Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες επαφές Κέρι στο Αμμάν

ΑΜΜΑΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στην ιορδανική πρωτεύουσα βρίσκεται από αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί την έκτη επίσκεψή του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από την αρχή του χρόνου. Ο Τζον Κέρι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, θα δειπνήσει με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς και θα ενημερώσει, πιθανότατα σήμερα, τους υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στις προσπάθειές του για «αναθέρμανση» της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας. Επίσης, θα ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις στη Συρία και στην Αίγυπτο. Ο Κέρι δεν αναμένεται να μεταβεί καθόλου στα παλαιστινιακά εδάφη ή στο Ισραήλ, ενώ επισήμως έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ την Πέμπτη. Οι συχνές επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων και του ίδιου του ΥΠΕΞ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δείχνει ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με βάση το σχέδιο του για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», του δήθεν «δημοκρατικού εκσυγχρονισμού» σπεύδει να ελέγξει τις εξελίξεις ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις στον ανταγωνισμό του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδιαίτερα στο ζήτημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Η άφιξη Κέρι, πάντως, δε φαίνεται να επηρεάζει την εποικιστική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση Peace Now, η ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει άδεια ανέγερσης σε άλλες 1.080 κατοικίες σε εποικισμούς στη Δ. Οχθη.

Την ίδια ώρα, την αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τη χορήγηση επιδοτήσεων και χρημάτων υπό την μορφή ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε οποιαδήποτε δραστηριότητα λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, δηλαδή σε Δυτική Οχθη, Λωρίδα της Γάζας, ανατολική Ιερουσαλήμ και υψώματα του Γκολάν. Βέβαια, απόφαση της ΕΕ φαίνεται να αφορά κρατικές οντότητες και ΜΚΟ και όχι ιδιώτες καπιταλιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ