Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανησυχία Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «συλλήψεις διαδηλωτών»

Συνεχίζονται στην Κωνσταντινούπολη οι αντιδράσεις για το διορισμό νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, τις οποίες έσπευσε να στηρίξει υποκριτικά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Με φόντο νέες συλλήψεις διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση του διορισμένου από την κυβέρνηση πρύτανη Μελίχ Μπουλού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «παρακολουθούμε από κοντά τις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του διορισμού ενός νέου πρύτανη» και ότι «ανησυχούμε για τις συλλήψεις φοιτητών και άλλων διαδηλωτών». Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε με ανακοίνωση που ανέφερε: «Προειδοποιούμε ορισμένους κύκλους (στο εξωτερικό) να μη χρησιμοποιούν γλώσσα που προκαλεί ομάδες οι οποίες καταφεύγουν σε παρανομίες και ενθαρρύνει παράνομες ενέργειες (...) Δεν είναι κανενός ο ρόλος να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».

Στις αρχές της βδομάδας, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στο διορισμό του πρύτανη, μιλώντας για νέους «που είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων» και «δεν έχουν πραγματικά τις εθνικές και ηθικές αξίες της χώρας μας». Επίσης, εκτόξευσε γενικότερες κατηγορίες ενάντια σε κάθε είδους αμφισβήτηση, τσουβαλιάζοντας όσους αντιδρούν στην προσπάθεια πλήρους ελέγχου των πανεπιστημιακών αρχών και μεταξύ άλλων τους ΛΟΑΤΚΙ (άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού), με σχόλια του τύπου «η χώρα αυτή είναι πατριωτική και ηθική...». Εκτός από τις δηλώσεις Ερντογάν, αντιδράσεις έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που μίλησε για «διεστραμμένους ΛΟΑΤΚΙ» και κάλεσε τους υπόλοιπους σπουδαστές «να μην πέσουν στην παγίδα που έθεσαν οι αριστεροί πολιτικοί». Σημειωτέον, ο ίδιος επανέφερε κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονταν πίσω από την 15η Ιουλίου» (την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ το 2016 που αποδόθηκε στον πρώην σύμμαχο του Ερντογάν, ιεροκήρυκα επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ).

Στο διορισμό Μπουλού αντιδρά έντονα και η αντιπολίτευση, υψώνοντας τους τόνους της κριτικής στην κυβέρνηση, σε μια περίοδο έντονων ενδοαστικών διεργασιών και ενώ δυναμώνει η συζήτηση τόσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όσο και για μια νέα συνταγματική αναθεώρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ