ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Λόρκα

Ημερίδα αφιερωμένη στο σύνολο του έργου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα διοργανώνει (24/2, 9.30π.μ.-8μ.μ.) η Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδου» (Πραξιτέλους 169 και Μπουμπουλίνας, Πειραιάς, 210-4297540, 1, 2). Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί (πρώτη προβολή στη χώρα μας) το ντοκιμαντέρ του Εμίλιο Ρουίθ Μπαρατσίνα «Λόρκα, η θάλασσα σταματά να κινείται» (με ελληνικούς υπότιτλους). Ακολουθεί η ενότητα «Ο Λόρκα και το Θέατρο», με εισηγητές τους: Χαρά Μπακονικόλα («Η διαλεκτική του έρωτα και του χρόνου στο θέατρο του Λόρκα»), Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο («Μία τραγωδία του σύγχρονου θεάτρου: Ο "Ματωμένος Γάμος" του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα»). Οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Ιωάννα Μπακαλάκου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Θεμιστοκλής Πάνου και Τάνια Σαββοπούλου θα διηγηθούν εμπειρίες τους από έργα του Λόρκα.

Στην ενότητα «Ο Λόρκα και η ζωγραφική» θα μιλήσει η Μαριλένα Κασιμάτη («Τα σχέδια του Λόρκα μέσα από σουρεαλιστική ματιά»). Στην ενότητα «Ο Λόρκα και η ποίηση» θα μιλήσουν οι: Γιώργος Γεωργούσης («Λόρκα και Ιγκνάθιο Σάντσες Μεχίας»), Βίκτωρ Ιβάνοβιτς («Ο Ελύτης ονειρεύεται Λόρκα»), Αννα Ρόζενμπεργκ, («Στου φεγγαριού την άκρη: Νίκος Γκάτσος και Λόρκα»), Ηλίας Κεφάλας («Ιχνη του Λόρκα στη γενιά του '70»). Ποιήματα θα διαβάσουν οι: Δημήτρης Αλεξανδρής, Γωγώ Μπρέμπου.

Ακολουθεί (5μ.μ.) η ενότητα «Ο Λόρκα και η μουσική» με εισηγητές τους: Χατζηεμμανουήλ Μαρία («Η αλληλογραφία του Λόρκα με φίλους του ποιητές και μουσικούς»), Μάρκο Τσέτσο («Ο Λόρκα και η μουσική»), Νένα Βενετσάνου («Η μελοποίηση του Λόρκα από τους Ελληνες συνθέτες»). Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία της Ν. Βενετσάνου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα εγκαινιαστούν παράλληλα εκθέσεις σχεδίων του Λόρκα, φωτογραφίας από θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα, καθώς και έκθεση έργων Ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τον Λόρκα.

Επαθλα καρδιάς

Σπάνια και αξιέπαινη είναι η απόφαση του Λάκη Λαζόπουλου να παραχωρήσει την αμοιβή του από τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο στους αριστοφανικούς «Αχαρνείς», προκειμένου να δοθούν χρηματικά έπαθλα στους απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου: Βασιλική Μπισαράκη, Χριστίνα Καπάδοχα, Σταυρίνα Ψιμοπούλου, Δημήτρη Πράσσα, Γιώργο Παπαγεωργίου, Μιχάλη Οικονόμου. Στην απονομή (15/2) των πτυχίων στους δεκαέξι αποφοίτους του έτους 2005-2006, από τον διευθυντή της Σχολής, Τάσο Ρούσσο, απονεμήθηκαν τα παραπάνω έπαθλα και το χρηματικό έπαθλο «Λιλής Λουριώτου» στον απόφοιτο αριστούχο Βαγγέλη Στρατηγάκο. Επίσης, απονεμήθηκε στην πρωτεύσασα Βασιλική Μπισαράκη χρηματικό έπαθλο 600 ευρώ, στη μνήμη του Δημήτρη Χορν. Ο χορηγός αυτού του επάθλου θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.

Νεολιθικό χωριό στη Μασσαλία

Νεολιθικό χωριό του 8000 π.Χ. ανακαλύφθηκε στο κέντρο της αρχαίας Μασσαλίας, που δημιούργησαν Ελληνες Φωκαιείς πριν από 2.600 χρόνια.

Σε έκταση 2.300 τ.μ., όπου οι Φωκαιείς καλλιεργούσαν αμπέλια, αποκαλύφθηκαν αρχαία τείχη, πινακίδες, λίθινα εργαλεία και όστρακα, σε βάθος 4-6 μέτρων. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε λόφο, 3 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, που σήμερα φιλοξενεί ένα σταθμό. Οι πρώτες αποκαλύψεις άρχισαν τον περασμένο Μάη, όταν ο ιδιοκτήτης του σταθμού άρχισε εκσκαφές για κατασκευή πάρκινγκ. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι στο λόφο αυτό υπήρχε «ένα στρατόπεδο του Καίσαρα», αλλά οι έρευνες αποκάλυψαν κάτι που «κανείς δεν περίμενε», λέει η επικεφαλής της ανασκαφής. Το νεολιθικό χωριό αποτελείται από δέκα σπίτια, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν να υπάρχουν ίχνη και από 50 οικήματα.

Η Μασσαλία ιδρύθηκε το 600 π.Χ. Σύμφωνα με τον Αντίοχο, όταν τη Φώκαια κατάκτησε ο στρατηγός του Κύρου, Αρπαγος, οι Φωκαιείς με πλοία και επικεφαλής τον Κροαντιάδη έφτασαν στη Μασσαλία και έμαθαν στους κατοίκους της Προβηγκίας την καλλιέργεια της αμπέλου και της ελιάς.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Βασίλειος Ι. Τσιότρας «Η εξηγητική παράδοση της γεωγραφικής υφηγήσεως του Κλαύδιου Πτολεμαίου (Οι επώνυμοι σχολιαστές)» (μελέτη για τα εξηγητικά κείμενα - λ.χ. «Γεωγραφική υφήγηση» - του κορυφαίου Ελληνα αστρονόμου και γεωγράφου Κλαύδιου Πτολεμαίου, πρωτοπόρου της γεωγραφικής και χαρτογραφικής επιστήμης. Εξετάζονται και ερμηνευτικά κείμενα γνωστών λογίων της ύστερης βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής).

- «Μεταίχμιο»: Χέγκελ «Ο λόγος στην Ιστορία (εισαγωγή στη φιλοσοφία της Ιστορίας)» (μετάφραση, προλεγόμενα, σχόλια Παναγιώτης Θανάσας. Πρόκειται για τα πιο μεταφρασμένα και διαβασμένα έργα του Γερμανού, ιδεαλιστή φιλοσόφου. Ο Χέγκελ στο έργο αυτό βλέπει την παγκόσμια ιστορία, όχι ως πεδίο του κακού και της καταστροφής, αλλά ως ορίζοντα του νοήματος της ελευθερίας). Κλοντ Καλάμ «Ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα» (μετάφραση Αναστάσιος Αγ. Στέφος, μελέτη για τη φυσιολογία του έρωτα, τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική του απεικόνιση, την παρουσία του σε θεσμούς και στην κοινωνική πρακτική). Ιβο Ματότζι «Εκπαιδεύοντας αναγνώστες ιστορίας» (μετάφραση Παναγιώτης Σκόνδρας, επιστημονική επιμέλεια - πρόλογος Θεοδώρα Κάββουρα. Συλλογή μελετών του καθηγητή της Σύγχρονης Ιστορίας και της Διδακτικής της Ιστορίας για το πώς, με ποια γνωστικά εργαλεία μπορεί να οδηγηθούν τα παιδιά στην ευχάριστη μελέτη της ιστορίας). Τζ. Μ. Κούτσι «Βίος και πολιτεία του Μάικλ Κ» (μετάφραση - επίμετρο Αθηνά Δημητριάδου. Μυθιστόρημα του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα συγγραφέα). Τόμας Μαν «Ο μικρός κύριος Φρίντεμαν» και «Σκύλος και αφέντης» (μετάφραση Γιώργος Δεπάστας (δύο νουβέλες του κορυφαίου, αντιφασίστα Γερμανού πεζογράφου). Τζόις Κάρολ Οουτς «Πίσω από τους καταρράκτες» (μετάφραση Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, μυθιστόρημα). Αντρέ Ζιντ «Η στενή πόλη» (μετάφραση Λίλα Κονομάρα, μυθιστόρημα του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα). Στρατής Πασχάλης «Ο άνθρωπος του λεωφορείου» (μυθιστόρημα του βραβευμένου ποιητή και μεταφραστή).Τζορτζ Πέρι «Τζέιμς Ντιν (το πορτρέτο ενός μύθου)» (βιογραφία του πρόωρα χαμένου Αμερικανού ηθοποιού, πλούσια εικονογραφημένη με φωτογραφίες από τη ζωή και τις ταινίες του).

- Καστανιώτης: Ροβήρος Μανθούλης «Το ημερολόγιο του εμφύλιου διχασμού 1900 - 1974 (Ξένες επεμβάσεις, δικτατορίες, πόλεμοι και εμφύλιοι πόλεμοι)» (ιστορικοκοινωνική μελέτη). Αντώνης Σουρούνης «Το μονοπάτι στη θάλασσα» (μυθιστόρημα). Κατερίνα Καριζώνη «Μεγάλο Αλγέρι» (μυθιστόρημα). Ανδρέας Μήτσου «Ο χαρτοπαίκτης έχει φοβηθεί» (μυθιστόρημα).

- Α.Α. Λιβάνη: Φωτεινή Στεφανίδη «Κάτι παράξενο απόψε συμβαίνει» (πολύ όμορφα γραμμένο και ζωγραφισμένο παραμύθι της βραβευμένης εικονογράφου παιδικών βιβλίων).

- «Αγκυρα»: «Το χρονικό μιας ανυπότακτης ζωής - Αφιέρωμα στην Κωστούλα Μητροπούλου». (Κείμενα - μνήμες οικείων, φίλων, ομοτέχνων για την αξέχαστη πεζογραφία και δραματουργό Κωστούλα Μητροπούλου). Γρηγόρης Χαλιακόπουλος «Η καρδιά του δότη» (μυθιστόρημα). Αδελφοί Γκριμ «Εξι αγαπημένα παραμύθια» (στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα παραμύθια: «Η βασίλισσα των βράχων», «Τα δώρα των νάνων», «Η Ραπουνζέλ», «Ο φτωχός κι ο πλούσιος», «Η συναυλία των ζώων», «Η ωραία κοιμωμένη»).

- «Ιωλκός»: Δήμητρα Λέφα «Αλυσίδα ονείρων» (ποιητική συλλογή, της νεαρής φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με δικές της ζωγραφιές, με πρόλογο δύο καθηγητών της). Γιάννης Π. Σακκαλής «Ποιήματα σαν παραμύθια» (ποίηση). Κώστας Μπεβεράτος «Ποιήματα» (ποιητική συλλογή με ζωγραφιές του ίδιου).

- «Κριτική»: Τουνά Κιρεμιτσί «Ο δρόμος της μοναξιάς» (μετάφραση Θάνος Ζαραγκάλης, μυθιστόρημα). Κάρολ Φιτζπάτρικ - Τζον Σάρι «Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης στους εφήβους (ένας οδηγός για γονείς)» (μετάφραση Κλαίρη Παπαμιχαήλ). Ζίγκφιντ Μέριν «Υγεία ως τα 100» (μετάφραση Ανδριάνα Σακκά, πρόλογος Γιάννης Τούντας, οδηγός υγείας).

- Γαβριηλίδης: Δημήτρης Γαβαλάς «Ου παντός πλειν» (ποιητική συλλογή). Ζ. Δ. Αϊναλής «Ηλεκτρογραφία» (ποιητική συλλογή).

- Γιώργος Παναγιωτακόπουλος «Υγρές κουβέντες (Ανθολογία ποίησης)» (ποιητική συλλογή).

- Ψυχογιός: Ντέιβιντ Μπολ «Φωτιά και ατσάλι» (μετάφραση Βαγγέλης Κατσάνης (ιστορικό μυθιστόρημα για την τελευταία μάχη των Σταυροφοριών στη Μάλτα, το 16ο αιώνα).

- «Mouthly Review»: Τζον Μπέλαμι Φόστερ «Σοσιαλισμός για τον 21ο αιώνα» (μετάφραση Γιώργος Καλπαδάκης, Νικόλας Κατσαρός, Νίκος Παπαπολύζος, Κωνσταντίνος Φασούλης, μελέτη). Επίσης, κυκλοφόρησε το ομώνυμο περιοδικό. Τεύχος 22.

- «Θεσσαλονικέων πόλις» (πολιτιστικό και ιστορικό περιοδικό της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας. Τεύχος 20).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση για το βιβλίο. Τεύχος 467, με αφιέρωμα στο σχολικό και εξωσχολικό βιβλίο).

- «Πνευματική ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 171, με θέματα για τον Δελμούζο και το δημοτικισμό, καθώς και τη μακαρθική δίωξη του Αμερικανού δραματουργού Αρθουρ Μίλερ).

- «Η Εύγερος Κεφαλονιά» (περιοδικό του ομώνυμου Συλλόγου Φαρακλάδων. Τεύχος 7).

«Εκτός» οι πυραμίδες;

Με εξαίρεση των πυραμίδων της Γκίζας και των αρχαίων μνημείων του Λούξορ, του Ασουάν και της Αλεξάνδρειας, από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς απειλεί η ΟΥΝΕΣΚΟ την αιγυπτιακή κυβέρνηση!

Σύμφωνα με τη ρωσική διαδικτυακή εφημερίδα «gazeta.ru», που επικαλείται το «ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ», η ΟΥΝΕΣΚΟ θα προχωρήσει σε αυτήν την εξαίρεση αν η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν εντάξει αυτά τα σημαντικότατα μνημεία υπό κρατική προστασία. Αυτό θα σημάνει για την Αίγυπτο ετήσια απώλεια 50 εκατ. δολαρίων που δίδονται από την ΟΥΝΕΣΚΟ για την αναστήλωση των παραπάνω μνημείων.

Σε συνεδρίαση της επιτροπής πολιτισμού του αιγυπτιακού κοινοβουλίου εκφράστηκε απορία και αμηχανία για την καθυστερημένη λήψη σχετικής απόφασης από την κυβέρνηση, αφού αυτά τα μνημεία προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες ετησίως αποφέροντας τεράστια έσοδα. Σημειώθηκε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να «επανεξεταστεί» ο ρόλος της ΟΥΝΕΣΚΟ στη συντήρηση των μνημείων της χώρας, αφού ο οργανισμός έχει βοηθήσει στην ανάδειξή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ