Τρίτη 14 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Στερνό αντίο» στον Γ. Φλερύ

Κηδεύτηκε χτες, από το Κοιμητήριο Χολαργού, ο γνωστός χορογράφος και χορευτής Γιάννης Φλερύ, ο οποίος έχασε την Παρασκευή τη μάχη με την επάρατο νόσο, σε ηλικία 87 ετών. Ο Γιάννης Φλερύ έβαλε τη σφραγίδα του σε δεκάδες ταινίες και επιθεωρήσεις στο θέατρο και τον κινηματογράφο, επί 65 χρόνια, ενώ αποτέλεσε για 35 χρόνια το δημοφιλέστερο χορευτικό ζευγάρι με την αξέχαστη Λίντα Αλμα. Κορυφαίος χορευτής, χορογράφος και δάσκαλος για πολλές δεκαετίες, υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια την τέχνη του και το ελληνικό θέατρο. Καταθέτοντας το ταλέντο και τον επαγγελματισμό του, επιβραβεύτηκε με την αναγνώριση, το θαυμασμό και την αγάπη του κοινού.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1937, με πρώτη παρτενέρ τη Λουίζα Ποζέλι, αλλά λαμπρή πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έκανε με τη Λίντα Αλμα. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1914. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Παπαντωνόπουλος. Χόρευε από μικρός. Σε ηλικία 14 χρόνων ήρθε στην Αθήνα, τελείωσε το Γυμνάσιο, γράφτηκε στη Νομική, αλλά γρήγορα το πάθος του για το χορό τον οδήγησε στο θέατρο, αρχικά στο θίασο του Χρυσοστομίδη, που έψαχνε για χορευτές. Αυτοδίδακτος στην αρχή, αλλά τολμηρός βγήκε το 1932 στη σκηνή. Χόρευε σε επιθεωρήσεις, σε οπερέτες, σε κωμειδύλλια, κάνοντας περιοδείες στην Ελλάδα.

Τα πρώτα πραγματικά μαθήματα χορού τα πήρε το 1937 δίπλα στον Κώστα Νίκολς, έναν περίφημο δάσκαλο του κλασικού μπαλέτου, που είχε υπάρξει μαθητής του Φοκίν και του Μπαλανσίν.

Το 1940 πήγε στο μέτωπο και στην Κατοχή συνδέθηκε με το ΕΑΜ, γεγονός που μετά τα Δεκεμβριανά του στοίχισε μια περίοδο επαγγελματικών δυσκολιών. Το άστρο του, όμως, είχε αρχίσει να λάμπει κυρίως από την εποχή (γύρω στο 1942-43) που έγινε καλλιτεχνικό ζευγάρι με τη Λίντα Αλμα, με την οποία έμειναν αχώριστοι για πάνω από 35 χρόνια. Ηταν η παρτενέρ του, η φίλη του, ο άνθρωπός του. Μαζί ξεκίνησαν το 1946 και τη διεθνή τους καριέρα. Η Εντιθ Πιάφ, που ήρθε στην Ελλάδα για λίγες εμφανίσεις στο κέντρο «Μαϊάμι», όπου χόρευαν κι αυτοί, ενθουσιάστηκε και τους κάλεσε να την ακολουθήσουν στη Γαλλία, σε μια πανευρωπαϊκή τουρνέ που ετοίμαζε, αλλά και στην Αμερική. Εμειναν μαζί της μέχρι το 1952. Χόρεψαν επίσης σε ταινίες, δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής, τον Αζναβούρ, τον Ιβ Μοντάν, τον Ζακ Μπρελ, τον Μπουρβίλ.

Ο Γιάννης Φλερύ ταυτίστηκε επίσης με τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογραφικού μιούζικαλ. Χορογράφησε και χόρεψε σε πολλές ταινίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ