Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ικανοποίηση για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΑΓΗ.--

«Δικαίωση» και «νίκη» για το Ιράν θεωρεί η πολιτική ηγεσία της χώρας την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που έκρινε με βάση ιρανο-αμερικανικό σύμφωνο φιλίας του 1955 πως έχει δικαιοδοσία και μπορεί να δεχτεί το αίτημα του Ιράν να ακυρώσει τις οικονομικές κυρώσεις που του είχε επιβάλει η κυβέρνηση του πρώην Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι εχθροί του Ιράν ματαίως προσπαθούν να εμποδίσουν τη χώρα μας να ανασάνει», σχολίασε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, εγκαινιάζοντας πέντε βιομηχανικά έργα στη βορειοδυτική επαρχία Ζαντζάν.

Νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε χαρακτηρίσει «νίκη» για το Ιράν την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, εκτιμώντας πως πρόκειται αναντίρρητα για θετική εξέλιξη υπέρ της Τεχεράνης.

Ωστόσο, η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης προκάλεσε δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Εχουμε ανοικτά τα μάτια για τους κινδύνους που θέτουν οι κακόβουλες δραστηριότητες του Ιράν», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σπεύδοντας να επισημάνει πως «η απόφαση (...) είναι απλά προκαταρκτική, δεν είναι απόφαση για την ουσία» της υπόθεσης. Εξέφρασε επίσης απογοήτευση για την έκβαση αυτή, θεωρώντας ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία να δεχθεί το αίτημα του Ιράν να ακυρώσει τις οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ. «Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ», είπε ο Πράις, αλλά αποδοκίμασε την απόφαση επειδή το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε τα νομικά επιχειρήματα των ΗΠΑ για το γεγονός ότι το αίτημα του Ιράν είναι εκτός δικαιοδοσίας του.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, μέχρις ότου το δικαστήριο εκδικάσει την υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ