Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Λόρκα

Ημερίδα αφιερωμένη στο σύνολο του έργου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα διοργανώνει (24/2, 9.30π.μ.-8μ.μ.) η Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδου» (Πραξιτέλους 169 και Μπουμπουλίνας, Πειραιάς, 210-4297540, 1, 2). Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί (πρώτη προβολή στη χώρα μας) το ντοκιμαντέρ του Εμίλιο Ρουίθ Μπαρατσίνα «Λόρκα, η θάλασσα σταματά να κινείται» (με ελληνικούς υπότιτλους). Ακολουθεί η ενότητα «Ο Λόρκα και το Θέατρο», με εισηγητές τους: Χαρά Μπακονικόλα («Η διαλεκτική του έρωτα και του χρόνου στο θέατρο του Λόρκα»), Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο («Μία τραγωδία του σύγχρονου θεάτρου: Ο "Ματωμένος Γάμος" του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα»). Οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Ιωάννα Μπακαλάκου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Θεμιστοκλής Πάνου και Τάνια Σαββοπούλου θα διηγηθούν εμπειρίες τους από έργα του Λόρκα.

Στην ενότητα «Ο Λόρκα και η ζωγραφική» θα μιλήσει η Μαριλένα Κασιμάτη («Τα σχέδια του Λόρκα μέσα από σουρεαλιστική ματιά»). Στην ενότητα «Ο Λόρκα και η ποίηση» θα μιλήσουν οι: Γιώργος Γεωργούσης («Λόρκα και Ιγκνάθιο Σάντσες Μεχίας»), Βίκτωρ Ιβάνοβιτς («Ο Ελύτης ονειρεύεται Λόρκα»), Αννα Ρόζενμπεργκ, («Στου φεγγαριού την άκρη: Νίκος Γκάτσος και Λόρκα»), Ηλίας Κεφάλας («Ιχνη του Λόρκα στη γενιά του '70»). Ποιήματα θα διαβάσουν οι: Δημήτρης Αλεξανδρής, Γωγώ Μπρέμπου.

Ακολουθεί (5μ.μ.) η ενότητα «Ο Λόρκα και η μουσική» με εισηγητές τους: Χατζηεμμανουήλ Μαρία («Η αλληλογραφία του Λόρκα με φίλους του ποιητές και μουσικούς»), Μάρκο Τσέτσο («Ο Λόρκα και η μουσική»), Νένα Βενετσάνου («Η μελοποίηση του Λόρκα από τους Ελληνες συνθέτες»). Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία της Ν. Βενετσάνου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα εγκαινιαστούν παράλληλα εκθέσεις σχεδίων του Λόρκα, φωτογραφίας από θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα, καθώς και έκθεση έργων Ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τον Λόρκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ