ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Στερνό αντίο» στον Γ. Φλερύ

Κηδεύτηκε χτες, από το Κοιμητήριο Χολαργού, ο γνωστός χορογράφος και χορευτής Γιάννης Φλερύ, ο οποίος έχασε την Παρασκευή τη μάχη με την επάρατο νόσο, σε ηλικία 87 ετών. Ο Γιάννης Φλερύ έβαλε τη σφραγίδα του σε δεκάδες ταινίες και επιθεωρήσεις στο θέατρο και τον κινηματογράφο, επί 65 χρόνια, ενώ αποτέλεσε για 35 χρόνια το δημοφιλέστερο χορευτικό ζευγάρι με την αξέχαστη Λίντα Αλμα. Κορυφαίος χορευτής, χορογράφος και δάσκαλος για πολλές δεκαετίες, υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια την τέχνη του και το ελληνικό θέατρο. Καταθέτοντας το ταλέντο και τον επαγγελματισμό του, επιβραβεύτηκε με την αναγνώριση, το θαυμασμό και την αγάπη του κοινού.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1937, με πρώτη παρτενέρ τη Λουίζα Ποζέλι, αλλά λαμπρή πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έκανε με τη Λίντα Αλμα. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1914. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Παπαντωνόπουλος. Χόρευε από μικρός. Σε ηλικία 14 χρόνων ήρθε στην Αθήνα, τελείωσε το Γυμνάσιο, γράφτηκε στη Νομική, αλλά γρήγορα το πάθος του για το χορό τον οδήγησε στο θέατρο, αρχικά στο θίασο του Χρυσοστομίδη, που έψαχνε για χορευτές. Αυτοδίδακτος στην αρχή, αλλά τολμηρός βγήκε το 1932 στη σκηνή. Χόρευε σε επιθεωρήσεις, σε οπερέτες, σε κωμειδύλλια, κάνοντας περιοδείες στην Ελλάδα.

Τα πρώτα πραγματικά μαθήματα χορού τα πήρε το 1937 δίπλα στον Κώστα Νίκολς, έναν περίφημο δάσκαλο του κλασικού μπαλέτου, που είχε υπάρξει μαθητής του Φοκίν και του Μπαλανσίν.

Το 1940 πήγε στο μέτωπο και στην Κατοχή συνδέθηκε με το ΕΑΜ, γεγονός που μετά τα Δεκεμβριανά του στοίχισε μια περίοδο επαγγελματικών δυσκολιών. Το άστρο του, όμως, είχε αρχίσει να λάμπει κυρίως από την εποχή (γύρω στο 1942-43) που έγινε καλλιτεχνικό ζευγάρι με τη Λίντα Αλμα, με την οποία έμειναν αχώριστοι για πάνω από 35 χρόνια. Ηταν η παρτενέρ του, η φίλη του, ο άνθρωπός του. Μαζί ξεκίνησαν το 1946 και τη διεθνή τους καριέρα. Η Εντιθ Πιάφ, που ήρθε στην Ελλάδα για λίγες εμφανίσεις στο κέντρο «Μαϊάμι», όπου χόρευαν κι αυτοί, ενθουσιάστηκε και τους κάλεσε να την ακολουθήσουν στη Γαλλία, σε μια πανευρωπαϊκή τουρνέ που ετοίμαζε, αλλά και στην Αμερική. Εμειναν μαζί της μέχρι το 1952. Χόρεψαν επίσης σε ταινίες, δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής, τον Αζναβούρ, τον Ιβ Μοντάν, τον Ζακ Μπρελ, τον Μπουρβίλ.

Ο Γιάννης Φλερύ ταυτίστηκε επίσης με τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογραφικού μιούζικαλ. Χορογράφησε και χόρεψε σε πολλές ταινίες.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΑΚΑΙΝΑΣ
Πλούσια ανασκαφική «σοδειά»

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ανθρώπινη δραστηριότητα στο Σπήλαιο της Δράκαινας, στον Πόρο της Κεφαλονιάς, παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τους ανασκαφείς του αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για τα ευρήματα της φετινής ανασκαφής, η οποία συνεχίζεται για όγδοη συνεχή χρονιά και η οποία ξεκίνησε από τις 2/7 και ολοκληρώθηκε στις 3/8, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Επικεφαλής της πολυμελούς ερευνητικής ομάδας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού είναι οι αρχαιολόγοι Μιράντα Χατζιώτη και Δρ. Γεωργία Στρατούλη.

Η επέκταση της ανασκαφής έφερε στην επιφάνεια επίχωση με κατάλοιπα άσκησης λατρείας στον ιερό χώρο του σπηλαίου (ειδώλια, αγγεία κ.ά.) το οποίο, κατά τους ιστορικούς χρόνους (6ος - 2ος π.Χ. αι.) ήταν αφιερωμένο, όπως μαρτυρεί μια επιγραφή, στις Νύμφες.

Η συνέχιση της αποκάλυψης τμημάτων της προϊστορικής επίχωσης του σπηλαίου (6η - 3η χιλιετία π.Χ.) έφερε στο φως επάλληλες επιφάνειες χρήσης (δάπεδα), προϊόντα επεξεργασίας και επίστρωσης επιλεγμένου υλικού (μάργα) που μεταφέρθηκαν εκεί από γειτονική περιοχή του σπηλαίου, εστίες με ζωικά και φυτικά υπολείμματα διατροφής, πολλά θραύσματα πήλινων αγγείων παρασκευής, κατανάλωσης και αποθήκευσης τροφής, διακοσμημένα σκεύη, λίθινα εργαλεία (μυλόλιθοι, τριπτήρες, κρουστήρες, αιχμές βελών, λεπίδες από πυριτόλιθο και σπάνια από οψιανό) και κοσμήματα, όπως χάντρες από όστρεο, πέτρα και οστό.

Επίσης, για πρώτη φορά στα Ιόνια νησιά, από φέτος συμπεριλαμβάνεται στο ανασκαφικό πρόγραμμα και ένα αρχαιοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα στο Σπήλαιο της Δράκαινας, με σκοπό τη διερεύνηση της αρχαίας χλωρίδας και πανίδας, ποια ήταν η διατροφή των κατοίκων του σπηλαίου και πώς οργάνωναν τη ζωή τους. Οι ανασκαφές στο σπήλαιο θα συνεχιστούν.

Αδελφοκτόνος πόλεμος

Τη σκυτάλη των Επιδαυρίων, για την Παρασκευή και το Σάββατο, παίρνει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, που θα παρουσιάσει την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας». Είναι η μόνη τραγωδία που σώζεται από το θηβαϊκό κύκλο του Αισχύλου, η οποία περιλάμβανε και τις τραγωδίες «Λάιος» και «Οιδίπους» και το σατιρικό δράμα «Σφιγξ». Θέμα της τραγωδίας ο πόλεμος και η σύγκρουση δύο αδελφών: του βασιλιά της Θήβας Ετεοκλή που υπερασπίζεται την πόλη από την επίθεση αδελφού του Πολυνείκη, που με στρατεύματα Αργείων διεκδικεί το θρόνο. Σύμφωνα με την κατάρα του Οιδίποδα, πατέρα των δύο παιδιών, τα αδέλφια πρέπει να συγκρουστούν και να αλληλοσκοτωθούν.

Η μετάφραση είναι του Κωστή Κολώτα, η σκηνοθεσία ανήκει στον Βαρνάβα Κυριαζή, τα σκηνικά στην Αντζυ Πατζίλη και τα κοστούμια στο Σταύρο Αντωνόπουλο, ενώ η μουσική είναι του Μιχάλη Χριστοδουλίδη και η χορογραφία του Λάμπρου Λάμπρου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιάννης Βούρος, Νεοκλής Νεοκλέους, Γιώργος Μουαΐμης, Ανδρέας Τσουρής, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Ανδρέας Βασιλείου, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Ντίνος Λύρας, Χριστίνα Παυλίδου, Λέα Μαλένη, Στέλλα Φυρογένη.

Στο χορό συμμετέχουν: Χριστίνα Παυλίδου, Λέα Μαλένη, Ελενα Ευσταθίου, Ελενα Σάββα, Βίβιαν Νικολαΐδου, Μέλανη Στέλιου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Γιάννα Λευκάτη, Χριστάννα Λάρκου, Γιόλα Κλείτου, Δήμητρα Νικολαΐδου, Μάρα Κωνσταντίνου, Χριστίνα Ρότσακα, Μαρία Φιάκα, Ελενα Καυκαλιά, Ανθή Αντωνιάδου.

Τους στρατιώτες υποδύονται οι: Αντρέι Κρούπα, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Αντώνης Παρτζίλης, Θουκής Θουκή, Γιώργος Κωνσταντίνου, Σίμος Τσιάκκας, Ορέστης Σοφοκλέους.

Νύχτες με τραγούδια

Γεράσιμος Ανδρεάτος
Γεράσιμος Ανδρεάτος
Οι μουσικές περιοδείες των καλλιτεχνών μας συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα, μεταφέροντας την ψυχαγωγία που δεν έχει τη δυνατότητα η ελληνική περιφέρεια να απολαμβάνει τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Σημειώνουμε μερικές από αυτές των επόμενων ημερών:

  • Ο Νίκος Παπάζογλου και η «Λοξή Φάλαγγα» θα δώσουν, σήμερα, συναυλία στο Δημοτικό θέατρο Ποτάμου στα Κύθηρα, παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες στιγμές από την 20χρονη δισκογραφική του πορεία.
  • Δύο σημαντικές φωνές ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με τη Λένα Αλκαίου θα βρίσκονται, σήμερα, στις Φυτείες Αγρινίου και στις 18/8 στη Γορτυνία, σε ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από τις δισκογραφικές τους στιγμές, αλλά και από γνωστά λαϊκά τραγούδια.
  • Η Ελλη Πασπαλά μαζί με τους David Lynch και Σταύρο Λάντσια παρουσιάζουν, σήμερα στα Στάγειρα Χαλκιδικής, μια μουσική διαδρομή από τον Μάνο Χατζιδάκι στον Σταμάτη Κραουνάκη και από τον Στάμο Σέμση στον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, αλλά και επιλογές από μεγάλες στιγμές του ελληνικού και ξένου τραγουδιού. Το ιδιαίτερο μουσικό τους στίγμα δίνουν και ο David Lynch με τον Σταύρο Λάντσια.
  • Αλλά και η Γλυκερία παρέα με τον Πέτρο Ιμβριο, τη Σοφία Παπάζογλου, τον Νίκο Καραγιάννη και τον σολίστ του ακορντεόν Λάζαρο Κουλαξίζη, παρουσιάζουν σήμερα στον Αγιο Κωνσταντίνο, αύριο στη Γουμένισσα και μεθαύριο στις Φέρρες, τραγούδια παραδοσιακά, ρεμπέτικα, λαϊκά, έντεχνα και μοντέρνα κομμάτια από όλο το φάσμα της ελληνικής δισκογραφίας.
Τα ΔΗΠΕΘΕ περιοδεύουν

Συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι περιοδείες των ΔΗΠΕΘΕ. Με την κλασική πλέον κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, το έργο «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου, περιοδεύει το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Στην Αθήνα θα έχουμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε, στο Θέατρο του Λυκαβηττού στις 20 Αυγούστου, ενώ στις 25 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Συκεών, στη Θεσσαλονίκη. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Αννας Μαχαιριανάκη και η μουσική επιμέλεια του Ιωσήφ Συροκάκη. Παίζουν: Τάσος Περζικιανίδης, Βερόνικα Αργέτζη, Γιώργος Τσιδίμης, Ανδρέας Βαρούχας, Ερασμία Κρητικού, Ελβίρα Ζαμπετάκη, Κατερίνα Μαροπάκη, Λευτέρης Μποτωνάκης.

  • Τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή παρουσιάζει από τις αρχές Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε μετάφραση Τάσου Ρούσου, σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου και μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Ερμηνεύουν: Στέφανος Κυριακίδης, Νίκος Αρβανίτης, Θόδωρος Γράμψας, Μιχάλης Μπίζιος, Βασίλης Σιάφης, Νίκος Νίκας, Δημήτρης Δεγαΐτης κ.ά. Το πρόγραμμα της περιοδείας για την εβδομάδα αυτή έχει ως εξής: Δήμος Μολοσσών (17/8), Μεσολόγγι (18/8), Κάτσικα (19/8), ενώ την άλλη εβδομάδα από 21 μέχρι 26 Αυγούστου θα δοθούν παραστάσεις στο Νομό Ιωαννίνων.
  • Την κωμωδία του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό» θα παρουσιάσει, την Πέμπτη, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στον Αγιο Κωνσταντίνο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, μετάφραση Ερσης Βασιλικιώτη, μουσική Γιώργου Κουρουπού. Παίζουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Νατάσα Τσαγκαρισιάνου κ.ά.
  • Τη «Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη παρουσιάζουν τα ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και Σερρών (από την Πέμπτη μέχρι τις 19/8), στην Κομοτηνή, σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, σκηνικά - κοστούμια Λίλας Καρακώστα, μουσική Ηρακλή Πασχαλίδη, χορογραφία Μαρίας Γκούτη. Παίζουν: Χρήστος Μωραΐτης, Καλλιόπη Ταχτσόγλου, Λένα Σαββίδου κ.ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ