν. Από το Σάββατο τα ξημερώματα μέχρι το βράδυ της Κυριακής, περισσότεροι από 93 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση έγινε, το Σάββατο, στο Κιρκούκ με παγιδευμένο αυτοκίνητο, όπου σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, ενώ την ίδια μέρα, στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν, πάλι από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 8. Την Κυριακή, στη Σαμάρα, με τον ίδιο τρόπο, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3 Αμερικανοί.

Κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Κατοχική αυτοκινητοπομπή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και χθες. Στη Μοσούλη, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί. Στη Φαλούτζα, όπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από αμερικανικές επιδρομές σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί και 14 τραυματίες, επαναλήφθηκαν, χθες, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, προσθέτοντας άλλους 3 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Οι κατοχικές δυνάμεις μίλησαν για πλήγμα σε «βαρύ εξοπλισμό τρομοκρατών», αλλά νοσοκομειακές πηγές τόνισαν ότι οι νεκροί ήταν δημοτικοί εργάτες.

Στη Λατιφίγια, 3 αξιωματικοί της ιρακινής εθνοφρουράς σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτα. Στο Κιρκούκ, η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση 2 «δικτύων απαγωγέων», ενώ οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τον συνταγματάρχη των τοπικών ιρακινών δυνάμεων με την κατηγορία της συνεργασίας με τους αντάρτες.

Περίεργες δολοφονίες, συνέχεια στις απαγωγές

Νεκρός έπεσε από αγνώστους ενόπλους σε σιιτική συνοικία της δυτικής Βαγδάτης, χθες το μεσημέρι, ο Σεΐκ Μουχάμαντ Τζαντούα αλ Τζανάμπι, μέλος της Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων. Λίγο νωρίτερα, βρέθηκε στη σιιτική Σαντρ Σίτι η σορός του Χάζεμ αλ Ζαΐντι, μέλους της ίδιας επιτροπής και αρμόδιου για τις επαφές του ανώτατου αυτού οργάνου εκπροσώπησης των σουνιτών Ιρακινών με όλα τα υπόλοιπα δόγματα.

Η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων έχει αναδειχτεί σε ισχυρό παράγοντα στην εσωτερική ζωή του Ιράκ, έχοντας ταχθεί ενάντια στην αμερικανική κατοχή και έχοντας πολλάκις διαμεσολαβήσει για την απελευθέρωση ομήρων. Οι δολοφονίες των δύο σουνιτών ηγετών, που έγιναν σε σιιτικές συνοικίες, δημιουργούν την εντύπωση ότι ευθύνονται σιίτες μαχητές, αν και δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης, και η Επιτροπή είναι σεβαστός συνομιλητής ακόμη και για τους πλέον ριζοσπάστες σιίτες ηγέτες.

Την ίδια ώρα, ελεύθεροι αφήνονταν μετά από ολιγόωρη κράτηση, 18 Ιρακινοί εθνοφρουροί που είχαν απαχθεί από οργάνωση που διεκδικούσε την απελευθέρωση στενού συνεργάτη του Μουκτάντα Σαντρ που συνελήφθη, χθες το πρωί. Οι απαγωγείς υποστήριξαν ότι έλαβαν εντολή απελευθέρωσης από τον ίδιο τον Σαντρ. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε η απαγωγή 10 Τούρκων εργαζομένων.

Αργά χθες έληξε η διορία που είχε δοθεί για την απελευθέρωση όλων των γυναικών κρατουμένων από τις φυλακές Αμπού Γράιμπ και Ουμ Κασρ, από τους απαγωγείς 2 Αμερικανών και 1 Βρετανού, την περασμένη Πέμπτη στη Βαγδάτη. Ο αμερικανικός στρατός επιμένει ότι δεν κρατούνται γυναίκες στις συγκεκριμένες φυλακές. Τέλος, η γαλλική κυβέρνηση δήλωνε άγνοια για τη συμφωνία, που φέρονται, με βάση ανακοίνωση των απαγωγέων τους, να έκαναν οι 2 Γάλλοι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την οποία κέρδισαν την ελευθερία τους με αντάλλαγμα την κάλυψη της δράσης των Ιρακινών ανταρτών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνήθεις «επιθέσεις ακριβείας»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Νέα ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε, χθες, αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, το κέντρο της πόλης της Γάζας. Μικρό αυτοκίνητο που έφερε πινακίδες της Παλαιστινιακής Αρχής καταστράφηκε εντελώς και από τα συντρίμμια του ανασύρθηκαν νεκρά 2 μέλη της «Χαμάς», ενώ άλλοι 8 περαστικοί τραυματίστηκαν. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για νέα ισραηλινή επίθεση, αν και μέχρι το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός δεν είχε κάνει σχόλιο.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με ρουκέτα το αυτοκίνητο ενός ακόμη μαχητή της «Χαμάς», σκοτώνοντας τον ίδιο και τραυματίζοντας άλλους 6 Παλαιστινίους. Η οργάνωση ορκίστηκε εκδίκηση για τις δολοφονίες των μελών της. Χθες το πρωί, μια ρουκέτα τύπου Κασάμ έπληξε την ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα.

Την ίδια ώρα, στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, μασκοφόροι ένοπλοι των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» εκτέλεσαν δημοσίως σε πλατεία της πόλης έναν Παλαιστίνιο που είχαν απαγάγει πριν από 2 βδομάδες και θεωρούνταν ένοχος για συνεργασία με τις ισραηλινές δυνάμεις. Σε περιοχή δίπλα στην πόλη, βρέθηκε το πτώμα ενός ακόμη Παλαιστινίου που είχε απαχθεί με τις ίδιες κατηγορίες.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, επανέλαβε, την Κυριακή, τις απειλές περί «απομάκρυνσης του Γιάσερ Αραφάτ». Ο Σαλόμ υποστήριξε ότι «η απομάκρυνση του Αραφάτ είναι αναπόφευκτη. Εντούτοις, δε μιλάμε για εξόντωση, παρά το γεγονός ότι είναι αναμεμειγμένος στην τρομοκρατία». Ο Σαλόμ κατέληξε ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινής γνώμης έχει, πλέον, αντιληφθεί την ορθότητα της άποψης του Ισραήλ ότι ο «Αραφάτ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης».

Χθες, πάντως, δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το παλαιστινιακό Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζάιτ αποδείκνυε ότι η ισραηλινή ηγεσία δεν είναι εύκολο να «ξεφορτωθεί» τον Γιάσερ Αραφάτ, αφού ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει την ίδια άποψη. Συμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές του 2005, το 46,2% των Παλαιστινίων προτίθεται να ψηφίσει για Πρόεδρο και πάλι τον Αραφάτ, ενώ κυριαρχεί, πολιτικά, πάλι η παράταξή του «Φατάχ».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μακάβρια «προβοκάτσια»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Μια από τις φονικότερες επιθέσεις των τελευταίων ετών στη ζούγκλα που εκτείνεται στη μεθόριο των δύο χωρών, της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, κατέληξε στο θάνατο τουλάχιστον έξι Βενεζουελανών στρατιωτών και δύο μηχανικών ειδικευμένων σε πετρελαϊκά έργα.

Πρόκειται ίσως για το σοβαρότερο επεισόδιο, σε μία περιοχή που «μυρίζει μπαρούτι» έτσι κι αλλιώς, και με την κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε να θεωρείται από πολλούς αναλυτές «το μακρύ χέρι της Ουάσιγκτον στη Λατινική Αμερική»... Εννοείται, ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας επέρριψε στους αντάρτες των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» (FARC) την ευθύνη για το φονικό επεισόδιο.

Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Κολομβίας, όπως το ANNCOL, όμως κάνουν λόγο για «μακάβρια και βρώμικη προβοκάτσια με στόχο την εμπλοκή των FARC αλλά και της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες, καθώς ο κολομβιανός στρατός υποπτεύεται την κυβέρνηση Τσάβες ότι επιτρέπει την κίνηση στο έδαφός της μελών των FARC». Επίσης, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, δε φαίνεται να αποδέχεται τον καταλογισμό ευθύνης και κατηγόρησε ευθέως τις ακροδεξιές κολομβιανές παραστρατιωτικές ομάδες για την ενέδρα, την Παρασκευή, σε βάρος μιας στρατιωτικής περιπόλου που συνόδευε εργαζόμενους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας «Petroleos de Venezuela». Εξάλλου τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στη Βενεζουέλα, εισαγωγής δεκάδων Κολομβιανών παραστρατιωτικών με την αρωγή των επίσημων Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες «χάους και πραξικοπήματος», αποτελούν τεκμήριο που μπορεί να αποδείξει ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από τη φονική επίθεση και το μεθοριακό επεισόδιο. Επιπροσθέτως το ANNCOL αναφέρει ότι το μεθοριακό επεισόδιο ήταν μέρος επιχείρησης και του βρώμικου πολέμου που έχει διοργανώσει το Πεντάγωνο και η CIA, όπως ήταν και η εισαγωγή των 112 Κολομβιανών παραστρατιωτικών στη Βενεζουέλα, ούτως ώστε να προκαλέσει τη δραματική επιδείνωση των σχέσεων Κολομβίας - Βενεζουέλας και την απαρχή ίσως ενός πολέμου, που θα είναι η «πύλη για την εισβολή».

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Αντιστέκεται η Τεχεράνη στις πιέσεις

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Το Ιράν θα αντισταθεί στις υπερβολικές απαιτήσεις των μεγάλων δυνάμεων όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτό που συμβαίνει είναι σημάδι ηθικής κατάπτωσης του κόσμου και επικράτησης του εξαναγκασμού και της υποκρισίας στις διεθνείς σχέσεις. Γιατί το Ιράν να μην έχει δικαίωμα στη σύγχρονη τεχνολογία για την κάλυψη των αναγκών του λαού του;».

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, του Ιρανού Προέδρου, Μουχάμαντ Χαταμί, στην απαίτηση που διατύπωσε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, μετά από τις έντονες πιέσεις της Ουάσιγκτον, για διακοπή «κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με τον εμπλουτισμό ουρανίου». Η απόφαση της ΔΕΑΕ δε θέτει τελεσίγραφα, ούτε διατυπώνει απειλές.

Εντούτοις, τόσο ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, όσο και η ΕΕ και η Ρωσία απηύθυναν έκκληση προς την Τεχεράνη «σε ένδειξη καλής θέλησης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» να διακόψει κάθε τέτοια διαδικασία και να επιδείξει «μεγαλύτερη συνεργασία και διαφάνεια». Βέβαια, ο αλ Μπάρανταϊ κατέστησε σαφές ότι «το Ιράν δεν αποτελεί απειλή» και επανέλαβε ότι οι επιθεωρητές του δεν εντόπισαν τίποτε «που να σχετίζεται με την κατασκευή πυρηνικών όπλων».

Ο εκπρόσωπος, πάντως, της Τεχεράνης στη ΔΕΑΕ, Χασάν Ροχανί, υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν προτίθεται να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και επανέλαβε ότι «το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς». Ο Ροχανί προειδοποίησε ότι αν η ΔΕΑΕ υποκύψει, τελικά, στις αμερικανικές πιέσεις και παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε η Τεχεράνη «θα σταματήσει την εφαρμογή του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων» και δε θα αποδεχτεί άλλες επιθεωρήσεις.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
«Η φτώχεια είναι το καταστρεπτικότερο όπλο μαζικής καταστροφής»

Επίκεντρο συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων δεκάδων ηγετών χωρών είναι απ' το περασμένο 24ωρο η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα έναρξης των εργασιών της 54ης Γενικής Συνέλευσης.

Τα φώτα της δημοσιότητας χτες εστιάστηκαν στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους οι Πρόεδροι Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

«Το πιο καταστρεπτικό όπλο μαζικής καταστροφής είναι η φτώχεια... Η αξιοπρεπής εργασία, όπως και η μάχη κατά της πείνας, δεν μπορούν να περιμένουν» επισήμανε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, προσθέτοντας (σύμφωνα με ανταπόκριση του «Ασοσιέιτεντ Πρες») πως «η σωστή παγκοσμιοποίηση πρέπει να αρχίζει με το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην εργασία»...

Ο Σιράκ είπε πως αποφάσισαν με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του να προτείνουν «νέα προσέγγιση» όσον αφορά στην εξεύρεση πόρων για την εξάλειψη της φτώχειας, προκειμένου «να εξασφαλιστεί πώς ο πλούτος της υφηλίου θα γίνει όχημα για την (καπιταλιστική) ολοκλήρωση και όχι για τον αποκλεισμό των μη προνομιούχων»... Σε άλλο σημείο ο Σιράκ πρόσθεσε πως «εναπόκειται σε μας να δώσουμε... συνείδηση στην παγκοσμιοποίηση» και κατέληξε λέγοντας πως «δεν έχει μέλλον μία παγκοσμιοποίηση που ανέχεται τη ληστρική συμπεριφορά και συσσωρεύει τα κέρδη μιας μειοψηφίας πίσω απ' το τείχος»...

Οι Πρόεδροι Φινλανδίας και Τανζανίας (Τάρια Χάλοεν και Μπέντζαμιν Μκάπα αντιστοίχως) δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους στον ΟΗΕ πως η παγκοσμιοποίηση «είναι σήμερα ηθικώς εσφαλμένη και πολιτικώς μη βιώσιμη»...

Οι εργασίες της 59ης Γενικής Συνόδου θα αρχίσουν με την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες ηγετών από δεκάδες χώρες.

Στην ετήσια υπουργική συνάντηση μελών - χωρών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι αξιωματούχοι αναμένεται να εστιάσουν, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειές τους στην εξεύρεση πόρων (ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων ετησίως) για την ανακούφιση ενός δισ. ανθρώπων που δεινοπαθούν απ' τη μάστιγα της απόλυτης ένδειας... Θα κάνουν αποτίμηση των έως τώρα προσπαθειών για την επίτευξη στόχων που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για τη νέα χιλιετία (δηλαδή αντιμετώπιση της φτώχειας έως το 2015 μέσω της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων με πρόσβαση σε βασική εκπαίδευση, πόσιμο νερό και περίθαλψη).

Οι εργασίες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η εκλογή νέων μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (θέση που φιλοδοξεί να καταλάβει και η Ελλάδα), προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Οκτώβρη.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Από «αδιέξοδο» σε «αδιέξοδο»

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ακαρπες για άλλη μία φορά έληξαν οι διαπραγματεύσεις για την ανασυγκρότηση της συναινετικής κυβέρνησης των δύο πλευρών - καθολικών και προτεσταντών - στη Βόρεια Ιρλανδία. Παραταύτα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε ζητήματα όπως ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών...

Τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, όσο και ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μπέρτι Αχερν, τόνισαν ότι τίποτα δεν πρέπει να διαταράξει τη «θεμελιώδη ισορροπία» της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κεντ, οι δύο κυβερνήσεις προώθησαν ένα έγγραφο, το οποίο θεωρούν ως «αποδεκτό συμβιβασμό» στα αιτήματα που διατύπωσε το κόμμα των Ενωτικών Προτεσταντών για αλλαγές στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Κατά το BBC, το έγγραφο περιλάμβανε ως όρο τον τερματισμό της δραστηριότητας του IRA και την ολοκλήρωση του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών έως τα Χριστούγεννα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών - στις οποίες το Σιν Φέιν εκπροσωπείται από τον Τζέρι Ανταμς και οι Ενωτικοί Προτεστάντες (DUP) από τον Ιαν Πέισλι - πρόκειται να συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα σε επίπεδο υπουργών με τη συμμετοχή του υπουργού Β. Ιρλανδίας, Πολ Μέρφι και του Ιρλανδού υπουργού Εξωτερικών, Μπράιαν Κόουεν.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
«Καταγγελίες» από τον ΟΑΣΕ

ΑΣΤΑΝΑ - ΑΛΜΑΤΙ.-«Δεν πληροί» τις διεθνείς προδιαγραφές η εκλογική διαδικασία στο Καζαχστάν, ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος έπαιξε το ρόλο του διεθνούς παρατηρητή στη διαδικασία. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις, ο υπουργός Πληροφόρησης Αλτινμπεκ Σαρσενμπάιουλι (το μόνο μέλος της κυβέρνησης Ναζαρμπάγιεφ που ανήκε σε κόμμα της αντιπολίτευσης) παραιτήθηκε, «καταγγέλλοντας νοθεία».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προκύπτουν από έξιτ πολ - που, πάντως, αμφισβητούνται - το κόμμα Οταν («Πατρίδα») του Ναζαρμπάγιεφ φέρεται να προηγείται, καταλαμβάνοντας περί το 33%, ενώ το κόμμα Ακ Ζολ («Λαμπρός Δρόμος») ακολουθεί με 21%, το DCK/ Κομμουνιστική Ενωση 9%. Οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε δείγμα 123.000 ψηφοφόρων.

Δεν είχαν υπάρξει έως χθες βράδυ αντιδράσεις από Μόσχα και Ουάσιγκτον, όσον αφορά στις εξελίξεις στο πάμπλουτο σε πετρέλαιο Καζαχστάν.

ΣΟΥΔΑΝ - ΟΗΕ
«Προειδοποιήσεις» για την περίπτωση κυρώσεων...

ΧΑΡΤΟΥΜ.- «Εάν το Ιράκ άνοιξε την πρώτη πύλη της Κόλασης για τη Δύση, εμείς θα ανοίξουμε άλλες επτά», δήλωνε χτες ο πρόεδρος του σουδανικού «Κοινοβουλίου» Αχμέντ Ιμπραχίμ Ταχίρ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αρχηγούς φυλετικών κοινοτήτων του Νταρφούρ. Οι δηλώσεις του Ταχίρ στόχευαν στις γνωστές ασφυκτικές πιέσεις που καταβάλλει εντατικά τους τελευταίους μήνες η Ουάσιγκτον για την επιβολή κυρώσεων, με αιχμή του δόρατος τις βιαιοπραγίες κατά των αυτοχθόνων της δυτικής σουδανικής επαρχίας, Νταρφούρ...

Ωρες πριν, ο «πρόεδρος» του Σουδάν, στρατηγός Ομάρ Αλ Μπασίρ, περίμενε να συναντηθεί με την Υπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λούις Αρμπούρ, που έφθασε χτες για «περιοδεία» στο Χαρτούμ. Ο Μπασίρ εμφανίστηκε «ψυχραιμότερος», διαμηνύοντας στην Αρμπούρ πως την κυβέρνησή του δεν τη φοβίζει «ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η οιαδήποτε απόφασή του για κυρώσεις».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απόπειρα (και) κατά αντιπροέδρου

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, άλλοι δύο Αμερικανοί και έξι Αφγανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν χτες, σε ανταλλαγή πυρών στη νοτιοανατολική επαρχία Πάκτικα του Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων που επικαλούνταν ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Επίσης χτες, ο Νεματουλάχ Σαχράνι, ο ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους του Χάμιντ Καρζάι, γλίτωσε από δολοφονική απόπειρα εναντίον του στην Κουντούζ, μια έκρηξη τηλεχειριζόμενης βόμβας, από την οποία τραυματίστηκε ελαφρά ο οδηγός του. Και οι δύο ενέργειες αποδόθηκαν στους Ταλιμπάν, οι οποίοι αντιτίθενται στις «εκλογές» για την ανάδειξη Προέδρου στις 9 τοτ Οκτώβρη.

Την περασμένη βδομάδα οι Ταλιμπάν εκτόξευσαν ρουκέτα εναντίον ελικοπτέρου που μετέφερε τον ίδιο τον «άνθρωπο των Αμερικανών»Καρζάι, που ακύρωσε επίσκεψή του στο σχεδόν εκτός ελέγχου νότο της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ