Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Πάλι αμερικανικό αντιτορπιλικό στα Στενά της Ταϊβάν

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS John S. McCain» διέσχισε χτες τα Στενά της Ταϊβάν, στο πλαίσιο περιπολίας ρουτίνας που «αποδεικνύει την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για μία ζώνη ανάμεσα στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό ελεύθερη και ανοικτή». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του 7ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), «οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να πετούν, πλέουν και επιχειρούν παντού όπου το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο».

Το 2020, αμερικανικά πολεμικά πλοία διέσχισαν τα Στενά 13 φορές (αριθμός που θεωρείται πολύ υψηλός), προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας που θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της δικής της επικράτειας και επικρίνει κάθε απευθείας σχέση άλλης χώρας μαζί της, θεωρώντας την αναβάθμιση και αναγνώρισή της. Το 2020 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη έκαναν 380 πτήσεις πάνω από την περιοχή που η Ταϊβάν χαρακτηρίζει δικό της «εναέριο χώρο», αριθμός που επίσης θεωρείται ρεκόρ. Η αντιπαράθεση του Πεκίνου με τις αρχές της Ταϊβάν έχει οξυνθεί, ειδικά μετά το 2016 και την ανάδειξη στην τοπική «κυβέρνηση» του αυτονομιστικού Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP).

Από τη μεριά της, η Ουάσιγκτον δηλώνει έτοιμη να στηρίξει την Ταϊβάν ώστε «να έχει την ικανότητα να προστατευτεί από κάθε επιθετικότητα», όπως δήλωσε και ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την πρόσφατη ακρόασή του στη Γερουσία, πριν από την οριστική έγκριση του διορισμού του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ