Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
«Κινητοποίηση» όλων των «παραγόντων - κλειδιά» ζητά ο Γκουτέρες

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, χωρίς ωστόσο να εκδοθεί κάποια κοινή ανακοίνωση, ο γγ του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα συμβάλει για να «κινητοποιηθούν όλοι οι παράγοντες - κλειδιά και η διεθνής κοινότητα» με στόχο «να εξασφαλιστεί ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα θα αποτύχει». Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», υποστήριξε ότι οι εκλογές του περασμένου Νοέμβρη (τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβητούν οι στρατιωτικοί που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία») «εκτυλίχθηκαν ομαλά κι έπειτα από μακρά περίοδο μετάβασης είναι εντελώς απαράδεκτο να ανατρέπονται τα αποτελέσματα των εκλογών και η λαϊκή βούληση». Επίσης, σχολιάζοντας τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στην 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι (επικεφαλής του Συνδέσμου και ντε φάκτο ηγέτιδας της Μιανμάρ από το 2011) ανέφερε ότι εάν «θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κάτι, αυτό θα ήταν πως βρισκόταν πολύ κοντά στους στρατιωτικούς, ότι τους προστάτευσε υπερβολικά».

Στο μεταξύ, μια σειρά ρεπορτάζ αναφέρονταν σε έντονες διεργασίες που συνεχίζονταν ώστε το ΣΑ του ΟΗΕ να εκδώσει τελικά κάποια απόφαση για τις εξελίξεις.

Ρωσία και Κίνα εμφανίστηκαν - σύμφωνα με τα ρεπορτάζ - να ζητούν «περισσότερο χρόνο», ενώ ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Ουενμπίν μίλησε για «εποικοδομητικό ρόλο» που έπαιξε η χώρα του στις συζητήσεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα «όλες οι πλευρές στη Μιανμάρ να βάλουν τις προσδοκίες και τα συμφέροντα του λαού μπροστά, να διαχειριστούν τις διαφορές τους κατάλληλα και με διάλογο εντός του συνταγματικού και έννομου πλαισίου και να διαφυλάξουν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα». Κατέληξε μεταξύ άλλων ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διαμορφώσει ένα υγιές εξωτερικό περιβάλλον ώστε η Μιανμάρ να χειριστεί κατάλληλα τις διαφορές (στο εσωτερικό της). Ολες οι ενέργειες που θα λάβει το ΣΑ πρέπει να συμβάλουν στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της Μιανμάρ, την ειρήνη και τη συμφιλίωση και όχι να οξύνουν εντάσεις ή να περιπλέξουν περισσότερο την κατάσταση...».

Στο εσωτερικό της Μιανμάρ συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην ανάληψη της εξουσίας από το στρατό, τον οποίο καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι μπλόκαρε και διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το «Facebook».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητά παραπέρα ενίσχυση του ρόλου της στη Νοτιοανατολική Ασία (2021-06-09 00:00:00.0)
Η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» συγκρότησε ένοπλες μονάδες (2021-05-06 00:00:00.0)
Συνέχεια καταστολής και διεργασιών (2021-03-10 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η άγρια καταστολή των διαδηλώσεων (2021-03-09 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ εξετάζουν κυρώσεις (2021-02-03 00:00:00.0)
Πολλές οι προεκτάσεις της «κρίσης» στη Μιανμάρ (2017-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ