ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα συντριβή ελικοπτέρου

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ.--

Τα αίτια της συντριβής ενός ακόμη ελικοπτέρου, του τρίτου μέσα σε δύο βδομάδες, αναζητούν οι Αμερικανοί επιτελείς, αν και οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται, και αυτή τη φορά, για κατάρριψη που προκλήθηκε από πλήγμα αυτοπροωθούμενης οβίδας. Η βδομάδα που τελειώνει αποδεικνύεται η πλέον αιματηρή για τους κατακτητές από την κήρυξη της επίσημης λήξης του πολέμου, καθώς σε διάστημα μικρότερο των 7 ημερών, περισσότεροι από 32 στρατιώτες και ξένοι πολίτες που συνεργάζονται με την κατοχή, στη συντριπτική πλειοψηφία Αμερικανοί, έχασαν τη ζωή τους.

Εξι Αμερικανοί στρατιώτες, δηλαδή όλοι όσοι επέβαιναν στο ελικόπτερο τύπου «Blackhawk», σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του, χτες το πρωί, έξω από το Τικρίτ. Επισήμως, τα αίτια της συντριβής ερευνούνται ακόμη αλλά αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι πιθανότατα και αυτό το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από αντάρτικες ομάδες.

Την ίδια ώρα, δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν και άλλοι 9 τραυματίστηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις που έγιναν χτες, η μία με αντιαρματικές ρουκέτες και η άλλη με εκρηκτικό μηχανισμό, σε δύο αμερικανικές αυτοκινητοπομπές στην περιοχή της Μοσούλης. Νωρίς το απόγευμα, άλλη μια βόμβα εξερράγη κοντά σε ξενοδοχείο της πόλης, όπου καταλύουν Αμερικανοί στρατιώτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 3. Αύξηση των αντικατοχικών επιθέσεων, τις τελευταίες μέρες, και στις περιοχές του βορείου Ιράκ, όπου μέχρι πρότινος επικρατούσε ηρεμία και θεωρούνταν αρκετά ασφαλές για τους κατακτητές, αφού η κουρδική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν αντιτάσσεται στην κατοχή.

Στο χώρο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο

Associated Press

Στο χώρο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο
Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες Σουνίτες διαδήλωσαν μπροστά στην έδρα των κατοχικών δυνάμεων ζητώντας την απελευθέρωση 36 σουνιτών κληρικών που έχουν συλληφθεί, τον τελευταίο καιρό, χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες από τις κατοχικές αρχές. Κυρίαρχα συνθήματα ήταν «Αμερικανοί φύγετε από το Ιράκ» και «Οι φυλακές δε θα μας τρομοκρατήσουν». Ολιγομελής αντιπροσωπεία εισήλθε στο κτίριο όπου συνομίλησε με Αμερικανούς αξιωματούχους. Εξερχόμενη υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί «υποσχέθηκαν να γίνει κάτι καλό». Ενας από τους συμμετέχοντες στην αντιπροσωπεία, μάλιστα, υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί επιτελείς τους ζήτησαν να πράξουν κάτι για «να σταματήσουν οι επιθέσεις». Ο ίδιος δήλωσε ότι «οι επιθέσεις θα σταματήσουν μόνο όταν φύγει και ο τελευταίος Αμερικανός κατακτητής».

Παρά τις, ολοένα και περισσότερες, καθημερινές επιθέσεις αλλά και την εντεινόμενη δυσφορία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι επανέλαβε χτες ότι «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποφύγουν τα καθήκοντά τους και δε θα εγκαταλείψουν το στόχο της απελευθέρωσης του Ιράκ». Ο Τσέινι τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μείνουν στο Ιράκ μέχρις ότου «παταχτεί και ο τελευταίος εχθρός της ελευθερίας του ιρακινού λαού» και κατέληξε ότι «οι ΗΠΑ έχουν στο πλευρό τους τους συμμάχους τους». Σε στρατιωτικό επίπεδο, πάντως, κανένας «ισχυρός σύμμαχος» δεν έχει προσφερθεί να συμμετάσχει αλλά χτες η Βοσνία εξέφρασε την επιθυμία να αποστείλει στρατεύματα στην κατεχόμενη χώρα.

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Σε τροχιά σύγκρουσης Λευκός Οίκος και Κογκρέσο;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δύο ξένοι στην ίδια πόλη και ο λόγος αφορά το Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, που φαίνεται ότι βαδίζουν σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους όσον αφορά στην Κούβα...

Χτες, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, ήρθε η σειρά της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που με ψήφους 13 υπέρ και 5 κατά υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών προς την Κούβα, που επιβλήθηκαν από τον Πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι το 1963 και παραμένουν ως σήμερα, με την αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζορτζ Μπους να θέλει να τους ενισχύσει στο πλαίσιο του «βρώμικου πολέμου» που έχει κηρύξει στο Νησί της Επανάστασης, με μοναδικό στόχο την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Η υπερψήφιση της άρσης των 40χρονων ταξιδιωτικών περιορισμών προς την Κούβα σημαίνει, κατά τους Αμερικανούς νομοθέτες, και τον τερματισμό της χρηματοδότησης εκ μέρους των ομοσπονδιακών κονδυλίων των κυβερνητικών προγραμμάτων που επιβάλλουν τους περιορισμούς και όχι μόνο...

Φυσικά, ο νόμος θα τεθεί προς επικύρωση στις αρχές του επόμενου χρόνου, ενώ ο Πρόεδρος Μπους προσωπικά έχει προειδοποιήσει από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψει το νομοσχέδιο και θα προβάλει βέτο. Εντούτοις, τίποτα δε δείχνει να πτοεί τους Αμερικανούς νομοθέτες και η τρίτη κατά σειρά υπερψήφιση μέσα σε διάστημα ενός μήνα αποκαλύπτει για άλλη μία φορά το διχασμό ή και εσωτερικό σπαραγμό των κέντρων εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά εάν κάποιος αναλογιστεί ότι και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου ελέγχονται από το κόμμα του Τζ. Μπους, το Ρεπουμπλικανικό.

Για πολλούς αναλυτές, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί «συντριπτικό πλήγμα» στην εξουσία του Λευκού Οίκου, εξαναγκάζοντας τον Πρόεδρο Μπους να έρθει σε σύγκρουση και δημοσίως με μερικά από τα πιο σημαντικά στελέχη εντός του κόμματος και μάλιστα σε εκλογικό φόντο και με τις ψήφους της κουβανοαμερικανικής κοινότητας της Φλώριδας να είναι κρίσιμες για την επανεκλογή του.

Να αποχωρήσουν άμεσα οι κατακτητές

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με τον Επίτροπο Κ.Πάτεν, αρμόδιο για τις εξωτερικές υποθέσεις, ο Επίτροπος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Ιράκ εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του και τις ευχαριστίες του προς το ΕΚ, γιατί συναίνεσε να δοθούν 700 εκατομμύρια συνολικά καθώς επίσης και για τη «γενναιοδωρία», όπως είπε, της διεθνούς κοινότητας όπως αυτή εκφράστηκε στη διάσκεψη των δωρητών πρόσφατα στη Μαδρίτη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις «μακροχρόνιες προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για να αλλάξουμε και να εκδημοκρατίσουμε το Ιράκ». Αναφερόμενος στην πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με το Ισραήλ και τα υπόλοιπα, προσπάθησε να μειώσει τη σημασία τους και να διασκεδάσει τις «δυσάρεστες εντυπώσεις». Τέλος, έκρινε ως ιδιαίτερα θετική την πρόσφατη συνάντηση ΕΕ - Κίνας και τα αποτελέσματά της.

Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, έκανε τα παρακάτω σχόλια και ερωτήματα:

«Πρώτον, μας μιλήσατε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, διαβεβαιώνοντάς μας ότι η ΕΕ υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Παίρνοντας υπόψη ότι η κύρια αιτία της κατάστασης αυτής είναι η αδιαλλαξία και η προκλητική επιθετικότητα της κυβέρνησης Σαρόν, θα μπορούσατε να μας πείτε ποιες πιέσεις ασκούνται από την πλευρά της ΕΕ, για να αλλάξει στάση η ισραηλινή διοίκηση;

Δεύτερον, αναφερθήκατε στη διάσκεψη των δωρητών και εκφράσατε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες σας για τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου και τη «γενναιοδωρία της διεθνούς κοινότητας». Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, κύριε Πάτεν, ψηφίσαμε κατά της διάθεσης χρημάτων των φορολογουμένων των κρατών -μελών της ΕΕ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, όχι φυσικά γιατί είμαστε αντίθετοι με την ανοικοδόμηση της χώρας και τη βελτίωση των άθλιων συνθηκών διαβίωσης του ιρακινού λαού. Καταψηφίσαμε για δύο βασικά λόγους:

α) Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι τις ζημιές της παράνομης, αντίθετης με τις αρχές του ΟΗΕ, επίθεσης των ΗΠΑ και της χώρας σας πρέπει να τις πληρώσουν οι επιδρομείς. β) Γιατί η διάθεση οποιουδήποτε ποσού θα σημαίνει στην ουσία, νομιμοποίηση της επιδρομής και ενίσχυση της κατοχής σε βάρος του ιρακινού λαού.

Κύριε επίτροπε, δε νομίζετε ότι αν η ΕΕ σεβόταν το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ, όπως διατείνεται, θα έπρεπε να απαιτήσει την αποχώρηση των παράνομων επιδρομέων -κατακτητών, την καταβολή από αυτούς των επιβαλλόμενων επανορθώσεων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, καθώς και την απόδοση του φυσικού πλούτου της χώρας στον ιρακινό λαό;

Μήπως ξέρετε, κύριε επίτροπε, ποια είναι τα έσοδα σήμερα και ποια θα είναι αύριο, από το ιρακινό πετρέλαιο και ποιος τα καρπούται; Και, τέλος, δεν το βρίσκετε τουλάχιστον περίεργο για μια χώρα τόσο πλούσια, όπως το Ιράκ, να αναζητούνται δωρητές και μάλιστα με πρωτοβουλία αυτών που λεηλατούν σήμερα το ιρακινό πετρέλαιο;

Τρίτον, φοβάμαι ότι το Ιράν, με επίσης πλούσια αποθέματα πετρελαίου, θα είναι ο επόμενος στόχος των Αμερικανών, με πρόσχημα βέβαια την τρομοκρατία αλλά με πραγματικό στόχο το πετρέλαιό του. Συμμερίζεστε το φόβο μου κι αν όχι ποιος κατά τη γνώμη σας θα είναι ο επόμενος στόχος;»

Ο κύριος Πάτεν απάντησε ωμά «όχι δεν ασκούμε πιέσεις στο Ισραήλ». Σχετικά με το Ιράκ αναγνώρισε ότι πράγματι έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, η δεύτερη χώρα στον κόσμο και ότι «εν ευθέτω χρόνο τα αποθέματα αυτά να αποδοθούν στον ιρακινό λαό αλλά πρώτα θα πρέπει η χώρα αυτή να μπει στην πορεία της δημοκρατίας» (...!!!), αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι λαοί των χωρών που δεν πληρούν τους «όρους δημοκρατίας» όπως τους εννοούν οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται το φυσικό τους πλούτο, ο οποίος πρέπει τότε να λεηλατείται από τους κατακτητές του.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
«Δε στέλνει» στρατεύματα η Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά από τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Κόλιν Πάουελ και Αμπντουλά Γκιούλ, εκπρόσωπος του ΥπΕξ ανακοίνωσε στην Αγκυρα χτες ότι η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) «δε θα κάνει χρήση» της άδειας που έλαβε την 7η Οκτωβρίου για την αποστολή 10.000 ανδρών στο Ιράκ. Η είδηση, που μεταδόθηκε κατ' αρχάς από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ανάγκασε τα τηλεοπτικά δίκτυα να διακόψουν το πρόγραμμά τους.

Η αμερικανοτουρκική παλινωδία - προφανώς λόγω των σθεναρών αντιρρήσεων του «προσωρινού συμβουλίου διακυβέρνησης» του Ιράκ, που προειδοποιούσε για ανάφλεξη - μοιάζει να «κλείνει» το θέμα. Ωστόσο, το πρόβλημα της τουρκικής εμπλοκής στην ιρακινή κρίση δεν έχει μόνον αυτή τη διάσταση (που δεν έκλεισε, αφού η αποστολή ή μη θα συνεξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Ιράκ): ο Γκιούλ είχε επαναλάβει για πολλοστή φορά πριν τρεις μέρες - κατά τη «Ζαμάν» - απηχώντας τους στρατηγούς, ότι «αν παρουσιαστεί απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα, ο τουρκικός στρατός θα παρέμβει» στο Βόρειο Ιράκ. Οπου «απειλή», η δράση του PKK/KADEK, το οποίο ο Πάουελ, σύμφωνα με το «Ανατολή», επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «θα συντρίψουν».

Καμία αναφορά δεν έγινε από το τουρκικό ΥπΕξ σχετικά με το αν οι περίπου 5.000 άνδρες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη βρίσκονται εντός Ιράκ θα παραμείνουν εκεί: σύμφωνα με φήμες που είχε δημοσιεύσει η «Γενί Σαφάκ» την 29η Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ επρόκειτο να επιδιώξουν την «αποχώρησή τους». Το θέμα είναι δυνητικά εκρηκτικό για πολλούς λόγους.

Στον τουρκικό Τύπο υπήρχε χτες μια αξιοσημείωτη ανάλυση από τον Ιλνούρ Τσεβίκ, ο οποίος διατείνεται πως η αμερικανική παρουσία έχει γίνει το κόκκινο πανί για τον ιρακινό λαό, προσθέτοντας ότι τα σχέδια δημιουργίας ένοπλων μονάδων Σιιτών και Κούρδων, για να αναπληρωθεί το κενό της μη τουρκικής αποστολής, αποτελούν συνταγή πρόκλησης «εμφυλίου πολέμου».

Καταρρέουν οι... ήρωες

«Βρέθηκα στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Είχα χάσει το όπλο μου. Δεν έριξε ούτε μια βολή. Γονάτισα και άρχισα να προσεύχομαι και αυτό είναι το τελευταίο που θυμάμαι». Αυτό υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή της μετά την κινηματογραφική απελευθέρωσή της από τις αμερικανικές δυνάμεις που έκανε το γύρο του κόσμου, η Τζέσικα Λιντς, η 20χρονη που υπηρετούσε σε μονάδα ανεφοδιασμού. Η Λιντς θρυψάλιασε την εικόνα της ηρωίδας που το Πεντάγωνο καλλιέργησε με επιμέλεια και επιμονή, υποστηρίζοντας ότι «πολέμησε με πείσμα μέχρι που τελείωσαν τα πολεμοφόδιά της» και εξέφρασε βαθιά δυσαρέσκεια για την προπαγάνδα που στήθηκε γύρω από τη διάσωσή της. Επανέλαβε ότι δε θυμάται τι συνέβη κατά τη σύλληψή της αλλά διέψευσε κατηγορηματικά ότι κακοποιήθηκε από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Νασιρίγια. Οσο για το αν βιάστηκε ή όχι, πληροφορία που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγα 24ωρα, οι γιατροί που την παρακολουθούν επιμένουν ότι δεν έχουν καμία απόδειξη επ' αυτού. Δύσκολοι καιροί για ήρωες κατακτητές...

Αμετανόητη η Πολωνική ηγεσία

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Τη διάθεσή της να παραμείνει στο Ιράκ παρά το ενδεχόμενο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, διαμήνυσε χτες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Πολωνίας, παρά το πένθος που έχει προκαλέσει ο θάνατος του 44χρονου ταγματάρχη Ιερώνυμου Κούπτσικ την Πέμπτη.

Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας Λέσεκ Μίλερ (που θα βρεθεί στο Ιράκ το Σαββατοκύριακο), δήλωσε ότι «ο κίνδυνος της τρομοκρατίας παραμένει... και καμία χώρα δεν είναι ασφαλής», ενώ σαφής ήταν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Τσέσλαβ Πιάτας που είπε ότι «το τραγικό γεγονός δε θα μεταβάλλει καθόλου την εμπλοκή μας στο Ιράκ»...

Γεγονός είναι ότι ο θάνατος του ταγματάρχη (πρώτου νεκρού των πολωνικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην κατοχή του Ιράκ) έχει προκαλέσει γενική θλίψη στην Πολωνία (όπως φαίνεται και από την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης) ενώ φυσικά ενισχύει τις τάξεις όσων αντιτίθενται στην αποστολή των στρατιωτών. Πλέον, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 57% των Πολωνών αντιτίθεται στη συμμετοχή των πολωνικών δυνάμεων.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Σύγχυση...

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Ενώ στα διεθνή ΜΜΕ κυκλοφορούσαν αλληλοαντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το αν η Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, «έχει υπογράψει ή όχι» διάταγμα επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα - μάλιστα, το BBC μετέδιδε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης «ήρθη», πράγμα, το λιγότερο, αμφισβητούμενο - και την πρόταση της να σχηματιστεί «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», η Πρόεδρος λάμβανε περαιτέρω μέτρα σκλήρυνσης των μέτρων ασφαλείας, υπογράφοντας διάταγμα που «διευρύνει τις αρμοδιότητες του στρατού» όσον αφορά την «τήρηση του νόμου και της τάξης».

Η επιστροφή του πρωθυπουργού Ρανίλ Ουϊκρεμεσίνγκε από την Ουάσιγκτον, όπου έλαβε διαβεβαιώσεις της «εγκάρδιας υποστήριξης» του Προέδρου Μπους στην «ειρηνευτική διαδικασία», παρά τη φιέστα στο αεροδρόμιο, δεν είχε καμία επί της ουσίας πολιτική επίπτωση. Ο Ουϊκρεμεσίνγκε κατηγόρησε την Πρόεδρο ότι «προκαλεί κρίση που απειλεί την 20μηνη κατάπαυση του πυρός με τους αντάρτες Ταμίλ» και εξέφρασε τη θέση ότι «το Κοινοβούλιο πρέπει να επανασυγκληθεί... είναι το μόνο σώμα που έχει εντολή για τη διαπραγμάτευση». Η Καμαρατούνγκα, που ανέλαβε η ίδια το υπουργείο Αμυνας και τις διαπραγματεύσεις, προφανώς διαφωνεί. Πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούσαν ότι ίσως προβεί σε πραξικόπημα.

Από πλευράς τους, οι Τίγρεις, η αυτονομιστική οργάνωση της μειονότητας των Ταμίλ, δήλωσε ότι «παρατηρεί» την εξελισσόμενη κρίση και θα επιδείξει «υπομονή». Αυτά σε επίπεδο ρητορικής: σε στρατιωτικό επίπεδο, ανέπτυσσε ενισχυμένες φρουρές προετοιμαζόμενη για το χειρότερο.

Με πρόφαση τον Σαντάμ και τον Μπιν Λάντεν

NEA ΥΟΡΚΗ.--

Ο Μπιν Λάντεν ζει, βασιλεύει και αποστέλλει απειλητικά μηνύματα... για το Σαντάμ Χουσεΐν πληροφορίες, τουλάχιστον σαφείς, δεν υπάρχουν. Και οι δύο όμως έχουν αναχθεί στους «υπ' αριθμόν ένα εχθρούς των ΗΠΑ», που παραμένουν «άφαντοι»... Δημιούργησαν λοιπόν μία ειδική δύναμη για την καταδίωξή τους, που όλως τυχαίως... θα δρα τουλάχιστον από την Ερυθρά Θάλασσα έως τον Ινδικό Ωκεανό και η δράση της δε θα περιορίζεται εντός των ιρακινών ή των αφγανικών συνόρων! Φυσικά!

Η είδηση τώρα... σύμφωνα με τους «New York Times», που επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, η νέα δύναμη, φέρει την ονομασία «Task Force 121» και είναι ένα νέο, ευέλικτο σώμα ήδη έχει συγκροτηθεί για τον εντοπισμό του Σαντάμ Χουσεΐν και του Οσάμα μπιν Λάντεν, υπό τις διαταγές διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων, από την Ερυθρά Θάλασσα έως τον Ινδικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, διέλυσε δύο σώματα που ερευνούσαν χωριστά για τον Ιρακινό ηγέτη και τον αρχηγό της «Αλ Κάιντα» και τα αντικατέστησε με μια πιο ευέλικτη δύναμη, η οποία βρίσκεται ήδη... κοντά στα ίχνη του Σαντάμ. Μάλιστα, η δράση της «Task Force 121» δε θα περιορίζεται εντός των ιρακινών ή των αφγανικών συνόρων και θα κινείται με απόλυτη μυστικότητα, αξιολογώντας πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ