Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Οι συγγενείς θυμάτων απαιτούν την άρση της ασυλίας των υπουργών

Συνέντευξη χτες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών - Παρέμβαση του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνέντευξη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη
Στη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου «Τέμπη 28/2/2023», με θέμα «Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας», που πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα Τέμπη, σημείωσε σε παρέμβασή του:

«Η πλήρης διαλεύκανση του προμελετημένου εγκλήματος στα Τέμπη και η απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών στο σύνολό τους είναι απαίτηση όλου του ελληνικού λαού.

Οπως αντίστοιχα και η απαίτηση για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πρόκειται για απαίτηση που διαχρονικά το ΚΚΕ έχει θέσει σε όλους τους τόνους, μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο έγκλημα του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν ως κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη θυσιάζουν για να αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή του τραγικού εγκλήματος, έθεσε στο κάδρο τον πραγματικό ένοχο: Το κράτος και την κυβέρνηση της ΝΔ, που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, εφαρμόζει πιστά την πολιτική κόστους - οφέλους και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Με τη στάση του στην Εξεταστική Επιτροπή και το πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα μετά το απαράδεκτο, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της, αναδείχτηκαν οι κακουργηματικές ευθύνες των υπουργών για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, και μάλιστα με ενδεχόμενο δόλο, όπως κατ' επέκταση και οι κακουργηματικές ευθύνες για τη θανατηφόρα έκθεση πολλών ατόμων σε κίνδυνο. Αντίστοιχα, είναι προφανής και η παράβαση καθήκοντος για όλους τους υπουργούς, όπως και οι ποινικές ευθύνες για την προσπάθεια συγκάλυψης στον τόπο του εγκλήματος, της έκρηξης και της πυρκαγιάς, ειδικά για τον Κ. Καραμανλή και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ως Κόμμα, στηρίξαμε την προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών στη βάση της διαχρονικής θέσης μας για κατάργηση των ευνοϊκών συνταγματικών διατάξεων για τα μέλη της κυβέρνησης (άρθρο 86) καθώς και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να δικάζονται οι υπουργοί όπως όλοι οι πολίτες.

Τη θέση αυτή επανέλαβε και στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, και την απέρριψαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Τότε μάλιστα καταγγείλαμε και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που εξάντλησαν τη συζήτηση στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας, διατηρώντας όλο το απαράδεκτο πλαίσιο που βγάζει λάδι την εκάστοτε κυβέρνηση και τους υπουργούς της.

Η αυτονόητη απαίτηση όμως για κατάργηση της υπουργικής ασυλίας δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να συμπαρασύρει και τη βουλευτική ασυλία. Γιατί, κατά τη γνώμη μας, η εξίσωση της ευθύνης υπουργών με τη βουλευτική ασυλία, τελικά, ανεξαρτήτως προθέσεων, διευκολύνει το άνοιγμα επικίνδυνων δρόμων για την άσκηση διώξεων απέναντι σε βουλευτές για την πολιτική δράση τους, περιορίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την άσκηση ελέγχου στην κυβέρνηση και την οργάνωση της λαϊκής πάλης στην οποία πρωτοστατούν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή, για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για την προστασία της ζωής και της ασφάλειάς τους. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει και την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι, για να τελειώνουμε οριστικά με το σύστημα που γεννά όλο και περισσότερες "κοιλάδες των Τεμπών".

Η δράση των συγγενών των θυμάτων, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, αλλά ιδιαίτερα η οργάνωση της εργατικής και νεολαιίστικης πάλης, ο ίδιος ο οργανωμένος λαός μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για να μην περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης, αλλά και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι».

Στην παρέμβασή της η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου των συγγενών θυμάτων, σημείωσε: «Το τραγικό γεγονός ανάγκασε εμάς τους πολίτες να αναζητήσουμε και να απαιτήσουμε την εφαρμογή του νόμου περί λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ενα δίκαιο αίτημα που υποστηρίζεται από τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο Ελλήνων και απαιτεί την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος».

Επίσης, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για το έγκλημα των Τεμπών και τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στις 28/2/23 με 57 νεκρούς και δεκάδες εγκαυματίες. Ο ειδικός πραγματογνώμονας Κ. Λακαφώσης σημείωσε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι «το κράτος δεν έχει κάνει χαρτογράφηση στον τόπο του εγκλήματος» και συμπλήρωσε ότι «δεν έχει καταγράψει, τι βρέθηκε και πού, από τραυματίες και θύματα και να βγάλει ένα συμπέρασμα για το τι μπορεί να συνέβη στον καθένα από τους 57. Ακόμα και στο αν ήταν 57 ή όχι δεν έχει απάντηση το κράτος ή κρατικός φορέας. Δεν έγινε καταγραφή στον τόπο γιατί υπήρχε μια ανεξήγητη βιασύνη».

Συμπλήρωσε ότι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι «οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους ακαριαία ή σχεδόν ακαριαία, δεν είχαν ελπίδα επιβίωσης και δεν βασανίστηκαν αλλά υπάρχει και κάποιος αριθμός - 5, 6 άτομα - που θα είχαν επιζήσει αν δεν υπήρχε η φωτιά και η έκρηξη». Για την αιτία της φωτιάς ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα και ο πραγματογνώμονας είπε κατηγορηματικά ότι το έλαιο σιλικόνης που χρησιμοποιείται στα τρένα, δεν καίγεται, όπως είχε ακουστεί.

Ταυτόχρονα, οι συνήγοροι των συγγενών θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών καταγγέλλουν την αλλοίωση του τόπου, που συνέβη με τη γνωστή μεταφορά χωμάτων και το μπάζωμα στη συνέχεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα στοιχεία για τη συγκάλυψη(2024-05-29 00:00:00.0)
«Μανούβρες» για να μειωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια(2024-03-27 00:00:00.0)
Ζητά την άμεση συνεδρίαση της επιτροπής LIBE σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών(2024-03-22 00:00:00.0)
Το Πόρισμα του ΚΚΕ αναδεικνύει τις αιτίες και τους υπεύθυνους(2024-03-12 00:00:00.0)
Επιχειρείται υποβάθμιση των κυβερνητικών ευθυνών(2024-01-23 00:00:00.0)
Μπλόκα με τρακτέρ στις ματωμένες ράγες των κερδών τους(2023-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ