ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγκατάσταση «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ

Απο την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας
Απο την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενισχύεται ο ρόλος της Τουρκίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση για την εγκατάσταση του δορυφορικού συστήματος ραντάρ του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθεί στη χώρα, στο πλαίσιο της «αντιπυραυλικής ασπίδας». Η ανακοίνωση έγινε από το αμερικανικό Πεντάγωνο χτες, σημειώνοντας ότι το σύστημα θα λειτουργήσει πριν το 2012 και θα είναι συνδεδεμένο με εκτοξευτήρες βαλλιστικών πυραύλων που βρίσκονται σε πλοία της «Συμμαχίας» στη Μεσόγειο. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι πέραν του συστήματος ραντάρ στα τουρκικά εδάφη θα αναπτυχθούν και πύραυλοι τύπου «Πάτριοτ».

Σε δηλώσεις του στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σελτζούκ Ουνάλ, δήλωσε ότι η Αγκυρα «συμφωνεί πλήρως» με την εγκατάσταση του συστήματος της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στη χώρα, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι αφορά στην «προστασία των λαών της Συμμαχίας». Η συμφωνία, όπως είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, είχε λήξει ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, τον περασμένο Νοέμβρη.

Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, από την Τουρκία να δεχθεί στοιχεία της «ασπίδας» και να εγκρίνει την πρόταση για ένα ευρύτατο αντιπυραυλικό δίκτυο. Τότε, δεδομένου του ρόλου που επιχειρεί να διαδραματίσει η χώρα ως «προστάτης του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου», ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωνε ότι η Αγκυρα θα εγκρίνει την εγκατάσταση της «ασπίδας» στη χώρα μόνο εφόσον λάβει τη διοίκηση ορισμένων τομέων του ΝΑΤΟικού αντιπυραυλικού συστήματος. Επίσης, ο Ρ. Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, στη Συνάντηση Κορυφής του G20 στη Σεούλ, είχε ζητήσει να μην αναφέρεται καμία συγκεκριμένη χώρα ως στόχος της «ασπίδας» ή ως προέλευση της «απειλής».

Οι όποιες «επιφυλάξεις» είχαν εκφραστεί από την Αγκυρα αναφορικά με το κέντρο διοίκησης και τις περιοχές που θα καλύπτει το σύστημα «λύθηκαν» κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στην Τουρκία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες και η απόφαση φέρεται να οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι, στη Σύνοδο για τη Λιβύη.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Υποβάθμιση διπλωματικών σχέσεων

Αφορμή οι διαρροές από την έκθεση για το «Μαβί Μαρμαρά» αλλά το ζήτημα αφορά και την επικείμενη κατάθεση αιτήματος μονομερούς ανεξαρτησίας από την Π. Αρχή στον ΟΗΕ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ._

Σε υποβάθμιση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ προχώρησε η Τουρκία, με αφορμή την «έκθεση Πάλμερ» του ΟΗΕ για την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που συμμετείχε στο Στολίσκο βοήθειας για τη Γάζα, το Μάη του 2010, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννιά Τούρκοι υπήκοοι. Το περιεχόμενο της έκθεσης, της οποίας η επίσημη δημοσιοποίηση έχει επανειλημμένως αναβληθεί, διέρρευσε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, η έκθεση χαρακτηρίζει «νόμιμο με βάση το διεθνές δίκαιο τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας» και κατά συνέπεια δικαιολογημένη την ισραηλινή επέμβαση, την οποία, όμως, επικρίνει ως «υπερβολική αντίδραση». Αμεσα αντέδρασε η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» η οποία κατήγγειλε ως άδικη και δυσανάλογη την έκθεση του ΟΗΕ και εξήρε την απόφαση της Τουρκίας να λάβει μέτρα κατά του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι στόχος δεν είναι να υπονομευθούν οι «σχέσεις φιλίας» Τουρκίας - Ισραήλ, αλλά να επανέλθουν στη σωστή βάση. Ο πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα, αλλά η Αγκυρα «έδωσε ευκαιρία στις σύμμαχες χώρες», περιμένοντας αναφορά για «συγνώμη του Ισραήλ». Σχολιάζοντας, αργά το βράδυ, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα αποκατασταθούν γρήγορα οι ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις» αλλά κατηγορηματικά διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να ζητήσει συγνώμη».

Εκτός της υποβάθμισης των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων, ζητήθηκε από τον Ισραηλινό πρέσβη να εγκαταλείψει την Αγκυρα μέχρι την Τετάρτη και ανακλήθηκαν οι Τούρκοι διπλωμάτες με βαθμό πάνω από β' γραμματέα από το Ισραήλ. Αναστέλλονται, επίσης, όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες των δύο χωρών, ενώ η Τουρκία δεδομένου ότι έχει τη μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο θα λάβει όλα τα «απαραίτητα μέτρα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων». Η Τουρκία δηλώνει, ακόμα, ότι δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η ένταση στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις έρχεται σε μια εξαιρετικά σημαδιακή στιγμή καθώς εντός των ημερών, η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένεται να καταθέσει το αίτημά της για μονομερή αναγνώριση ανεξαρτησίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επικαλούμενη την, επί πολλά χρόνια, τελματωμένη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και τα αλλεπάλληλα εμπόδια που αυτό προβάλλει. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έχει απειλήσει ακόμη και με τυπική ανακατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών ενώ οι ΗΠΑ εκβίασαν την Π. Αρχή με διακοπή της οικονομικής βοήθειας έχοντας ξεκαθαρίσει ότι αν το θέμα φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα ασκήσουν βέτο, επιμένοντας ότι «μόνος τρόπος ειρήνευσης είναι ο διάλογος». Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ, με ορισμένα μέλη της να τάσσονται υπέρ και άλλα κατά της υιοθέτησης του παλαιστινιακού αιτήματος, ενώ αναζητούν εναγωνίως «κοινή θέση».

Το παλαιστινιακό αίτημα, στον ΟΗΕ, αναμένεται να υποστηρίξουν οι αραβικές χώρες αλλά και η Τουρκία που επισταμένα «χτίζει» το προφίλ του δήθεν υπερασπιστή των μουσουλμανικών χωρών και πληθυσμών για να διασφαλίσει ρόλο περιφερειακής δύναμης. Η χθεσινή διπλωματική ένταση δεν θα πρέπει να αποσυνδέεται από όλη αυτήν την προσπάθεια.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς «ξεπάγωμα» οι εμπορικές σχέσεις...

...μετά από «συμβιβαστική συμφωνία»

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τον έκτο γύρο διαπραγματεύσεων ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών επιδιώκοντας να ξεπεράσουν διμερή προβλήματα, με σοβαρότερο την επιμονή της Πρίστινας να εικονίζονται στις τελωνειακές σφραγίδες τα εθνόσημα του «ανεξάρτητου» προτεκτοράτου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το «Ασοσιέιτεντ Πρες», αργότερα χτες βράδυ επιτεύχθηκε «συμβιβαστική συμφωνία», που ξεπερνά τη διαφορά Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών για τις τελωνειακές σφραγίδες, ενώ η εξέλιξη αναμένεται να επιτρέψει την επανέναρξη του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.

Διπλωματικοί αξιωματούχοι είχαν νωρίτερα πει σε δημοσιογράφους πως οι μεσολαβητές της ΕΕ ήταν ανεπίσημα υπέρ των τελωνειακών σφραγίδων δίχως εθνόσημα και κρατικά σύμβολα των Κοσσοβάρων Αλβανών. Οι Σέρβοι, από την άλλη, ήταν αντίθετοι στην εμφάνιση των κρατικών συμβόλων των Κοσσοβάρων Αλβανών στις τελωνειακές σφραγίδες, θεωρώντας ότι αυτό ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν και άλλα θέματα, όπως το κτηματολόγιο, οι τηλεπικοινωνίες και η αναγνώριση πανεπιστημιακών πτυχίων. Αντίθετα, δεν επρόκειτο να συζητηθεί καθόλου το καυτό θέμα των μεθοριακών τελωνειακών φυλακίων στα διοικητικά σύνορα Σερβίας - βόρειου Κοσσυφοπεδίου καθώς αυτό το θέμα μετατέθηκε για αργότερα, όταν θα τεθούν επί τάπητος οι σερβοκατοικούμενες περιοχές στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου.

Χτες, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, υποστήριξε ότι δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην Ενωση να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, όπως απαίτησε εμμέσως πλην σαφώς την περασμένη βδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, κάλεσε τους Σέρβους που ζουν στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου να «αποδεχτούν και να ενταχθούν στη νέα πραγματικότητα» που διαμορφώνεται στην περιοχή, προεξοφλώντας ως θέμα χρόνου τη διάλυση των παράλληλων διοικητικών δομών του Βελιγραδίου στην περιοχή.

Τέλος, χτες, περίπου 2.000 μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην Πρίστινα διεκδικώντας να δοθεί δωρεάν χώρος για την οικοδόμηση νέου τζαμιού, ισχυριζόμενοι ότι «παραβιάζονται» τα θρησκευτικά τους δικαιώματα από το κοσμικό κράτος στην Πρίστινα.

ΑΡΚΤΙΚΗ
Εντείνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Συνεχίζεται η ροή των πληροφοριών που δείχνουν πως τα σχέδια διεκδίκησης και εκμετάλλευσης της Αρκτικής από διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και μονοπώλια βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της «στρατηγικής συμφωνίας» μεταξύ της κρατικής ρωσικής εταιρείας «Rosneft» και της αμερικανικής «ExxonMobil» για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Αρκτικής, η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» αναφέρεται σε άλλες πλευρές των επενδύσεων που σχεδιάζονται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος, ο Χουάν Νούμπο (πρώην στέλεχος του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚ Κίνας), προτίθεται να αγοράσει το 0,3% των εδαφών της Ισλανδίας (300 τετραγωνικά χιλιόμετρα) με σκοπό την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πραγματικός στόχος της Κίνας είναι να δημιουργήσει υποδομές, ώστε να μην υστερήσει στον έλεγχο και στην κατάσταση των θαλάσσιων διαδρομών που ανοίγονται με το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η Κίνα έχει διαθέσει το ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την απόκτηση γης και επιχειρήσεων στο εξωτερικό μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Από τη μεριά της, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 134 δισεκατομμύρια ρούβλια για τη «θωράκιση» των βόρειων συνόρων της μέσα στα επόμενα 9 χρόνια. Οπως δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν, «μέχρι τα τώρα θεωρούνταν πως τα βόρεια σύνορά μας τα προφυλάσσει με ασφάλεια η ίδια η φύση. Ομως, στις σύγχρονες συνθήκες, κι όταν η Ρωσία διακηρύσσει τα δικαιώματά της για την εκμετάλλευση των πλουσιότατων πόρων, αυτή η περιοχή αποκτά στρατηγική σημασία».


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ