ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
«Μοναδικός τρόπος να υπάρξει ασφάλεια για το Ισραήλ, είναι να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ισραηλινή Βουλή ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και είναι ο δεύτερος Γάλλος Πρόεδρος μετά τον Φρανσουά Μιτεράν το 1982, που απευθύνεται στην Κνέσετ.
Ο Σαρκοζί, αν και επανέλαβε την προσήλωσή του στην «ασφάλεια» του Ισραήλ και στηλίτευσε το Ιράν, δε δίστασε, τόσο σε δηλώσεις του όσο και στην ομιλία του, να αναφερθεί σε ζητήματα «ταμπού» για την ισραηλινή πολιτική επιδιώκοντας εμφανώς μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική διείσδυση σε όλη την περιοχή. Υπογράμμισε ότι όσο «δε σταματά ο εποικισμός δε θα υπάρξει ειρήνη» συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει σταδιακά να δίνονται κίνητρα στους εποίκους να εγκαταλείψουν τη Δυτική Οχθη. Επίσης, απηύθυνε έκκληση για διευκόλυνση των μετακινήσεων στη Δ. Οχθη.
Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ υπογραμμίζοντας: «Το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και από όσο γνωρίζω οι σχετικές αποφάσεις δεν απαγορεύουν να γίνει πρωτεύουσα και των δύο κρατών». Τέλος, αναφερόμενος στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε πως «δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι θα αποτελέσει κομμάτι του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους» εκφράζοντας θλίψη για την ταλαιπωρία των κατοίκων της και εκτιμώντας ότι ο αποκλεισμός είναι «αντιπαραγωγικός και συλλογική τιμωρία».
Σήμερα, ο Σαρκοζί, αφού είχε σειρά συναντήσεων με την ισραηλινή ηγεσία και παλαιστινιακές οργανώσεις στην Ιερουσαλήμ, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο στη Βηθλεέμ. Στο περιθώριο των συναντήσεών του, ζήτησε ν' απελευθερωθεί άμεσα ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται στη Γάζα από το 2006, αιτιολογώντας την άμεση παρέμβασή του και στο γεγονός ότι ο Σαλίτ έχει και γαλλικό διαβατήριο.
Υπέρ της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών με αφορμή το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ, αποφάσισαν να ψηφίσουν αύριο οι 19 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Για να ισχύσει η διάλυση θα πρέπει να γίνουν άλλες τρεις ψηφοφορίες, ενώ ο Ολμέρτ έχει απειλήσει με «απόλυση» από την κυβέρνηση όσους βουλευτές υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση.
Associated Press |
Με την ανάπτυξη σημαντικού αριθμού στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, η λιβανική ηγεσία προσπαθεί να δώσει τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που σημειώνονται, από την Κυριακή, στα περίχωρα της Τρίπολης μεταξύ σουνιτών ενόπλων που πρόσκεινται στη φιλοαμερικανική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σε αλαουίτες ενόπλους, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και συνεργάζονται με τη «Χεζμπολάχ». Στις συγκρούσεις, που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πώς ακριβώς άρχισαν, είχαν σκοτωθεί, μέχρι χτες βράδυ, οκτώ άνθρωποι και τραυματιστεί 40.
Οι σφοδρότερες συγκρούσεις, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν και βαρέα όπλα, μαίνονταν κυρίως μεταξύ της σουνιτικής περιοχής Μπαμπ Τιμπάνεχ και της αλαουίτικης Τζαμπάλ Μοχσέν. Εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν, ενώ σοβαρότατες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και καταστήματα.
Ο πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα, από τη Βιέννη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε σύνοδο «δωρητών» για την ανακατασκευή του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ, καταδίκασε τις συγκρούσεις, σημειώνοντας ότι δε συνεισφέρουν στην επίτευξη σταθερότητας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, παρά τη συμφωνία της Ντόχα, με την οποία έληξαν οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το Μάη, ο Σινιόρα δεν έχει καταφέρει ακόμη να σχηματίσει κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Να σημειώσουμε ότι στη σύνοδο της Βιέννης συμμετείχε και η ελληνική κυβέρνηση, που δεσμεύτηκε για «προσφορά» 1 εκατ. ευρώ για τον καταυλισμό και, μέσω της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη, δήλωσε ότι στηρίζει τους Παλαιστίνιους, όταν είναι γνωστή η πολιτική των «ίσων αποστάσεων» που τηρεί απέναντι στην εγκληματική πολιτική του Ισραήλ.
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--
Στήριξη των ΗΠΑ προς το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ήταν η ομιλία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, η οποία υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει «τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσεις και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους», προσθέτοντας ότι «οι θρησκευόμενοι πολίτες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Τουρκίας».
Ακόμα, στην ομιλία της η Κ. Ράις αναφέρθηκε στις «σημαντικές προσπάθειες» του κυβερνώντος κόμματος «για τον εκδημοκρατισμό της χώρας», αλλά και στη βοήθεια που έχει προσφέρει το ΑΚΡ στα στρώματα του πληθυσμού με χαμηλό εισόδημα και στους θρησκευόμενους», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στην ΕΕ να είναι «δίκαιη σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια», χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «χώρα - πρότυπο δημοκρατίας στην ευρύτερη περιφέρεια της Μ. Ανατολής».
Στο μεταξύ, η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ), συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 35 εταιρειών που θα αποκτήσουν άδεια για την αναζήτηση πετρελαίων στο Ιράκ.
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Γυναίκα καμικάζι προκάλεσε μακελειό στο κέντρο της Μπαακούμπα, βορείως της Βαγδάτης, την Κυριακή. Αν και στόχος της ήταν μια αστυνομική περίπολος, τελικά μεταξύ των 18 νεκρών και των 38 τραυματιών, συγκαταλέγονται κυρίως πολίτες, αλλά και γυναίκες και παιδιά.
Αλλοι 10 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, χτες τα ξημερώματα, όταν μπαράζ από όλμους έπληξε συνοικία στην πόλη αλ Αλντάιμ, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, χωρίς εμφανή στόχο. Αντίθετα, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας χτες, σε ενέδρα ενόπλων, μοναδικός στόχος ήταν Αμερικανοί στρατιώτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Πάνω από 55 άνθρωποι, που οι κατοχικές αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις του Αφγανιστάν χαρακτηρίζουν «αντάρτες των Ταλιμπάν», σκοτώθηκαν τις προηγούμενες τρεις μέρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ISAF, «οι συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή Ζερόκ, στην επαρχία Πάκτικα, προκάλεσαν μεγάλες απώλειες ως αντίποινα για μία ενέδρα που έγινε στις 20 Ιούνη. Περίπου 55 αντάρτες σκοτώθηκαν, 25 τραυματίστηκαν και τρεις συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, χερσαίων και αεροπορικών».
Οι κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, την Κυριακή, υποστήριξαν ότι βλήματα πυροβολικού από το Πακιστάν έπεσαν σε στρατώνα του αφγανικού στρατού και κοντά σε διεθνή στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ανταπέδωσαν τα πυρά. Επισήμαναν δε ότι ενημέρωσαν και τις πακιστανικές αρχές.
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των κατοχικών δυνάμεων προκάλεσαν νέες αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις χτες στην επαρχία Ναργκαχάρ, του Αφγανιστάν, όπου οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατοχή και την οργή τους για το θάνατο χιλιάδων αμάχων.
Στο μεταξύ, στο Πακιστάν πάνω από 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο και 14 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ δύο αντίπαλων σουνιτικών οργανώσεων στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι «οι δύο πλευρές έπληξαν τις θέσεις των αντιπάλων τους με ρουκέτες και πυρά ελαφρών πολυβόλων».
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Στη Συρία βρίσκονται, από την Κυριακή το βράδυ, εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να ελέγξουν την εγκατάσταση που βομβάρδισε η ισραηλινή αεροπορία πέρσι το Σεπτέμβρη, κοντά στην πόλη αλ Κιμπάρ, στην έρημο Ντέιρ Εζόρ, στα κεντροανατολικά της χώρας. Οι συριακές αρχές και τα ΜΜΕ τηρούν «σιγήν ιχθύος» και δεν ανακοινώθηκε, καν, επισήμως η άφιξη της αντιπροσωπείας της ΔΕΑΕ.
Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ κάλεσε τη συριακή ηγεσία να «συνεργαστεί πλήρως» και κατηγόρησε ΗΠΑ και Ισραήλ ότι εξαπολύουν διάφορες κατηγορίες χωρίς να «μοιράζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες τις πληροφορίες στη βάση των οποίων στοιχειοθετούνται οι απόψεις τους». Ο Λευκός Οίκος, με ανακοίνωσή του, ζήτησε από τη συριακή ηγεσία «πλήρη διαφάνεια».
Η Ουάσιγκτον και το Ισραήλ κατηγορούν τη Δαμασκό ότι συνεργάζεται με το Ιράν στην προσπάθεια του δεύτερου «να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα».