Σάββατο 6 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 7 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Λαϊκή οργή από το νέο κύμα ακρίβειας

ΒΗΡΥΤΤΟΣ.--

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει ολοένα και περισσότερο ο Λίβανος, καθώς δεν φαίνεται να έχουν τέλος τα δεινά του λαού από τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων. Νέα οργή και αγανάκτηση προκαλεί τις τελευταίες μέρες η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης για αύξηση κατά 25% στην τιμή του ψωμιού, αλλά και διάφορα σχέδια για κατάργηση των τελευταίων κρατικών επιδοτήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης για τους πιο φτωχούς, προκειμένου να εξασφαλίσει νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η απόφαση για το νέο κύμα ακρίβειας που θα συμπαρασύρει και άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης στο κάδρο μιας παρατεταμένης ενδοαστικής διαμάχης και οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης προκάλεσε οργή στα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας. Εμφανίζεται έξι μήνες μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσε τον Αύγουστο το θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό 6.000 άλλων και ενώ βαθαίνει η ενδοαστική διαπάλη για την εξουσία.

Η Εθνική Ομοσπονδία Εργαζομένων Λιβάνου (FENASOL) απαίτησε να παρθεί πίσω το μέτρο που παίρνει κυριολεκτικά το ψωμί από το στόμα των φτωχών, που πασχίζουν να ξεγελάσουν την πείνα τους με τα πιο φθηνά τρόφιμα! Ταυτόχρονα, καλεί συνδικάτα, επαγγελματικές και αγροτικές ενώσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και «να υψώσουν τη φωνή δυνατά και ξεκάθαρα με τις αρχές της εξέγερσης της 17ης Οκτώβρη» (η λαϊκή κινητοποίηση του φθινοπώρου του 2019 που ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση).

Στη συγκεκριμένη χώρα η τιμή του ψωμιού είχε αυξηθεί δύο φορές τους τελευταίους μήνες, μία τον Ιούνη και μία δεύτερη τον Νοέμβρη και ενώ ήδη πάνω από το 50% του λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (με το 23% να είναι σήμερα στην ακραία φτώχεια, από 8% που ήταν πριν από έναν χρόνο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ