ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ακλόνητη η πίστη στο σοσιαλιστικό μέλλον

Αρχισαν χτες οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας

ΑΒΑΝΑ .-

Οι εργασίες του πέμπτου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, άρχισαν χτες το απόγευμα στην κουβανική πρωτεύουσα, ημερομηνία που συμπίπτει και με τις εκδηλώσεις τιμής για τον επαναστάτη Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, με αφορμή της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων από τη δολοφονία του.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα αποτελέσουν το γόνιμο έδαφος για ουσιαστική συζήτηση και προβληματισμό που αφορά τον προγραμματισμό και την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή το πέρασμα στη νέα χιλιετηρίδα και τις προκλήσεις που αυτή συνεπάγεται. Το συνέδριο που ξεκίνησε τις εργασίες του με την εισήγηση του Φιντέλ Κάστρο, που με τον χαρακτηριστικό έντονο και παθιασμένο τρόπο διακήρυξε την πίστη του στο σοσιαλιστικό μέλλον της επαναστατικής Κούβας καθώς επίσης και την ακλόνητη πεποίθησή του ότι η χώρα θα ξεπεράσει όλους τους "Λαστρυγόνας και Κύκλωπας και τον θυμωμένο Ποσειδώνα" που προσπαθούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να εγκαταστήσουν στο δρόμο της, εμποδίζοντάς τη να χαράξει μόνη και ανεξάρτητη το δρόμο της και το ταξίδι της, στο σοσιαλιστικό αύριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, κύριες κατευθύνσεις της εισήγησης που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Κόμματος, αφορούν την ανάκαμψη της σοσιαλιστικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε όλους αυτούς τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από το εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, με σκοπό να στραγγαλίσουν τη σοσιαλιστική Κούβα και να την οδηγήσουν "στο δρόμο της ελευθερίας". Η κουβανική οικονομία με τις μεταρρυθμίσεις που έκανε από τις αρχές της δεκαετίας του '90, έχει παρουσιάσει μια ανάπτυξη της τάξης του 35% τα τελευταία τρία χρόνια, ανάπτυξη που έχει ανακουφίσει σημαντικά το δοκιμαζόμενο κουβανικό λαό.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απρόσμενη συνάντηση Αραφάτ - Νετανιάχου

ΑΜΜΑΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Στις 3 το πρωί, τοπική ώρα, συναντήθηκαν στο μεθοριακό φυλάκιο Ερέτζ οι Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Γιάσερ Αραφάτ υπό το, πάντα, άγρυπνο βλέμμα του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν επί δυόμισι ώρες και απέφυγαν να κάνουν την οποιαδήποτε δήλωση κατά την αποχώρησή τους. Ομιλητικός, αντίθετα, εμφανίστηκε ο Ντένις Ρος, που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, τόνισε ότι οι Νετανιάχου και Αραφάτ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη συνεργασία τους και συμπλήρωσε ότι κατά την άποψή του "τα πράγματα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση". Ενθαρρυντική χαρακτήρισε τη συνάντηση Αραφάτ - Νετανιάχου και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ενώ ο Ναμπίλ Αμπούρντενεχ, σύμβουλος του Παλαιστινίου ηγέτη, υπογράμμισε ότι αν και η συνάντηση αυτή ήταν ένα πρώτο βήμα θα πρέπει το Ισραήλ να αποδείξει ότι έχει τη θέληση να εφαρμόσει την "ειρηνευτική διαδικασία".

Παρά τις εξελίξεις στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, κυρίαρχο θέμα στα ισραηλινά ΜΜΕ και στην πολιτική σκηνή της χώρας παραμένει το ζήτημα των δύο πρακτόρων της Μοσάντ, που παραδόθηκαν από την Ιορδανία στο Ισραήλ στις αρχές της βδομάδας. Ο βουλευτής του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος Χάιμ Ραμόν χαρακτήρισε "φύλλο συκής" την επιτροπή, της οποίας τα μέλη είναι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που σύστησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και εξέφρασε την άποψη ότι ουδέποτε η αλήθεια θα δει το φως της δημοσιότητας, καθώς δεν έχει δικαίωμα να κάνει ανακρίσεις, ενώ το πόρισμά της δεν είναι δεσμευτικό.

Στο ζήτημα των πρακτόρων της Μοσάντ και της ανταλλαγής τους με τον Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν αναφέρθηκε και ο Ιορδανός βασιλιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στο Αμμάν. Ο Χουσεϊν αποκάλυψε ότι 4 μέρες μετά τη σύλληψη των δύο πρακτόρων, έφθασε στο Αμμάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι και ο υπουργός Υποδομής Αριέλ Σαρόν, που διαπραγματεύτηκαν τους όρους ανταλλαγής των συλληφθέντων, ενώ ζήτησαν συγνώμη για το συμβάν και δεσμεύτηκαν ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να"μεταχειριστεί" ποτέ άλλοτε το ιορδανικό έδαφος για τέτοιες ενέργειες.Ενταση στο Νότιο Λίβανο

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η εξτρεμιστική σιιτική οργάνωση "Χεζμπολάχ". Οι επιθέσεις που συνοδεύτηκαν και από ρουκέτες έγιναν μέσα στην, κατεχόμενη από το Ισραήλ, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε την είδηση.

ΙΤΑΛΙΑ
Αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.-

Τα σενάρια είναι πολλά, οι ελπίδες που εναποθέτονται στις συναντήσεις της χτεσινής μέρας για το συγκερασμό των "χαοτικών αντιθέσεων" είναι μάλλον υπέρ του δέοντος ουτοπικές. Αραγε τι επιφυλάσσει η αυριανή μέρα για την Ιταλία;

Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα με σιγουριά, παρότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι όταν μετέβη στο Κηρυνάλιο και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μετά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο προχτές το βράδυ, δεν υπέβαλε την παραίτησή του. Αυτό ερμηνεύτηκε ότι "δε χάθηκαν όλες οι ελπίδες", μια και ο ίδιος υποστήριξε ότι διαφάνηκε διάθεση από την "Κομμουνιστική Επανίδρυση", να "επανεξεταστούν" ορισμένα σημεία του προϋπολογισμού, για τον οποίο οι κομμουνιστές αντιδρούν και τον κρίνουν ανεπαρκή.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε ο Εθνικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (PDS) και ηγέτης της "Ελιάς", Μάσιμο Ντ Αλέμα, ο οποίος σε χτεσινές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρομάνο Πρόντι, τόνισε ότι γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κρίση, η οποία θα ήταν εξωφρενική. Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει ποια είναι τα νέα σημεία, αφού αυτά θα συζητηθούν μόλις γίνουν οι πρώτες συναντήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Βέβαια, από την πλευρά του ο Φάουστο Μπερτινότι υπογράμμισε ότι για ν' αρχίσει οποιοσδήποτε διάλογος, η μείωση των κρατήσεων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η μείωση των περικοπών στις συντάξεις είναι απαραίτητες προϋποθέσεις.Ενώ, για άλλη μια φορά παρέμεινε πιστός στην πρόθεσή του να καταψηφίσει ένα αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 1998. "Είμαστε ακριβώς στην ίδια κατάσταση με χτες το βράδυ. Η θέση μας παραμένει η ίδια και η πρόθεσή μας είναι να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και αυτήν την οικονομική πολιτική", τόνισε ο Μπερτινότι.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται από χτες το απόγευμα, οι ειδικές επιτροπές της κυβέρνησης και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, που άρχισαν τις επαφές και διαπραγματεύονται αυτά τα δύο θέματα. Το αποτέλεσμα αυτών των επαφών είναι αβέβαιο και ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πρέπει να αναφέρει στο Κοινοβούλιο, κατά τη σημερινή συζήτηση, ποια είναι η κατάσταση και αν πράγματι η κυβέρνησή του διαθέτει την πλειοψηφία.

ΡΩΣΙΑ
Την ερχόμενη βδομάδα η πρόταση μομφής

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ανατόλι Τσουμπάις, παρουσίασαν προχτες στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) τον απολογισμό της κυβέρνησης για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1997 και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη χώρα. Σήμεραθα συζητηθεί το σχέδιο προϋπολογισμού του 1998. Παρά τις προσπάθειες του Τσερνομίρντιν και του Τσουμπάις να αποδείξουν ότι στη χώρα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 1997 δεν έχουν εκπληρωθεί, η πλειοψηφία των βουλευτών δε συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης. Η δράση της κυβέρνησης στους 9 μήνες του 1997 κρίθηκε ως μη ικανοποιητική.

Πριν, όμως, από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, έγινε σύντομη συζήτηση για το πότε θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ (η ψηφοφορία θα γίνει την επόμενη βδομάδα). Ο Τσερνομίρντιν απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να αποσύρουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. "Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα και ο ρωσικός λαός δε χρειάζονται αυτή την ψήφο ή νέες εκλογές", είπε.

Δριμύτατη κριτική κατά του γιελτσινικού καθεστώτος άσκησε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος σημείωσε ότι η σοβιετική εποχή στη ζωή της χώρας και του κόσμου μπήκε στην ιστορία της ανθρωπότητας με τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τη μεγάλη νίκη κατά του φασισμού, την εκτόξευση στο Διάστημα του πρώτου δορυφόρου. Η εποχή του σημερινού καθεστώτος συνδέεται με τη διάλυση του μεγάλου κράτους, την παράλυση της διοίκησης και την εξαθλίωση των μαζών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η "περίπτωση Ρεφάχ"

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Το κλείσιμο κομμάτων στην Τουρκία" - γράφει στο χτεσινό κύριο άρθρο της η "Turkish Daily News" - "δεν είναι τίποτα το καινοφανές, σε μια χώρα που ακόμη προσπαθεί να καθιερώσει κάποιες δημοκρατικές νόρμες". Τι διαφέρει στην περίπτωση του Ρεφάχ, η οποία κυριαρχεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή κι απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ; Μα ότι το Κόμμα Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν είναι εκείνο που - από τις εκλογές του 1995 - έχει τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο και παρότι κυβέρνησε από κοινού με την Τανσού Τσιλέρ υπό δυσχερείς για το ίδιο συνθήκες, παραμένει το δημοφιλέστερο πολιτικό σχήμα στη χώρα.

Του Ρεφάχ έχουν προηγηθεί πάρα πολλά ισλαμιστικά κόμματα, αριστερά κόμματα, φιλοκουρδικοί πολιτικοί σχηματισμοί, με πιο πρόσφατη την περίπτωση του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (DEP) που όχι απλώς παύθηκε, αλλά ήρθη η πολιτική ασυλία των μελών του, αρκετά από τα οποία δικάστηκαν και φυλακίστηκαν. (Το Ρεφάχ είχε σιωπήσει σε εκείνη την περίπτωση, με αποτέλεσμα την μπρεχτική αυτή κατάληξη...).

Ευρωπαίοι πολιτικοί παρατηρητές, δικαστικοί και διπλωμάτες συγκλίνουν στο ότι "το κλείσιμο του Ρεφάχ θα ήταν χάσιμο χρόνου". Δεν εξαλείφεται η "ισλαμική απειλή" με τη διάλυση ενός κόμματος που επί 14 χρόνια (και κάτι) θεωρούνταν απολύτως "σύννομο", έως ότου πήγε κόντρα στις βουλές των στρατηγών...

ΣΕΡΒΙΑ
Ακυρες οι προεδρικές εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ακυρες κρίθηκαν από την εκλογική επιτροπή της Σερβίας οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου, επειδή η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν ξεπέρασε το απαιτούμενο όριο του 50%.

Οπως ανακοίνωσαν μέλη της εφορευτικής επιτροπής χτες στο Βελιγράδι, οι εκλογές θα επαναληφθούν, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές της 5ης Οκτώβρη ήταν 48,97%.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της εκλογικής επιτροπής Μπάλσα Γκοβεντάριτσα, πρώτος ήρθε ο ηγέτης του "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος", Βόισλαβ Σέσελι, με 1.733.859 ψήφους και ποσοστό 49,1% και δεύτερος ο υποψήφιος του "Σοσιαλιστικού ?Κόμματος", Ζόραν Λίλιτς με 1.691.354 ψήφους και ποσοστό 47,9%. Τα άκυρα ψηφοδέλτια έφτασαν σε ποσοστό το 2,95%.

Από συνάντηση του Γ. Αραφάτ με τον Ν. Ρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ