Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενδοαστικό κυβερνητικό παζάρι και αιματηρές συγκρούσεις

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Αίγυπτο
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Αίγυπτο
ΚΑΪΡΟ.--

Ορκίστηκε αργά χτες το απόγευμα το κυβερνητικό σχήμα που θα αποτελέσει την «προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση» της Αιγύπτου, υπό τον έλεγχο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μούρσι από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» πριν από δύο εβδομάδες. Υπό τον μεταβατικό πρόεδρο Αντλι Μανσούρ και τον πρωθυπουργό Χαζίμ αλ Μπιμπλάουι, ορκίστηκε ένα 33μελές κυβερνητικό σχήμα στο οποίο ο επικεφαλής ΓΕΣ, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, διατηρεί το υπουργείο Αμυνας και γίνεται και πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός. Στη θέση του παραμένει και ο υπουργός Εσωτερικών Μουχάμαντ Ιμπραχίμ, ο οποίος είχε διοριστεί από τον Μούρσι.

Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία. Αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της έντασης και της οργής των «Αδελφών Μουσουλμάνων» καθώς το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για την αστυνομία. Η κίνηση αυτή δείχνει και το παζάρι που είναι σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ των μερίδων της αστικής τάξης που διαγκωνίζονται για την εξουσία. Την ίδια στιγμή ο αιγυπτιακός λαός υποφέρει και οδηγείται στην αλληλοσφαγή, κάτι βέβαια που ευνοεί τη διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Επίσης, στο πλαίσιο του παζαριού, υπουργός Εξωτερικών ορκίστηκε ο πρέσβης της Αιγύπτου στις ΗΠΑ μεταξύ 1999-2008, Ναμπίλ Φάχμι, καθώς και τρεις γυναίκες που αναλαμβάνουν τα υπουργεία Πληροφοριών, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» απέρριψαν τη νέα κυβέρνηση και επέμειναν ότι δεν έχει καμία νομιμότητα. Διέψευσαν ότι τους προσφέρθηκαν κυβερνητικές θέσεις και τόνισαν ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν τίποτε αν δεν αποκατασταθεί ο νόμιμος πρόεδρος και η νόμιμη κυβέρνηση και δεν τερματιστεί το πραξικόπημα. Στην κυβέρνηση δε συμμετέχουν ούτε εκπρόσωποι των ακραίων ισλαμιστών του «αλ Νουρ», το οποίο όμως τη στηρίζει. Εκπρόσωποι του «αλ Νουρ» δήλωναν ότι δε συμμετείχαν γιατί θέλουν όποτε αυτό συμβεί να είναι εκλεγμένοι και όχι διορισμένοι.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης ήρθε μετά από ολονύχτιες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και δυνάμεις καταστολής, οι οποίες παρενέβησαν όταν άρχισαν επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μούρσι και επικριτές του. Οι υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στη συνέχεια κατέλαβαν τη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου, στο Νείλο, και η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων αλλά και πλαστικών σφαιρών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στα επεισόδια πέριξ της γέφυρας στην πλατεία Ραμσή αλλά και στην περιοχή Γκίζα σκοτώθηκαν επτά διαδηλωτές, τραυματίστηκαν περισσότεροι από 260 και συνελήφθησαν τουλάχιστον 400. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις. Ταυτόχρονα ο αιγυπτιακός στρατός έχοντας την άδεια του Ισραήλ αναπτύχθηκε στη χερσόνησο του Σινά για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ