Σάββατο 6 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 7 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δίκη Τραμπ από Τρίτη...

Οι ασίγαστες ενδοαστικές κόντρες στις ΗΠΑ αναμένεται να οξυνθούν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη 9 Φλεβάρη, οπότε ξεκινά (πλην απροόπτου) η εκδίκαση της δεύτερης παραπομπής του πρώην Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης και της επίθεσης οπαδών του στις 6 Γενάρη στο Καπιτώλιο.

Δημοκρατικοί γερουσιαστές, που έχουν αναλάβει ρόλο ενάγουσας αρχής, θεωρούν τον πρώην Πρόεδρο «αποκλειστικά υπεύθυνο για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο», εκτιμώντας πως οι ενέργειες του Τραμπ πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο συνιστούν «προδοσία ιστορικής έκτασης».

Οι δύο βασικοί δικηγόροι του πρώην Προέδρου πάντως αναμένεται να απορρίψουν τις κατηγορίες και να δείξουν πως η δίκη είναι αντισυνταγματική, λόγω ολοκλήρωσης της θητείας του. Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ μπορεί να καταδικαστεί μόνο εάν ψηφίσουν εναντίον του τα 2/3 της 100μελούς Γερουσίας. Αυτό ωστόσο θεωρείται δύσκολο μεταξύ άλλων και γιατί από την πρώτη στιγμή είχαν ταχθεί εναντίον της δίκης 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές. Εάν παρ' όλα αυτά ο Τραμπ καταδικαστεί, θα τεθεί και θέμα απαγόρευσης διεκδίκησης κάθε μελλοντικού αξιώματος.

Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που μίλησε την Πέμπτη το απόγευμα στο ΥΠΕΞ, συνέχισε την επιχείρηση εξωραϊσμού του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, εμφανίζοντας την «επιστροφή στην διπλωματία» ως την ...νέα πολιτική. Ωστόσο, η πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων έχει συνέχεια και σταθερή «πυξίδα» τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την υπεράσπισή τους, με όποιον τρόπο θεωρείται κάθε φορά πιο πρόσφορος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ