Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δυναμική «διείσδυση» Σαρκοζί

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Μοναδικός τρόπος να υπάρξει ασφάλεια για το Ισραήλ, είναι να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ισραηλινή Βουλή ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και είναι ο δεύτερος Γάλλος Πρόεδρος μετά τον Φρανσουά Μιτεράν το 1982, που απευθύνεται στην Κνέσετ.

Ο Σαρκοζί, αν και επανέλαβε την προσήλωσή του στην «ασφάλεια» του Ισραήλ και στηλίτευσε το Ιράν, δε δίστασε, τόσο σε δηλώσεις του όσο και στην ομιλία του, να αναφερθεί σε ζητήματα «ταμπού» για την ισραηλινή πολιτική επιδιώκοντας εμφανώς μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική διείσδυση σε όλη την περιοχή. Υπογράμμισε ότι όσο «δε σταματά ο εποικισμός δε θα υπάρξει ειρήνη» συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει σταδιακά να δίνονται κίνητρα στους εποίκους να εγκαταλείψουν τη Δυτική Οχθη. Επίσης, απηύθυνε έκκληση για διευκόλυνση των μετακινήσεων στη Δ. Οχθη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ υπογραμμίζοντας: «Το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και από όσο γνωρίζω οι σχετικές αποφάσεις δεν απαγορεύουν να γίνει πρωτεύουσα και των δύο κρατών». Τέλος, αναφερόμενος στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε πως «δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι θα αποτελέσει κομμάτι του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους» εκφράζοντας θλίψη για την ταλαιπωρία των κατοίκων της και εκτιμώντας ότι ο αποκλεισμός είναι «αντιπαραγωγικός και συλλογική τιμωρία».

Σήμερα, ο Σαρκοζί, αφού είχε σειρά συναντήσεων με την ισραηλινή ηγεσία και παλαιστινιακές οργανώσεις στην Ιερουσαλήμ, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο στη Βηθλεέμ. Στο περιθώριο των συναντήσεών του, ζήτησε ν' απελευθερωθεί άμεσα ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται στη Γάζα από το 2006, αιτιολογώντας την άμεση παρέμβασή του και στο γεγονός ότι ο Σαλίτ έχει και γαλλικό διαβατήριο.

Καταγγελίες και τριγμοί

Υπέρ της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών με αφορμή το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ, αποφάσισαν να ψηφίσουν αύριο οι 19 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Για να ισχύσει η διάλυση θα πρέπει να γίνουν άλλες τρεις ψηφοφορίες, ενώ ο Ολμέρτ έχει απειλήσει με «απόλυση» από την κυβέρνηση όσους βουλευτές υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ