ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις Ισραηλινών και τζιχαντιστών

Αντιαεροπορικά του συριακού στρατού αντιμετωπίζουν συχνά τις ισραηλινές επιδρομές
Αντιαεροπορικά του συριακού στρατού αντιμετωπίζουν συχνά τις ισραηλινές επιδρομές
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας απαίτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του και στο πλαίσιο της Χάρτας Ηνωμένων Εθνών να πάρει σταθερά και άμεσα μέτρα για την αποτροπή των επαναλαμβανόμενων ισραηλινών επιθέσεων σε συριακό έδαφος. Αφορμή στάθηκε νέα ισραηλινή επιδρομή, αργά το βράδυ της Τετάρτης, από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν σε περιοχές της νότιας Συρίας.

Το συριακό ΥΠΕΞ καταγγέλλει το Ισραήλ για τρομοκρατική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζει ότι η Δαμασκός δεν θα γίνει «ομπρέλα» κάτω από την οποία το Ισραήλ προσπαθεί να κρύψει και να δικαιολογήσει «την τρομοκρατική του συμπεριφορά που έχει συνηθίσει, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να κατέχει τη δική μας γη δίχως κανένα απολύτως μέτρο από τον ΟΗΕ ή άλλο διεθνή οργανισμό».

Η προχτεσινή πυραυλική επίθεση των Ισραηλινών σήμανε συναγερμό στη συριακή αεράμυνα, που ενεργοποιήθηκε και απέκρουσε αρκετούς από τους ισραηλινούς πυραύλους. Οπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, στόχοι ήταν θέσεις στην Κουνέιτρα αλλά δεν υπήρξαν απώλειες, μόνο υλικές ζημιές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία, έκανε επίσης λόγο για ισραηλινή επίθεση, με στόχο θέση των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας και Ιρανών που τις συνδράμουν.

Ο στρατός του Ισραήλ, ο οποίος σπανίως επιβεβαιώνει τις επιχειρήσεις του στη Συρία, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Το ίδιο 24ωρο, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» εξαπέλυσαν επίθεση κατά του συριακού στρατού στην έρημο Μπαντίγια, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 19 Σύρων στρατιωτών. Ανάμεσα στα θύματα ήταν 11 μέλη τοπικής πολιτοφυλακής.

Η προηγούμενη πολύνεκρη επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» κατά του συριακού στρατού είχε γίνει στο τέλος Δεκέμβρη και είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 37 στρατιωτικών.

Πάλι αμερικανικό αντιτορπιλικό στα Στενά της Ταϊβάν

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS John S. McCain» διέσχισε χτες τα Στενά της Ταϊβάν, στο πλαίσιο περιπολίας ρουτίνας που «αποδεικνύει την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για μία ζώνη ανάμεσα στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό ελεύθερη και ανοικτή». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του 7ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), «οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να πετούν, πλέουν και επιχειρούν παντού όπου το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο».

Το 2020, αμερικανικά πολεμικά πλοία διέσχισαν τα Στενά 13 φορές (αριθμός που θεωρείται πολύ υψηλός), προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας που θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της δικής της επικράτειας και επικρίνει κάθε απευθείας σχέση άλλης χώρας μαζί της, θεωρώντας την αναβάθμιση και αναγνώρισή της. Το 2020 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη έκαναν 380 πτήσεις πάνω από την περιοχή που η Ταϊβάν χαρακτηρίζει δικό της «εναέριο χώρο», αριθμός που επίσης θεωρείται ρεκόρ. Η αντιπαράθεση του Πεκίνου με τις αρχές της Ταϊβάν έχει οξυνθεί, ειδικά μετά το 2016 και την ανάδειξη στην τοπική «κυβέρνηση» του αυτονομιστικού Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP).

Από τη μεριά της, η Ουάσιγκτον δηλώνει έτοιμη να στηρίξει την Ταϊβάν ώστε «να έχει την ικανότητα να προστατευτεί από κάθε επιθετικότητα», όπως δήλωσε και ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την πρόσφατη ακρόασή του στη Γερουσία, πριν από την οριστική έγκριση του διορισμού του.

ΜΙΑΝΜΑΡ
«Κινητοποίηση» όλων των «παραγόντων - κλειδιά» ζητά ο Γκουτέρες

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, χωρίς ωστόσο να εκδοθεί κάποια κοινή ανακοίνωση, ο γγ του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα συμβάλει για να «κινητοποιηθούν όλοι οι παράγοντες - κλειδιά και η διεθνής κοινότητα» με στόχο «να εξασφαλιστεί ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα θα αποτύχει». Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», υποστήριξε ότι οι εκλογές του περασμένου Νοέμβρη (τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβητούν οι στρατιωτικοί που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία») «εκτυλίχθηκαν ομαλά κι έπειτα από μακρά περίοδο μετάβασης είναι εντελώς απαράδεκτο να ανατρέπονται τα αποτελέσματα των εκλογών και η λαϊκή βούληση». Επίσης, σχολιάζοντας τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στην 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι (επικεφαλής του Συνδέσμου και ντε φάκτο ηγέτιδας της Μιανμάρ από το 2011) ανέφερε ότι εάν «θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κάτι, αυτό θα ήταν πως βρισκόταν πολύ κοντά στους στρατιωτικούς, ότι τους προστάτευσε υπερβολικά».

Στο μεταξύ, μια σειρά ρεπορτάζ αναφέρονταν σε έντονες διεργασίες που συνεχίζονταν ώστε το ΣΑ του ΟΗΕ να εκδώσει τελικά κάποια απόφαση για τις εξελίξεις.

Ρωσία και Κίνα εμφανίστηκαν - σύμφωνα με τα ρεπορτάζ - να ζητούν «περισσότερο χρόνο», ενώ ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Ουενμπίν μίλησε για «εποικοδομητικό ρόλο» που έπαιξε η χώρα του στις συζητήσεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα «όλες οι πλευρές στη Μιανμάρ να βάλουν τις προσδοκίες και τα συμφέροντα του λαού μπροστά, να διαχειριστούν τις διαφορές τους κατάλληλα και με διάλογο εντός του συνταγματικού και έννομου πλαισίου και να διαφυλάξουν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα». Κατέληξε μεταξύ άλλων ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διαμορφώσει ένα υγιές εξωτερικό περιβάλλον ώστε η Μιανμάρ να χειριστεί κατάλληλα τις διαφορές (στο εσωτερικό της). Ολες οι ενέργειες που θα λάβει το ΣΑ πρέπει να συμβάλουν στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της Μιανμάρ, την ειρήνη και τη συμφιλίωση και όχι να οξύνουν εντάσεις ή να περιπλέξουν περισσότερο την κατάσταση...».

Στο εσωτερικό της Μιανμάρ συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην ανάληψη της εξουσίας από το στρατό, τον οποίο καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι μπλόκαρε και διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το «Facebook».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανησυχία Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «συλλήψεις διαδηλωτών»

Συνεχίζονται στην Κωνσταντινούπολη οι αντιδράσεις για το διορισμό νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, τις οποίες έσπευσε να στηρίξει υποκριτικά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Με φόντο νέες συλλήψεις διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση του διορισμένου από την κυβέρνηση πρύτανη Μελίχ Μπουλού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «παρακολουθούμε από κοντά τις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του διορισμού ενός νέου πρύτανη» και ότι «ανησυχούμε για τις συλλήψεις φοιτητών και άλλων διαδηλωτών». Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε με ανακοίνωση που ανέφερε: «Προειδοποιούμε ορισμένους κύκλους (στο εξωτερικό) να μη χρησιμοποιούν γλώσσα που προκαλεί ομάδες οι οποίες καταφεύγουν σε παρανομίες και ενθαρρύνει παράνομες ενέργειες (...) Δεν είναι κανενός ο ρόλος να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».

Στις αρχές της βδομάδας, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στο διορισμό του πρύτανη, μιλώντας για νέους «που είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων» και «δεν έχουν πραγματικά τις εθνικές και ηθικές αξίες της χώρας μας». Επίσης, εκτόξευσε γενικότερες κατηγορίες ενάντια σε κάθε είδους αμφισβήτηση, τσουβαλιάζοντας όσους αντιδρούν στην προσπάθεια πλήρους ελέγχου των πανεπιστημιακών αρχών και μεταξύ άλλων τους ΛΟΑΤΚΙ (άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού), με σχόλια του τύπου «η χώρα αυτή είναι πατριωτική και ηθική...». Εκτός από τις δηλώσεις Ερντογάν, αντιδράσεις έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που μίλησε για «διεστραμμένους ΛΟΑΤΚΙ» και κάλεσε τους υπόλοιπους σπουδαστές «να μην πέσουν στην παγίδα που έθεσαν οι αριστεροί πολιτικοί». Σημειωτέον, ο ίδιος επανέφερε κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονταν πίσω από την 15η Ιουλίου» (την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ το 2016 που αποδόθηκε στον πρώην σύμμαχο του Ερντογάν, ιεροκήρυκα επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ).

Στο διορισμό Μπουλού αντιδρά έντονα και η αντιπολίτευση, υψώνοντας τους τόνους της κριτικής στην κυβέρνηση, σε μια περίοδο έντονων ενδοαστικών διεργασιών και ενώ δυναμώνει η συζήτηση τόσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όσο και για μια νέα συνταγματική αναθεώρηση.

ΙΡΑΝ
Ικανοποίηση για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΑΓΗ.--

«Δικαίωση» και «νίκη» για το Ιράν θεωρεί η πολιτική ηγεσία της χώρας την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που έκρινε με βάση ιρανο-αμερικανικό σύμφωνο φιλίας του 1955 πως έχει δικαιοδοσία και μπορεί να δεχτεί το αίτημα του Ιράν να ακυρώσει τις οικονομικές κυρώσεις που του είχε επιβάλει η κυβέρνηση του πρώην Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι εχθροί του Ιράν ματαίως προσπαθούν να εμποδίσουν τη χώρα μας να ανασάνει», σχολίασε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, εγκαινιάζοντας πέντε βιομηχανικά έργα στη βορειοδυτική επαρχία Ζαντζάν.

Νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε χαρακτηρίσει «νίκη» για το Ιράν την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, εκτιμώντας πως πρόκειται αναντίρρητα για θετική εξέλιξη υπέρ της Τεχεράνης.

Ωστόσο, η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης προκάλεσε δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Εχουμε ανοικτά τα μάτια για τους κινδύνους που θέτουν οι κακόβουλες δραστηριότητες του Ιράν», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σπεύδοντας να επισημάνει πως «η απόφαση (...) είναι απλά προκαταρκτική, δεν είναι απόφαση για την ουσία» της υπόθεσης. Εξέφρασε επίσης απογοήτευση για την έκβαση αυτή, θεωρώντας ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία να δεχθεί το αίτημα του Ιράν να ακυρώσει τις οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ. «Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ», είπε ο Πράις, αλλά αποδοκίμασε την απόφαση επειδή το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε τα νομικά επιχειρήματα των ΗΠΑ για το γεγονός ότι το αίτημα του Ιράν είναι εκτός δικαιοδοσίας του.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, μέχρις ότου το δικαστήριο εκδικάσει την υπόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ