Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νεολιθικό χωριό στη Μασσαλία

Νεολιθικό χωριό του 8000 π.Χ. ανακαλύφθηκε στο κέντρο της αρχαίας Μασσαλίας, που δημιούργησαν Ελληνες Φωκαιείς πριν από 2.600 χρόνια.

Σε έκταση 2.300 τ.μ., όπου οι Φωκαιείς καλλιεργούσαν αμπέλια, αποκαλύφθηκαν αρχαία τείχη, πινακίδες, λίθινα εργαλεία και όστρακα, σε βάθος 4-6 μέτρων. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε λόφο, 3 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, που σήμερα φιλοξενεί ένα σταθμό. Οι πρώτες αποκαλύψεις άρχισαν τον περασμένο Μάη, όταν ο ιδιοκτήτης του σταθμού άρχισε εκσκαφές για κατασκευή πάρκινγκ. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι στο λόφο αυτό υπήρχε «ένα στρατόπεδο του Καίσαρα», αλλά οι έρευνες αποκάλυψαν κάτι που «κανείς δεν περίμενε», λέει η επικεφαλής της ανασκαφής. Το νεολιθικό χωριό αποτελείται από δέκα σπίτια, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν να υπάρχουν ίχνη και από 50 οικήματα.

Η Μασσαλία ιδρύθηκε το 600 π.Χ. Σύμφωνα με τον Αντίοχο, όταν τη Φώκαια κατάκτησε ο στρατηγός του Κύρου, Αρπαγος, οι Φωκαιείς με πλοία και επικεφαλής τον Κροαντιάδη έφτασαν στη Μασσαλία και έμαθαν στους κατοίκους της Προβηγκίας την καλλιέργεια της αμπέλου και της ελιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ