ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αυξάνονται η ανεργία και η εκ περιτροπής εργασία

Στα 2,9 εκατομμύρια οι άνεργοι, εκ των οποίων πάνω από 1 εκατομμύριο μακροχρόνια

Στα εκατομμύρια των ανέργων προστίθενται και τα εκατομμύρια των εργαζομένων που υποχρεώνονται σε εκ περιτροπής εργασία

AP

Στα εκατομμύρια των ανέργων προστίθενται και τα εκατομμύρια των εργαζομένων που υποχρεώνονται σε εκ περιτροπής εργασία
Πάνω από 1 εκατομμύριο μακροχρόνια άνεργοι καταμετρήθηκαν το Φλεβάρη στη Γερμανία, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης. Μέσα σε ένα μήνα οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά 20.000.

Στις αρχές του 2008, εν μέσω της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, καταγράφηκαν σχεδόν 1,5 εκατ. άτομα που ήταν άνεργοι για ένα χρόνο ή περισσότερο, ενώ από το 2019 ο αριθμός αυτός παρέμενε κάτω από 700.000.

Συνολικά, οι άνεργοι το Φλεβάρη ανήλθαν σε 2,904 εκατομμύρια, δηλαδή 509.000 περισσότεροι σε σχέση με τον περσινό Φλεβάρη και κατά 4.000 περισσότεροι από το Γενάρη του 2021.

Στα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνονται οι συνέπειες από το ξέσπασμα της νέας καπιταλιστικής κρίσης και στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης (συρρίκνωση 5% στο ΑΕΠ το 2020).

Παράλληλα με την αύξηση της ανεργίας, έχουν μειωθεί οι ώρες εργασίας και οι αποδοχές των εργαζομένων, μέσω της εκ περιτροπής εργασίας σε πολλούς κλάδους, ακόμη και της βιομηχανίας, αλλά κυρίως σε λιανεμπόριο και εστίαση.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι το Δεκέμβρη περίπου 2,4 εκατ. εργαζόμενοι στη Γερμανία εργάζονταν και πληρώνονταν μέσω του προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας, με συμμετοχή του κράτους και απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Μεταξύ 1ης και 24ης Φλεβάρη, η Υπηρεσία Απασχόλησης έλαβε ειδοποιήσεις μειωμένης εργασίας για ακόμη 500.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία. Το αποκορύφωμα της εκ περιτροπής εργασίας ήταν τον περασμένο Απρίλη με 6 εκατ. εργαζόμενους σε αυτό το καθεστώς.

Στο μεταξύ, σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι στη Γερμανία (49%) δουλεύουν πλέον με τηλεργασία, είτε πλήρως είτε εν μέρει, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας. Μετά από πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση για πιο αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας, αυτή έχει αυξηθεί κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη άνοιξη, ενώ έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με πριν από την πανδημία.

Ενώ στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας παγιώνεται και βαθαίνει το καθεστώς της τηλεργασίας, που αποτελούσε πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου πολύ πριν από την εμφάνισή της, οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες: Χαρακτηριστικά, στην ίδια έρευνα σε ποσοστό 42% όσοι εργάζονται από το σπίτι δηλώνουν «πολύ» ή «πάρα πολύ» επιβαρυμένοι ψυχολογικά (48% οι γυναίκες και 36% οι άνδρες)...

4 εκατομμύρια άνεργοι στην Ισπανία

Στο μεταξύ, στην Ισπανία ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων έφθασε τα 4 εκατομμύρια το Φλεβάρη - για πρώτη φορά από τις αρχές του 2016 - πέμπτο συνεχή μήνα αύξησης της ανεργίας.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1,12% συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα (κατά 44.436), ενώ ο αριθμός των ανέργων είναι κατά 23,5% υψηλότερος συγκριτικά με τον περσινό Φλεβάρη.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Χωρίς κοινή ανακοίνωση η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ASEAN

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη για τη Μιανμάρ είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της 10μελούς Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), με τη συμμετοχή και του διορισθέντος από τη βιρμανική χούντα «υπουργού Εξωτερικών», Wunna Maung Lwin.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια κοινή ανακοίνωση, ενώ αστικά επιτελεία από διάφορες χώρες (κυρίως δυτικές) παροτρύνουν για επιβολή κυρώσεων κατά των πραξικοπηματιών στη Μιανμάρ. Εκτός από τον ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ προωθούν διάφορα τέτοια μέτρα, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της ηγέτιδας του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία», Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε πάλι για «πρόσθετες ενέργειες» που η Ουάσιγκτον ετοιμάζει κατά των πραξικοπηματιών, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού».

Στην ίδια τη Μιανμάρ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά των πραξικοπηματιών, με άγρια καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών. Εως τώρα υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άτομα.

Μετά την τηλεδιάσκεψη της ASEAN, o ΥΠΕΞ της Μαλαισίας, Χισαμουντίν Χουσεΐν, δήλωσε: «Καλούμε όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να λυθεί η πολιτική κρίση και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξένες παρεμβάσεις στην περιοχή της ASEAN». Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για μια «τρόικα της ASEAN», που «θα δεσμευτεί μεταξύ ASEAN, Μιανμάρ και άλλων - εξωτερικών δυνάμεων».

Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Lee Hsien Loong, κάλεσε κι αυτός σε διάλογο μεταξύ πραξικοπηματιών και «Εθνικού Συνδέσμου», ζητώντας να σταματήσει η καταστολή ενάντια στους διαδηλωτές, αλλά και επικρίνοντας εκκλήσεις για «να αναληφθεί δράση εναντίον» των πραξικοπηματιών. «Πού οδηγεί το να ζητά κανείς "δράση εναντίον τους"; Γιατί ακούμε διαδηλωτές να ζητούν στρατιωτική επέμβαση στη Μιανμάρ; Θα καταφτάσει η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία (των ΗΠΑ);», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε μονάδα του αμερικανικού Πεζικού που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές (π.χ. Βαλκάνια) στο πλαίσιο «ειρηνευτικών επεμβάσεων».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σύμφωνα με στοιχεία για το 2020 (από το γραφείο Hurun, που κάνει σχετική ετήσια καταγραφή), οι δισεκατομμυριούχοι της Κίνας ξεπερνούν αθροιστικά αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας μαζί (1.058, 696 και 177 αντίστοιχα). Ενδεικτικό της τεράστιας συγκέντρωσης πλούτου στα χέρια όλο και λιγότερων μονοπωλίων είναι ότι η περιουσία του πρώτου στη διεθνή κατάταξη, Αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία Ιλον Μασκ, εκτοξεύτηκε κατά ...328%, φτάνοντας σε καθαρή αξία τα 197 δισ. δολάρια.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 30% τον Γενάρη σε ετήσια βάση, καθώς τέθηκε σε ισχύ το Brexit, αναφέρει η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία. Το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας προς τη Βρετανία καταγράφει μείωση κάθε χρόνο από το 2016, μετά το δημοψήφισμα. Για το σύνολο του 2020, η αξία των γερμανικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε σχεδόν 67 δισ. ευρώ (μείωση 15,5% συγκριτικά με το 2019), ενώ το 2015 ανερχόταν σε 89 δισ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο Νιγηριανός Πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι απαγόρευσε χτες τις εξορύξεις και επέβαλε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βορειοδυτική πολιτεία Ζαμφάρα, μετά την απαγωγή και στη συνέχεια την απελευθέρωση 279 μαθητριών που είχαν απαχθεί από το σχολείο τους. Ο Μπουχάρι διέταξε επίσης «μαζική» ανάπτυξη του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών για να αποκατασταθεί η τάξη στη βορειοδυτική Νιγηρία.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Ανοιχτός σε πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός

Πρόθυμος για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Αρμενία εμφανίστηκε προχτές ο πρωθυπουργός της χώρας Νικόλ Πασινιάν, μετά από πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πιέσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. Η αντιπολίτευση θεωρεί την «ειρηνευτική» συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ συνθηκολόγηση, ενώ η λαϊκή δυσαρέσκεια εντείνεται από την οικονομική κατάσταση, την ανεργία κ.λπ.

«Αν η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση συμφωνεί για πρόωρες εκλογές, τότε συμφωνούμε και εμείς», ανέφερε ο Πασινιάν μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στο Ερεβάν τη Δευτέρα, την ίδια ώρα που διαδήλωναν και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Επανέφερε επίσης την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον προσεχή Οκτώβρη, για την έγκριση νέου Συντάγματος, όπου θα αποφασιστεί αν θα διατηρηθεί το κοινοβουλευτικό σύστημα ή αν θα γίνει ημι-προεδρικό.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί την πρόταση Πασινιάν, καθώς δηλώνει πως «δεν θα πάμε σε εκλογές με τους όρους της κυβέρνησης». Ζητά την παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού και μεταβατική κυβέρνηση για την προετοιμασία των εκλογών.

Στο μεταξύ, χτες ο Αρμένιος Πρόεδρος αρνήθηκε για δεύτερη φορά να υπογράψει το διάταγμα με το οποίο παύεται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος ζήτησε «επείγουσες κινήσεις για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση».

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Τιγκράι

Κυβερνητικές αντιδράσεις για την «ανησυχία» του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Οι επιχειρήσεις του αιθιοπικού στρατού στη βόρεια επαρχία Τιγκράι αξιοποιούνται από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία εκφράζει «ανησυχία» για τις καταγγελίες που δημοσιοποιούνται από τον Δεκέμβρη για σφαγές, βιασμούς και βασανισμούς αμάχων.

Τη Δευτέρα, ένα 48ωρο μετά την πρώτη δήλωση «ανησυχίας» του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν για τις «επανειλημμένες ωμότητες» και τις σφαγές από τον αιθιοπικό στρατό στο Τιγκράι, το αιθιοπικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις. «Τέτοια ζητήματα είναι αποκλειστικά ευθύνη της αιθιοπικής κυβέρνησης», ανέφερε με σχετική ανακοίνωση.

Οι επιθέσεις του στρατού στο Τιγκράι, τις οποίες ξεκίνησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπί Αχμεντ στις αρχές Νοέμβρη ενάντια στο «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Τιγκράι» (TPLF), έχουν προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς και μεγάλο κύμα εκτοπισμένων αλλά και Αιθιόπων προσφύγων στο γειτονικό Σουδάν. Ο Αχμεντ - ο οποίος είχε βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης το 2019, για τη συμβολή του στη διευθέτηση πολυετών συνοριακών διαφορών μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας - ανακήρυξε τη «νίκη» του στρατού στις 28/11, αφότου καταλήφθηκε η πρωτεύουσα του Τιγκράι, Μεκέλε, παρότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Η αναταραχή στην περιοχή σχετίζεται βέβαια με τον ευρύτερο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας στην Ανατολική Αφρική.

Χτες, στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι το Σάββατο συνελήφθησαν τέσσερις Αιθίοπες δημοσιογράφοι και διερμηνείς που βοηθούσαν απεσταλμένους ξένων ΜΜΕ (BBC, «Financial Times», Γαλλικό Πρακτορείο) να καλύψουν τις εξελίξεις στο Τιγκράι. Σε όλες τις περιπτώσεις οι συλλήψεις έγιναν χωρίς να απαγγελθεί σε βάρος τους καμία κατηγορία.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέα στοιχεία για τα εγκλήματα του αστικού κράτους

Νέα στοιχεία για τα εγκλήματα του αστικού κράτους της Κολομβίας σε βάρος λαϊκών αγωνιστών και απλών ανθρώπων έρχονται στη δημοσιότητα, ενώ εξελίσσεται η έρευνα του λεγόμενου Ειδικού Δικαστηρίου για την Ειρήνη (JEP), που συστάθηκε στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 ανάμεσα στην κυβέρνηση του τότε Προέδρου Μ. Σάντος και το αντάρτικο κίνημα των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP).

Στα μέσα Φλεβάρη τεκμηριώθηκε ότι «τουλάχιστον 6.402 Κολομβιανοί και Κολομβιανές σκοτώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τις κρατικές αρχές και παρουσιάστηκαν ως σκοτωμένοι αντάρτες σε μάχες», την περίοδο 2002 - 2008, με τη μέθοδο των «ψευδών αποδείξεων». Νέα δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν τον τρόπο που στήνονταν αυτές οι «αποδείξεις»: Στρατός, παραστρατιωτικοί και διάφορα εγκληματικά δίκτυα (όπως ναρκω-μαφία) συνεργάζονταν σε τάγματα θανάτου, παρουσιάζοντας ως «σκοτωμένους αντάρτες» αγρότες και άλλους πολίτες, πολλές φορές με μεγάλες αμοιβές, με σκοπό να εμφανίζει το αστικό κράτος ...αποτελέσματα στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Χτες, το Κίνημα Θυμάτων των εγκλημάτων του Κράτους (MOVICE) ανακοίνωσε ότι σε νεκροταφείο του Μεντεγίν βρέθηκαν 906 τάφοι με σορούς που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Θεωρείται ότι πρόκειται για ανθρώπους που εκτελέστηκαν από τα τάγματα θανάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ