ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Οι συγγενείς θυμάτων απαιτούν την άρση της ασυλίας των υπουργών

Συνέντευξη χτες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών - Παρέμβαση του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνέντευξη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη
Στη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου «Τέμπη 28/2/2023», με θέμα «Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας», που πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα Τέμπη, σημείωσε σε παρέμβασή του:

«Η πλήρης διαλεύκανση του προμελετημένου εγκλήματος στα Τέμπη και η απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών στο σύνολό τους είναι απαίτηση όλου του ελληνικού λαού.

Οπως αντίστοιχα και η απαίτηση για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πρόκειται για απαίτηση που διαχρονικά το ΚΚΕ έχει θέσει σε όλους τους τόνους, μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο έγκλημα του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν ως κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη θυσιάζουν για να αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή του τραγικού εγκλήματος, έθεσε στο κάδρο τον πραγματικό ένοχο: Το κράτος και την κυβέρνηση της ΝΔ, που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, εφαρμόζει πιστά την πολιτική κόστους - οφέλους και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Με τη στάση του στην Εξεταστική Επιτροπή και το πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα μετά το απαράδεκτο, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της, αναδείχτηκαν οι κακουργηματικές ευθύνες των υπουργών για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, και μάλιστα με ενδεχόμενο δόλο, όπως κατ' επέκταση και οι κακουργηματικές ευθύνες για τη θανατηφόρα έκθεση πολλών ατόμων σε κίνδυνο. Αντίστοιχα, είναι προφανής και η παράβαση καθήκοντος για όλους τους υπουργούς, όπως και οι ποινικές ευθύνες για την προσπάθεια συγκάλυψης στον τόπο του εγκλήματος, της έκρηξης και της πυρκαγιάς, ειδικά για τον Κ. Καραμανλή και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ως Κόμμα, στηρίξαμε την προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών στη βάση της διαχρονικής θέσης μας για κατάργηση των ευνοϊκών συνταγματικών διατάξεων για τα μέλη της κυβέρνησης (άρθρο 86) καθώς και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να δικάζονται οι υπουργοί όπως όλοι οι πολίτες.

Τη θέση αυτή επανέλαβε και στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, και την απέρριψαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Τότε μάλιστα καταγγείλαμε και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που εξάντλησαν τη συζήτηση στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας, διατηρώντας όλο το απαράδεκτο πλαίσιο που βγάζει λάδι την εκάστοτε κυβέρνηση και τους υπουργούς της.

Η αυτονόητη απαίτηση όμως για κατάργηση της υπουργικής ασυλίας δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να συμπαρασύρει και τη βουλευτική ασυλία. Γιατί, κατά τη γνώμη μας, η εξίσωση της ευθύνης υπουργών με τη βουλευτική ασυλία, τελικά, ανεξαρτήτως προθέσεων, διευκολύνει το άνοιγμα επικίνδυνων δρόμων για την άσκηση διώξεων απέναντι σε βουλευτές για την πολιτική δράση τους, περιορίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την άσκηση ελέγχου στην κυβέρνηση και την οργάνωση της λαϊκής πάλης στην οποία πρωτοστατούν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή, για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για την προστασία της ζωής και της ασφάλειάς τους. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει και την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι, για να τελειώνουμε οριστικά με το σύστημα που γεννά όλο και περισσότερες "κοιλάδες των Τεμπών".

Η δράση των συγγενών των θυμάτων, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, αλλά ιδιαίτερα η οργάνωση της εργατικής και νεολαιίστικης πάλης, ο ίδιος ο οργανωμένος λαός μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για να μην περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης, αλλά και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι».

Στην παρέμβασή της η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου των συγγενών θυμάτων, σημείωσε: «Το τραγικό γεγονός ανάγκασε εμάς τους πολίτες να αναζητήσουμε και να απαιτήσουμε την εφαρμογή του νόμου περί λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ενα δίκαιο αίτημα που υποστηρίζεται από τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο Ελλήνων και απαιτεί την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος».

Επίσης, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για το έγκλημα των Τεμπών και τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στις 28/2/23 με 57 νεκρούς και δεκάδες εγκαυματίες. Ο ειδικός πραγματογνώμονας Κ. Λακαφώσης σημείωσε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι «το κράτος δεν έχει κάνει χαρτογράφηση στον τόπο του εγκλήματος» και συμπλήρωσε ότι «δεν έχει καταγράψει, τι βρέθηκε και πού, από τραυματίες και θύματα και να βγάλει ένα συμπέρασμα για το τι μπορεί να συνέβη στον καθένα από τους 57. Ακόμα και στο αν ήταν 57 ή όχι δεν έχει απάντηση το κράτος ή κρατικός φορέας. Δεν έγινε καταγραφή στον τόπο γιατί υπήρχε μια ανεξήγητη βιασύνη».

Συμπλήρωσε ότι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι «οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους ακαριαία ή σχεδόν ακαριαία, δεν είχαν ελπίδα επιβίωσης και δεν βασανίστηκαν αλλά υπάρχει και κάποιος αριθμός - 5, 6 άτομα - που θα είχαν επιζήσει αν δεν υπήρχε η φωτιά και η έκρηξη». Για την αιτία της φωτιάς ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα και ο πραγματογνώμονας είπε κατηγορηματικά ότι το έλαιο σιλικόνης που χρησιμοποιείται στα τρένα, δεν καίγεται, όπως είχε ακουστεί.

Ταυτόχρονα, οι συνήγοροι των συγγενών θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών καταγγέλλουν την αλλοίωση του τόπου, που συνέβη με τη γνωστή μεταφορά χωμάτων και το μπάζωμα στη συνέχεια.

Διαμαρτυρία εποχικών πυροσβεστών

Διεκδικούν κάλυψη των τεράστιων κενών και αναγνώριση του επαγγέλματος ως βαρέος και ανθυγιεινού

Εξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν χτες εκατοντάδες εποχικοί αλλά και πενταετείς πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα. Με συνθήματα όπως «Στο πλάι σου πολίτη όταν με χρειαστείς, ενίσχυση του Σώματος της Πυροσβεστικής», ζητούσαν να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά του ΠΣ, να σταματήσουν να υπάρχουν πυροσβέστες «πολλών ταχυτήτων», την αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, προσλήψεις προσωπικού.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου και του ΠΣ, αίτημα το οποίο όπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές δεν ικανοποιήθηκε, ωστόσο επέδωσαν ψήφισμα με όσα διεκδικούν και με τις προτάσεις τους.

Στην κινητοποίηση είχαν δηλώσει συμμετοχή το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ), το Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών Ελλάδας (ΣΩΣΥΠΕ) και η Πανελλήνια Ενωση Συμβασιούχων Πυροσβεστών, που ζητούν άμεση ανανέωση των συμβάσεων για 5 ακόμα έτη και μέχρι να γίνει χρήση του αναθεωρημένου νόμου για δωδεκάμηνη εργασία, με αναγνώριση προϋπηρεσίας, και επιμήκυνση της σύμβασης εργασίας των συμβασιούχων πυροσβεστών από 6 σε 8 μήνες.

Στο πλευρό των συμβασιούχων στέκονται και πολλά σωματεία μόνιμων πυροσβεστών από όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μάχιμοι πυροσβέστες κατά την αντιπυρική περίοδο φτάνουν στα όριά τους, αφού υφίστανται το «τέντωμα» του εργασιακού τους χρόνου με τις επιφυλακές για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού (περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών), με 24ωρες βάρδιες στα πύρινα μέτωπα και 32ωρες βάρδιες σε αστικές πυρκαγιές. Η εξάντλησή τους είναι τέτοια που π.χ. στην περσινή αντιπυρική περίοδο μέσα σε λίγες μέρες δεκάδες πυροσβέστες τραυματίστηκαν ή παρουσίασαν σοβαρά αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, ενώ αρκετοί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία.

Η κυβερνητική πολιτική δεν καλύπτει τις ανάγκες της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, ώστε μεταξύ άλλων να επαρκεί για την εφαρμογή της πρόβλεψης του «νέου δόγματος» για την τριμελή στελέχωση στα δασικά οχήματα του ΠΣ χωρίς να εξουθενώνεται περαιτέρω το υφιστάμενο προσωπικό. Αρνείται δε τη μονιμοποίηση των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών και δεν θέλει να καταργήσει με νόμο την εποχικότητα, ώστε να γίνονται προσλήψεις μόνο σε μόνιμες θέσεις, με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Και ήδη η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αυξημένο σχεδόν κατά 22% τον αριθμό των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί από 1/1 έως 1/5 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, με 33.543 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από 22.907 πέρυσι το ίδιο διάστημα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
«Αντισυνταγματικός ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων»

Ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη με παρέμβασή του καταδεικνύει το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων αποτελεί «πλυντήριο» των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης για την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, μετακυλίοντας παράλληλα ένα δυσβάσταχτο οικονομικό και νομικό βάρος στους πολίτες.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, και στον γενικό γραμματέα χωρικού σχεδιασμού, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι πυροσβεστικές διατάξεις περί καθαρισμού εκτάσεων που ίσχυαν και ισχύουν μέχρι σήμερα κατά την άποψη της Αρχής είναι επαρκείς, πλήρως λειτουργικές και εφαρμόσιμες από όλους τους πολίτες». Παράλληλα τονίζει ότι «το κράτος δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του Συντάγματος) να μετακυλίει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς».

Αναφέρει επίσης τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει μια επικίνδυνη κατάσταση με την εκτός σχεδίου δόμηση ακόμα και εντός δασικών και αναδασωτέων περιοχών.

Δύο σοβαρές πυρκαγιές στην Αττική

Δύο σοβαρές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες στην Αττική. Το πρωί ξέσπασε φωτιά σε δασική περιοχή στις Αφίδνες, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Δροσοπηγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, η φωτιά «πήγε καλύτερα» μετά από δύο ώρες περίπου από την εκδήλωσή της, χωρίς να υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο. Η φωτιά είχε περιοριστεί πριν κατευθυνθεί προς το Κρυονέρι. Για την κατάσβεση επιχείρησαν 34 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου, και από αέρος 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Παράλληλα συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες δήμων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η φωτιά έκαψε περισσότερα από 200 στρέμματα χαμηλής βλάστησης, αλλά και δέντρα που είχαν απομείνει από την πυρκαγιά του 2022. Καταγγελίες κάνουν λόγο για άκοπα ξερά χόρτα και γυμνά καλώδια μεσαίας τάσης, που αποτελούν ιδανικό προσάναμμα και κίνδυνο για τα σπίτια και τους κατοίκους της περιοχής.

Λίγη ώρα μετά τον περιορισμό της πυρκαγιάς στη Δροσοπηγή ξέσπασε νέα εστία, αυτήν τη φορά σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα, αλλά και εθελοντές. Ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 2.10 μ.μ. κοντά σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς να έχει υπάρξει αναφορά ότι απειλείται κάποια κατοικία. Τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 4 μ.μ.

  • Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες και σε δασική έκταση στην Αμοργό. Στο νησί επιχείρησαν πεζοπόρο τμήμα που μετέβη ακτοπλοϊκά από τη Νάξο και 3 αεροσκάφη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ