Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Φρένο σε αμερικανικό σχέδιο κατά του Ιράν

Η Ρωσία και η Κίνα τάχθηκαν κατά της νέας αντι-ιρανικής έκθεσης, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην έκθεση αναφερόταν πως η Τεχεράνη σε αντίθεση με τις συμφωνίες και τις κυρώσεις του ΟΗΕ εκτόξευσε βαλλιστικούς πύραυλους «Shabab-1» και «Shabab-3». Αφήνονταν επίσης υποψίες, ότι το Ιράν παραβίασε το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων.

Η ρωσική πλευρά αντέδρασε άμεσα στην παρουσίαση της έκθεσης, ανακοινώνοντας πως η Μόσχα δεν υποστηρίζει «βιαστικές αποφάσεις, που δε βασίζονται σε γεγονότα».

Το Πεκίνο από την πλευρά του τάχτηκε κατά της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Ο Βαν Μιν, αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι η Κίνα πάντα υποστήριζε ότι το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά μέσω διαλόγου και διαφωνεί τόσο με τη χρήση βίας, όσο και με την υπέρμετρη πίεση και υιοθέτηση νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.

Οι ΗΠΑ, με το πρόσχημα πως το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, επιδιώκουν να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις από τον ΟΗΕ, καθώς και να σκληρύνουν τις μονομερείς τους κυρώσεις κατά του Ιράν. Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε πως οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αποτελεσματικά αποδυναμώνουν την οικονομία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που κάθε μήνα χάνει από 3 έως 5 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η θέση της Ρωσίας και της Κίνας δείχνει πως θα είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις μέσω του ΟΗΕ κατά του Ιράν, αφού Μόσχα και Πεκίνο δείχνουν διατεθειμένοι να μπλοκάρουν μια τέτοια απόφαση.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ