ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενδοαστικό κυβερνητικό παζάρι και αιματηρές συγκρούσεις

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Αίγυπτο
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Αίγυπτο
ΚΑΪΡΟ.--

Ορκίστηκε αργά χτες το απόγευμα το κυβερνητικό σχήμα που θα αποτελέσει την «προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση» της Αιγύπτου, υπό τον έλεγχο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μούρσι από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» πριν από δύο εβδομάδες. Υπό τον μεταβατικό πρόεδρο Αντλι Μανσούρ και τον πρωθυπουργό Χαζίμ αλ Μπιμπλάουι, ορκίστηκε ένα 33μελές κυβερνητικό σχήμα στο οποίο ο επικεφαλής ΓΕΣ, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, διατηρεί το υπουργείο Αμυνας και γίνεται και πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός. Στη θέση του παραμένει και ο υπουργός Εσωτερικών Μουχάμαντ Ιμπραχίμ, ο οποίος είχε διοριστεί από τον Μούρσι.

Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία. Αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της έντασης και της οργής των «Αδελφών Μουσουλμάνων» καθώς το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για την αστυνομία. Η κίνηση αυτή δείχνει και το παζάρι που είναι σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ των μερίδων της αστικής τάξης που διαγκωνίζονται για την εξουσία. Την ίδια στιγμή ο αιγυπτιακός λαός υποφέρει και οδηγείται στην αλληλοσφαγή, κάτι βέβαια που ευνοεί τη διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Επίσης, στο πλαίσιο του παζαριού, υπουργός Εξωτερικών ορκίστηκε ο πρέσβης της Αιγύπτου στις ΗΠΑ μεταξύ 1999-2008, Ναμπίλ Φάχμι, καθώς και τρεις γυναίκες που αναλαμβάνουν τα υπουργεία Πληροφοριών, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» απέρριψαν τη νέα κυβέρνηση και επέμειναν ότι δεν έχει καμία νομιμότητα. Διέψευσαν ότι τους προσφέρθηκαν κυβερνητικές θέσεις και τόνισαν ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν τίποτε αν δεν αποκατασταθεί ο νόμιμος πρόεδρος και η νόμιμη κυβέρνηση και δεν τερματιστεί το πραξικόπημα. Στην κυβέρνηση δε συμμετέχουν ούτε εκπρόσωποι των ακραίων ισλαμιστών του «αλ Νουρ», το οποίο όμως τη στηρίζει. Εκπρόσωποι του «αλ Νουρ» δήλωναν ότι δε συμμετείχαν γιατί θέλουν όποτε αυτό συμβεί να είναι εκλεγμένοι και όχι διορισμένοι.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης ήρθε μετά από ολονύχτιες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και δυνάμεις καταστολής, οι οποίες παρενέβησαν όταν άρχισαν επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μούρσι και επικριτές του. Οι υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στη συνέχεια κατέλαβαν τη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου, στο Νείλο, και η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων αλλά και πλαστικών σφαιρών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στα επεισόδια πέριξ της γέφυρας στην πλατεία Ραμσή αλλά και στην περιοχή Γκίζα σκοτώθηκαν επτά διαδηλωτές, τραυματίστηκαν περισσότεροι από 260 και συνελήφθησαν τουλάχιστον 400. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις. Ταυτόχρονα ο αιγυπτιακός στρατός έχοντας την άδεια του Ισραήλ αναπτύχθηκε στη χερσόνησο του Σινά για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες επαφές Κέρι στο Αμμάν

ΑΜΜΑΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στην ιορδανική πρωτεύουσα βρίσκεται από αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί την έκτη επίσκεψή του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από την αρχή του χρόνου. Ο Τζον Κέρι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, θα δειπνήσει με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς και θα ενημερώσει, πιθανότατα σήμερα, τους υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στις προσπάθειές του για «αναθέρμανση» της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας. Επίσης, θα ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις στη Συρία και στην Αίγυπτο. Ο Κέρι δεν αναμένεται να μεταβεί καθόλου στα παλαιστινιακά εδάφη ή στο Ισραήλ, ενώ επισήμως έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ την Πέμπτη. Οι συχνές επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων και του ίδιου του ΥΠΕΞ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δείχνει ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με βάση το σχέδιο του για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», του δήθεν «δημοκρατικού εκσυγχρονισμού» σπεύδει να ελέγξει τις εξελίξεις ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις στον ανταγωνισμό του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδιαίτερα στο ζήτημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Η άφιξη Κέρι, πάντως, δε φαίνεται να επηρεάζει την εποικιστική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση Peace Now, η ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει άδεια ανέγερσης σε άλλες 1.080 κατοικίες σε εποικισμούς στη Δ. Οχθη.

Την ίδια ώρα, την αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τη χορήγηση επιδοτήσεων και χρημάτων υπό την μορφή ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε οποιαδήποτε δραστηριότητα λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, δηλαδή σε Δυτική Οχθη, Λωρίδα της Γάζας, ανατολική Ιερουσαλήμ και υψώματα του Γκολάν. Βέβαια, απόφαση της ΕΕ φαίνεται να αφορά κρατικές οντότητες και ΜΚΟ και όχι ιδιώτες καπιταλιστές.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα επίθεση με στόχο τη «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Λίβανο όπου εκτός από την καθημερινή συρροή προσφύγων από τη Συρία συνεχίζονται και οι αντεγκλήσεις, με επίκεντρο τη Συρία, ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Χτες, κομβόι της «Χεζμπολάχ», που έχει επισήμως πλέον παραδεχτεί ότι μάχεται στο πλευρό του συριακού στρατού, έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, που ακολουθήθηκε από αληθινά πυρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένας επιβαίνων στο αυτοκίνητο που έγινε στόχος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, ενώ ένοπλοι της «Χεζμπολάχ» απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή στην κοιλάδα Μπεκάα όπου συνέβη το περιστατικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά, τον τελευταίο καιρό, που η σιιτική οργάνωση γίνεται στόχος. Αλλες τρεις φορές έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε βάρος της, με την πλέον ισχυρή να είναι πριν από λίγες ημέρες, όταν σημειώθηκε διπλή βομβιστική επίθεση σε συνοικία που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της στη νότια Βηρυτό, όπου τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η οργάνωση, 50 άνθρωποι.

Στη Βηρυτό, στο μεταξύ, ο Βρετανός πρέσβης Τομ Φλέτσερ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι για να τους ανακοινώσει ότι το Λονδίνο «έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο πέντε σημείων προκειμένου να στηρίξει την πολιτική σταθερότητα στο Λίβανο». Ανακοίνωσε, ως μέρος του σχεδίου αυτού, ότι η Βρετανία θα χορηγήσει 75 εκατομμύρια δολάρια στη λιβανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το διαρκώς αυξανόμενο κύμα προσφύγων, και άλλα 15 εκατομμύρια δολάρια στο λιβανικό στρατό για εξοπλισμό.

Η βρετανική κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών Χέιγκ, ανακοίνωσε, χτες, στη Βουλή ότι το Λονδίνο «επισπεύδει την αποστολή εξοπλισμού προστασίας από τη χρήση χημικών όπλων» προς τους Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Ισραηλινή επίθεση κατά της Συρίας από τουρκικό έδαφος;

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» (Ρωσία σήμερα), επικαλούμενο «αξιόπιστη πηγή», μετέδωσε πως η πρόσφατη πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας στην Λατάκια στις 5 Ιούλη έγινε από ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα που απογειώθηκαν από τουρκική αεροπορική βάση.

Εάν τα δεδομένα αυτά επιβεβαιωθούν, όπως σημειώνει το ρωσικό κανάλι, θα έχουμε να κάνουμε με την 4η ισραηλινή επιδρομή κατά της Συρίας μέσα στο 2013. Μια επιδρομή, που έρχεται να στηρίξει με άμεσο στρατιωτικό τρόπο τους λεγόμενους «αντικαθεστωτικούς», σε μια φάση που ο συριακός στρατός δείχνει να κυριαρχεί σε όλα τα εσωτερικά μέτωπα.

Ταυτόχρονα, δείχνει πως το Ισραήλ επιδιώκει για τους δικούς του λόγους την παραπέρα αποδυνάμωση της Συρίας, έως το διαμελισμό της και δε διστάζει να κάνει χρήση και του εδάφους της Τουρκίας, η ηγεσία της οποίας μοιάζει να αναθερμαίνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να εμπλέκεται ακόμη περισσότερο έτσι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Συρίας.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Φρένο σε αμερικανικό σχέδιο κατά του Ιράν

Η Ρωσία και η Κίνα τάχθηκαν κατά της νέας αντι-ιρανικής έκθεσης, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην έκθεση αναφερόταν πως η Τεχεράνη σε αντίθεση με τις συμφωνίες και τις κυρώσεις του ΟΗΕ εκτόξευσε βαλλιστικούς πύραυλους «Shabab-1» και «Shabab-3». Αφήνονταν επίσης υποψίες, ότι το Ιράν παραβίασε το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων.

Η ρωσική πλευρά αντέδρασε άμεσα στην παρουσίαση της έκθεσης, ανακοινώνοντας πως η Μόσχα δεν υποστηρίζει «βιαστικές αποφάσεις, που δε βασίζονται σε γεγονότα».

Το Πεκίνο από την πλευρά του τάχτηκε κατά της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Ο Βαν Μιν, αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι η Κίνα πάντα υποστήριζε ότι το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά μέσω διαλόγου και διαφωνεί τόσο με τη χρήση βίας, όσο και με την υπέρμετρη πίεση και υιοθέτηση νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.

Οι ΗΠΑ, με το πρόσχημα πως το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, επιδιώκουν να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις από τον ΟΗΕ, καθώς και να σκληρύνουν τις μονομερείς τους κυρώσεις κατά του Ιράν. Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε πως οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αποτελεσματικά αποδυναμώνουν την οικονομία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που κάθε μήνα χάνει από 3 έως 5 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η θέση της Ρωσίας και της Κίνας δείχνει πως θα είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις μέσω του ΟΗΕ κατά του Ιράν, αφού Μόσχα και Πεκίνο δείχνουν διατεθειμένοι να μπλοκάρουν μια τέτοια απόφαση.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ