ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παραμονή των γερμανικών στρατευμάτων έως το 2022

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας αποφάσισε την Τετάρτη την παραμονή των στρατευμάτων της χώρας στο Αφγανιστάν (στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αποστολής) μέχρι και το 2022 και με ανώτατο όριο τα 1.300 στελέχη. Πρόκειται για στρατιωτικούς που έως τώρα εμπλέκονται στην εκπαίδευση και «υποστήριξη» των αφγανικών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, η παραμονή των στρατευμάτων κρίθηκε απαραίτητη επειδή - όπως δήλωσε - οι εσωτερικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εύθραυστες και επισκιάζονται από «επίμονα υψηλό επίπεδο βίας». Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι η παράταση «λαμβάνει υπόψη κατάλληλα τη σύνθετη κατάσταση στο Αφγανιστάν και επίσης διασφαλίζει την αναγκαία ευελιξία για να υπάρχει αντίδραση αν η εύθραυστη ασφάλεια και οι απειλές αλλάξουν». Κατέληξε δε ότι «η διεθνής στρατιωτική παρουσία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις διαπραγματεύσεις. Η συνεχιζόμενη παρουσία των ΗΠΑ παραμένει προϋπόθεση γι' αυτήν την προσέγγιση».

Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Αμυνας το ΝΑΤΟ μετέθεσε πάλι την οριστική του απόφαση για τους όρους παραμονής του στο Αφγανιστάν. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για «διάφορα διλήμματα» που αντιμετωπίζει η Συμμαχία ως προς τη «δέσμευσή» της στο Αφγανιστάν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κύρια ανησυχία της λυκοσυμμαχίας (όπως και των μελών της χωριστά) είναι τα περιθώρια μεγαλύτερης «παρέμβασης» που μια δική της «απόσυρση» από την περιοχή θα διευρύνει σε άλλα κέντρα, πρώτα από όλα την πολύ κοντινή Κίνα... Επίσης, το αυξημένο ενδιαφέρον αυτοτελώς του Βερολίνου να παραμείνει στρατιωτικά στην περιοχή είναι κι αυτό ενδεικτικό της αποφασιστικότητας με την οποία το γερμανικό κεφάλαιο μελετά τη δική του «αμυντική δράση» εκτός συνόρων.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συμφωνία για επέκταση ισραηλινού αγωγού στη Λωρίδα της Γάζας

Συμφωνίες και ανοίγματα των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου φαίνεται πως «γεννά» η διαφαινόμενη - κατά το πρακτορείο «Ρόιτερς» - «σύγκλιση συμφερόντων» στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, Παλαιστινιακής Αρχής, Κατάρ και ΕΕ.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ισραήλ και Αιγύπτου, για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το ισραηλινό υποθαλάσσιο κοίτασμα «Λεβιάθαν» - το οποίο εκμεταλλεύεται πλέον η αμερικανική «Chevron» - σε αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου για εξαγωγή προς την ΕΕ, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Αίγυπτος φαίνεται πως συμφώνησαν σε επέκταση του ισραηλινού αγωγού φυσικού αερίου και προς τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το 2023. Η συμφωνία της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής - η οποία συμμετέχει στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, East Med Gas Forum - αναφέρεται στο αγγλόφωνο αραβικό Μέσο «Asharq Al-Awsat» ως «Gaza Marine Gas Agreement» (Συμφωνία Φυσικού Αερίου Γάζας) και κλείστηκε την Τετάρτη. Το ίδιο Μέσο αναφέρει προσπάθειες Παλαιστινίων αξιωματούχων να εξασφαλίσουν μέσω Αιγύπτου και άδεια για την πιθανή έναρξη γεωλογικών ερευνών ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, για πρώτη φορά μετά από μια 20ετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕ προσέφερε 20 εκατ. δολάρια χρηματοδότηση για το τμήμα του αγωγού που θα βρίσκεται στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, και το Κατάρ άλλα 60 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει το μέρος του αγωγού που θα περνά από το Ισραήλ (μέχρι να καταλήξει σε σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, ώστε να εξαχθεί στις αγορές Ενέργειας της ΕΕ).

Η συμφωνία Παλαιστινιακής Αρχής - Αιγύπτου φαίνεται ωστόσο πως προκάλεσε την έντονη διαφωνία της «Χαμάς», που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, καθότι δεν παρέστη στις διαπραγματεύσεις. Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του ΠΓ της «Χαμάς», κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή για «αδιαφάνεια» και την προκάλεσε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία. Δεν φάνηκε πάντως να εκφράζει δυσαρέσκεια για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στη Λωρίδα της Γάζας. Η Παλαιστινιακή Αρχή απάντησε ενοχλημένη ότι η συμμετοχή της «Χαμάς» δεν προβλεπόταν, γιατί η ίδια είναι ο μόνος αρμόδιος να εκπροσωπεί επίσημα όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

Στην Κροατία σήμερα ο Τσαβούσογλου

Με φόντο το αυξημένο ενδιαφέρον του τουρκικού κεφαλαίου για τα Βαλκάνια, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέπτεται σήμερα την Κροατία, όπου θα συζητήσει «όλες τις πλευρές των διμερών μας σχέσεων αλλά και ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας» των δύο χωρών. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρεται φυσικά και στις «τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις που επίσης θα εξεταστούν», ενώ ο Τσαβούσογλου θα επίσκεφθεί και σεισμόπληκτες περιοχές, όπου έχει φτάσει «τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια», στο πλαίσιο μιας καλοσχεδιασμένης προσπάθειας της τουρκικής αστικής τάξης να αποκτήσει βαθύτερη παρουσία στη Βαλκανική Χερσόνησο (αξιοποιώντας και τη μουσουλμανική ταυτότητα μεγάλου τμήματος του πληθυσμού).

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Τουρκίας οι ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις «τρέχουν», όπως επιβεβαιώνουν και οι νομικές προσφυγές κατά βουλευτών του (σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος) HDP, που θα εξεταστούν και πιθανώς ανοίξουν το δρόμο για την άρση της ασυλίας 21 βουλευτών. Η κυβέρνηση (και σύμμαχοι του AKΡ όπως το εθνικιστικό ΜΗΡ) κατηγορούν το HDP για διασυνδέσεις με αυτονομιστικές δυνάμεις όπως το ΡΚΚ, με τέτοιες κατηγορίες έχει φυλακιστεί τα τελευταία χρόνια και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του HDP.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ χαρακτήρισε «λυπηρό» το ότι το Κοινοβούλιο έχει να ασχοληθεί με τόσους πολλούς φακέλους γεμάτους κατηγορίες κατά βουλευτών που περιλαμβάνουν «ανθρωποκτονία», «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» και «πρόκληση μίσους». Η Περβίν Μπουλντάν, ηγετικό στέλεχος του HDP, δήλωσε ότι «άρχισαν να επιτίθενται στο HDP από κάθε κατεύθυνση. Καθημερινά ο χορός που ζητάει να κλείσει το HDP κάνει θόρυβο, δείχνει εχθρότητα προς τους Κούρδους και διαδίδει το κλίμα του μίσους». Θυμίζουμε ότι για την αντιμετώπιση του HDP εξέφρασε ξανά την «ανησυχία» της και η Κομισιόν, προκαλώντας μάλιστα και τις αντιδράσεις συνεργατών του Ερντογάν.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η γερμανική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία απήγγειλε σε βάρος ενός Γερμανού πολίτη κατηγορίες για κατασκοπεία. Φέρεται να διαβίβασε το 2017 σχέδια του κτιρίου της Μπούντεσταγκ στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας φέρεται να έχουν κατασκοπεύσει το γερμανικό Κοινοβούλιο. Το 2016 οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα συστήματα υπολογιστών της Μπούντεσταγκ είχαν δεχθεί επίθεση από Ρώσους χάκερ το προηγούμενο έτος.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για δεύτερη θητεία στο αξίωμα. Η πρώτη εκπνέει στο τέλος Δεκέμβρη 2021.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» σκότωσαν εν ψυχρώ άλλους 36 ανθρώπους σε επιθέσεις εναντίον χωριών στη βόρεια Νιγηρία, την Τετάρτη, μία μέρα μετά τον βομβαρδισμό με όλμους της πόλης Μαϊντουγκούρι. Οι δράστες των επιθέσεων έκαψαν σπίτια και εκδίωξαν εκατοντάδες χωρικούς. Οι νέες σφαγές καταγράφονται ενώ δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας μήνας αφότου ο Πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι αντικατέστησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έπειτα από χρόνια, εν μέσω επιδείνωσης της βίας.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα μετά από κατάρρευση χρυσωρυχείου

Τουλάχιστον έξι εργάτες έχασαν τη ζωή τους μετά από κατολίσθηση σε παράνομο χρυσωρυχείο στην επαρχία Κεντρική Κελέβη της Ινδονησίας, ενώ σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις έρευνες για την ανάσυρση επιζώντων, αν και η αστάθεια του εδάφους δυσκόλευε το έργο.

Η κατολίσθηση έγινε προχτές το απόγευμα στο χωριό Μπουράνγκα, έπειτα από αρκετές μέρες σφοδρών βροχοπτώσεων. Οι αγνοούμενοι ήταν τουλάχιστον πέντε, ενώ είχαν βρεθεί και 15 επιζήσαντες. Τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι αγνοούμενοι μπορεί να φτάσουν τους δεκάδες, αφού το ορυχείο λειτουργούσε χωρίς νόμιμη άδεια, προσφέροντας έτσι στον ιδιοκτήτη ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια εκβιασμού και επιβολής άθλιων συνθηκών εργασίας.

Η εξόρυξη χρυσού είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία και χιλιάδες εργάτες του κλάδου δουλεύουν με ανύπαρκτα μέσα προστασίας, αν και έρχονται σε επαφή με πολύ επικίνδυνες ουσίες, όπως ο υδράργυρος και το κυάνιο. Ασιατικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι στην Ινδονησία παράγεται το 3% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού, που μάλιστα προέρχεται κυρίως από το ορυχείο Γκράσμπεργκ στην επαρχία Παπούα, με σχεδόν 20.000 εργάτες και αποθέματα αξίας 40 δισ. δολαρίων.

ΚΟΛΠΟΣ
Παζάρια Ισραήλ για «αμυντική συμφωνία»

Ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις φαίνεται πως προκαλούν οι πρόσφατες συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες του Κόλπου με φόντο τη γεωπολιτική κόντρα με το Ιράν.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου «i24News» ανέφερε πως Ισραηλινοί αξιωματούχοι άρχισαν συνομιλίες με ομολόγους τους σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία, προκειμένου να προχωρήσουν σε τετραμερή αμυντική συμμαχία.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί και επισήμως, προϋποθέτει την πρότερη επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, καθώς οι δύο χώρες μέχρι σήμερα δεν έχουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις.

Το ισραηλινό κανάλι σχετίζει τις παραπάνω πληροφορίες με τη γεωπολιτική αντιπαράθεση χωρών, που συνεχίζεται εδώ και καιρό με επίκεντρο το Ιράν, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν ευρύτερη διαπραγμάτευση για το ιρανικό πυρηνικό, πυραυλικό πρόγραμμα και γεωπολιτικό περιφερειακό ρόλο του Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ