ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G8 - ΙΑΠΩΝΙΑ
Διαδηλώσεις από λαϊκές οργανώσεις

ΤΟΚΙΟ.--

Με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συζητήσεις και μαζική διαδήλωση στους δρόμους του Σαπόρο υποδέχτηκε το λαϊκό κίνημα τους ηγέτες των οικονομικά ισχυρότερων χωρών στον κόσμο (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) που ξεκίνησαν την ετήσια Σύνοδο Κορυφής του G8. Υπό το άγρυπνο βλέμμα 21.000 αστυνομικών - παρά το γεγονός ότι η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε 2 μέρες πριν τη Σύνοδο και 100 χιλιόμετρα μακριά - οι διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συμμαχίας ενάντια στη Σύνοδο του G8 (Εθνική Συνομοσπονδία Εργατών, Επιτροπή Ειρήνης, Νέα Ομοσπονδία Γυναικών, Επιτροπή Αλληλεγγύης στους λαούς της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών, Συντονιστική Επιτροπή για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Συντάγματος και Εθνικό Συμβούλιο κατά των ατομικών βομβών), κατέβηκαν στους δρόμους του Σαπόρο με συνθήματα ενάντια στη ...νομιμοποίηση του G8 που θεωρεί πως μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να κυβερνάει τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απέλασε 19 συνδικαλιστές του εργατικού και αγροτικού κινήματος της Νότιας Κορέας, κάτι που καταγγέλθηκε και κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Οι ηγέτες του G8, προωθώντας τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα, επιχειρούν να εμφανιστούν ως «ανθρωπιστές» και σύμφωνα με την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής θα ασχοληθούν με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου, την οικονομική βοήθεια στην Αφρική, την πολιτική κατάσταση στη Ζιμπάμπουε καθώς και την κλιματική αλλαγή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο επίσημο λογότυπο της Συνόδου φιγουράρουν 9 σημαίες - οι 8 του G8 και αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ενώ επίσημα συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΕΕ και ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Χτες, πρώτη μέρα της Συνόδου, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το ζήτημα της φτώχειας στην Αφρική, που συνδέεται στενά με την επισιτιστική κρίση. Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποστήριξε ότι χρειάζονται επειγόντως 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν οι ανάγκες των φτωχότερων σε τρόφιμα και πόρους για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, πρότεινε στο G8 να προσκληθούν η Κίνα και η Ινδία στις συζητήσεις για τις αυξανόμενες τιμές.

Επιπλέον, χτες οι ηγέτες του G8 συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους 7 αφρικανικών χωρών και έθεσαν το ζήτημα του Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε, που, όπως είπαν, πλήττει το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μπους - τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και του εξέφρασε την ανησυχία του για την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στη Λιθουανία - τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, το Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν.

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Δεν προτείνω την παράδοση των όπλων»

Αρθρο του ηγέτη της Κούβας για τις εξελίξεις στην Κολομβία και τη Λατινική Αμερική

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο με νέο άρθρο του στην εφημερίδα «Γκράνμα» (6/7/2008) σημειώνει σε ό,τι αφορά την επιχείρηση απελευθέρωσης της περασμένης Τετάρτης των 15 κρατουμένων των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) - ανάμεσά τους και της Γαλλοκολομβιανής πολιτικού Ινγκριντ Μπετανκούρ - ότι ενώ στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Κολομβίας καυχιούνται για την επιχείρηση ως δική τους, την ίδια στιγμή οι αρχές των ΗΠΑ υπογράμμιζαν «ότι ήταν αποτέλεσμα χρόνων εντατικής στρατιωτικής συνεργασίας των στρατών της Κολομβίας και των ΗΠΑ». Σ' αυτή την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν δορυφόροι των ΗΠΑ, ειδικός εξοπλισμός παρακολούθησης, αεροσκάφη που είχαν προμηθεύσει κυρίως οι ΗΠΑ.

«Εχω εκφράσει, πολύ ξεκάθαρα, ότι η θέση μας είναι η ειρήνη στην Κολομβία. Ωστόσο δεν είμαστε υπέρ μιας ξένης στρατιωτικής παρέμβασης ούτε μιας πολιτικής της βίας που οι ΗΠΑ επιχειρούν να επιβάλλουν με κάθε μέσο» στο λαό της Κολομβίας, σημείωσε ο Φιντέλ Κάστρο. Με ευθύτητα έχω ασκήσει κριτική στην αντικειμενικά σκληρή μέθοδο των απαγωγών και της κράτησης ομήρων στις συνθήκες της ζούγκλας. Αλλά δεν προτείνω σε κανέναν να παραδώσει τα όπλα του, όταν όποιος το έκανε τα τελευταία 50 χρόνια δεν επέζησε να δει την ειρήνη», προσθέτει.

Στο μεταξύ, η Ινγκριντ Μπετανκούρ, που βρίσκεται στη Γαλλία, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Caracol» της Κολομβίας απεύθυνε την Κυριακή μηνύματα στους κρατούμενους των ανταρτών των FARC τονίζοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση της έχει υποσχεθεί να χορηγήσει βίζες και να προσφέρει διευκολύνσεις στους πρώην ομήρους που θα επιθυμούσαν να σπουδάσουν στη Γαλλία. Τέλος, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δέχεται κριτική από ριζοσπαστικές οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής, καθώς ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε χτες ότι στις 11 Ιούλη θα υποδεχτεί τον Κολομβιανό ομόλογό του Αλβαρο Ουρίμπε, «ως αδελφό» όπως είχε πει πριν μέρες.

ΣΕΡΒΙΑ
Με το βλέμμα προς ΕΕ και Ρωσία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εμφαση στη γρήγορη είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας αλλά και στην ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία έθεσε, χτες, ως προτεραιότητες της νέας σερβικής κυβέρνησης ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς κατά τη διάρκεια της προγραμματικής του ομιλίας στη συνεδρίαση της Βουλής. Οσον αφορά στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ο Τσβέτκοβιτς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής και δεσμεύτηκε ότι θα υπερασπιστεί με νόμιμα και διπλωματικά μέσα τη διατήρηση της περιοχής στη σύνθεση της Σερβίας.

Επιπλέον, παρουσίασε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που θα έχει συνολικά 27 μέλη. Η ονομαστική ψηφοφορία για τη νέα κυβέρνηση αναμενόταν αργά χτες τη νύχτα.

Τέλος, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO - DRMNE, Νικολά Γκρούεφσκι, και ο αρχηγός του μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «Ενωση για τη Δημοκρατική Ενταξη» (DUI), Αλί Αχμέτι, συμφώνησαν για το σχηματισμό κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ. Η αναμενόμενη επικύρωση της συμφωνίας για κυβέρνηση συνασπισμού θα σημαίνει ότι τα δύο κόμματα θα έχουν πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή και θα μπορούν πια να προχωρήσουν ακόμη και σε τροποποίηση του Συντάγματος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στη φυλακή οι στρατηγοί

Στόχος, όπως πάντα, το λαϊκό κίνημα

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Στις φυλακές της Ιστανμπούλ βρίσκονται από χτες οι δύο απόστρατοι στρατηγοί, Σενέρ Εριουγκούρ, πρώην αρχηγός της χωροφυλακής, και ο Χουρσίτ Τολόν, πρώην διοικητής του στρατού, που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα με αφορμή την «ευρεία αστυνομική έρευνα» αναφορικά με την υπερεθνικιστική οργάνωση Εργκένεκον, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Οι δύο απόστρατοι στρατηγοί κατηγορούνται για συμμετοχή στην Εργκένεκον, για την οποία η κυβέρνηση του Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν διέρρευσε φήμες ότι σχεδίαζε εκστρατεία αποσταθεροποίησης που θα οδηγούσε σε πραξικόπημα για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης...

Το μπαράζ συλλήψεων πραγματοποιήθηκε τη μέρα έναρξης της δίκης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ως ένα είδος ένδειξης πυγμής απέναντι στο κεμαλικό καθεστώς, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων και κυρίως για την τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος.

Οσον αφορά τη δίκη του ΑΚΡ, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ντενίζ Μπαϊκάλ έσπευσε να δηλώσει ότι με την απόφαση του δικαστηρίου για το κλείσιμο του κυβερνώντος κόμματος «θα ιδρυθεί μια νέα Τουρκία», ενώ το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ Αμπντουλατίφ Σενέρ δήλωσε ότι θα ιδρύσει νέο πολιτικό κόμματα, «προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Τουρκίας».

«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ» ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Διαβουλεύσεων συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από την Κυριακή ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντεκ Σικόρσκι, για συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας», ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Πολωνού πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τασκ, την περασμένη Παρασκευή ότι δε δόθηκαν αρκετά ανταλλάγματα στην Πολωνία.

Ωστόσο, χτες ο Σικόρσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Ράις ήταν παραγωγικές και πως θα συνεχιστούν. Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν ΜακΚόρμανκ, δήλωσε χτες ότι οι ΗΠΑ αναζητούν μια λύση, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές αν τελικά καταρρεύσουν οι συνομιλίες, πιθανά εννοώντας μια εγκατάσταση της «ασπίδας» στη Λιθουανία, συνομιλίες για την οποία έχουν ήδη γίνει από τις δύο χώρες.

Πάντως, η Κοντολίζα Ράις αναμενόταν να ξεκινήσει χτες το βράδυ την τετραήμερη περιοδεία της στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, στη Γεωργία και την Τσεχία, όπου αναμένεται να υπογράψει συμφωνία για την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της «ασπίδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ