Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ελεγχόμενες» διεργασίες στο στρατό

Η συμμετοχή απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών στην επίθεση στο Καπιτώλιο συγκαλύπτεται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το ζήτημα της συμμετοχής απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών οπαδών του Τραμπ στην επίθεση της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο, που αποτέλεσε άλλη μια απόδειξη της σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ σε μια περίοδο παρακμής, επανέρχεται από τη νέα κυβέρνηση. Ο χειρισμός που επιλέγεται είναι εμφανές ότι επιχειρεί να «κλείσει» το θέμα.

Ο υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, που είναι και ο ίδιος απόστρατος στρατηγός και μέλος διοικητικών συμβουλίων πολεμικών βιομηχανιών και επενδυτικών εταιρειών με συμφέροντα στο Πεντάγωνο επί δεκαετίες, προτίμησε να αποσιωπήσει τα στοιχεία για τον αριθμό και την ιεραρχία όσων καταγράφηκε να συμμετέχουν στην επίθεση. Επέλεξε, αντ' αυτού, να δημοσιοποιήσει την πληροφορία περί 60ήμερης «παύσης» τακτικών δραστηριοτήτων στις Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να γίνει το λεγόμενο «ξεκαθάρισμα» και η πιθανή αποπομπή υποστηρικτών της ρατσιστικής οργάνωσης «Oath Keepers».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Οστιν διέταξε την παύση των δραστηριοτήτων μετά από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των κλάδων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την «αντιμετώπιση του εξτρεμισμού» μέσα στο στρατό. Το αμερικανικό δίκτυο CNN, πάντως, αναφερόμενο στην υπόθεση μετέδωσε πως είναι τουλάχιστον 22 οι απόστρατοι και ενεργοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στα επεισόδια και είχαν σχέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιούσε χτες συνάντηση στο ΥΠΕΞ για να διαμηνύσει ότι «επέστρεψαν η διπλωματία και η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Την ίδια ώρα στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών οι ενδοαστικές κόντρες συνεχίστηκαν, με αφορμή την τύχη της Λιζ Τσένεϊ (κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ που είναι το νούμερο τρία στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων) μετά τον σάλο που προκάλεσε η απόφασή της να συμπαραταχθεί με τη μεριά άλλων Ρεπουμπλικανών βουλευτών να ταχθεί υπέρ της δίκης Τραμπ για υποκίνηση των δραματικών γεγονότων στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη. Τελικά, σε μυστική ψηφοφορία που έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης αποφασίστηκε να μην επιβληθεί καμία «ποινή» σε βάρος της. Αναστάτωση στους κόλπους του κόμματος προκάλεσε και η περίπτωση της νέας βουλευτού των Ρεπουμπλικανών Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν που στηρίζει τις θεωρίες συνωμοσίας περί «κλοπής» της «νίκης» του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2021-12-22 00:00:00.0)
Πολικό ψύχος και ανεπάρκεια υποδομών (2021-02-18 00:00:00.0)
Προχωρά η δίκη Τραμπ (2021-02-11 00:00:00.0)
Δίκη Τραμπ από Τρίτη... (2021-02-06 00:00:00.0)
Απομονωμένος (2021-01-30 00:00:00.0)
Οργή Τραμπ για τις έρευνες σε βάρος του... (2019-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ