Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαμαρτυρία εποχικών πυροσβεστών

Διεκδικούν κάλυψη των τεράστιων κενών και αναγνώριση του επαγγέλματος ως βαρέος και ανθυγιεινού

Εξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν χτες εκατοντάδες εποχικοί αλλά και πενταετείς πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα. Με συνθήματα όπως «Στο πλάι σου πολίτη όταν με χρειαστείς, ενίσχυση του Σώματος της Πυροσβεστικής», ζητούσαν να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά του ΠΣ, να σταματήσουν να υπάρχουν πυροσβέστες «πολλών ταχυτήτων», την αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, προσλήψεις προσωπικού.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου και του ΠΣ, αίτημα το οποίο όπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές δεν ικανοποιήθηκε, ωστόσο επέδωσαν ψήφισμα με όσα διεκδικούν και με τις προτάσεις τους.

Στην κινητοποίηση είχαν δηλώσει συμμετοχή το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ), το Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών Ελλάδας (ΣΩΣΥΠΕ) και η Πανελλήνια Ενωση Συμβασιούχων Πυροσβεστών, που ζητούν άμεση ανανέωση των συμβάσεων για 5 ακόμα έτη και μέχρι να γίνει χρήση του αναθεωρημένου νόμου για δωδεκάμηνη εργασία, με αναγνώριση προϋπηρεσίας, και επιμήκυνση της σύμβασης εργασίας των συμβασιούχων πυροσβεστών από 6 σε 8 μήνες.

Στο πλευρό των συμβασιούχων στέκονται και πολλά σωματεία μόνιμων πυροσβεστών από όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μάχιμοι πυροσβέστες κατά την αντιπυρική περίοδο φτάνουν στα όριά τους, αφού υφίστανται το «τέντωμα» του εργασιακού τους χρόνου με τις επιφυλακές για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού (περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών), με 24ωρες βάρδιες στα πύρινα μέτωπα και 32ωρες βάρδιες σε αστικές πυρκαγιές. Η εξάντλησή τους είναι τέτοια που π.χ. στην περσινή αντιπυρική περίοδο μέσα σε λίγες μέρες δεκάδες πυροσβέστες τραυματίστηκαν ή παρουσίασαν σοβαρά αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, ενώ αρκετοί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία.

Η κυβερνητική πολιτική δεν καλύπτει τις ανάγκες της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, ώστε μεταξύ άλλων να επαρκεί για την εφαρμογή της πρόβλεψης του «νέου δόγματος» για την τριμελή στελέχωση στα δασικά οχήματα του ΠΣ χωρίς να εξουθενώνεται περαιτέρω το υφιστάμενο προσωπικό. Αρνείται δε τη μονιμοποίηση των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών και δεν θέλει να καταργήσει με νόμο την εποχικότητα, ώστε να γίνονται προσλήψεις μόνο σε μόνιμες θέσεις, με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Και ήδη η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αυξημένο σχεδόν κατά 22% τον αριθμό των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί από 1/1 έως 1/5 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, με 33.543 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από 22.907 πέρυσι το ίδιο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ