ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΓΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να βγει το ΓΕΩΤΕΕ από το αδιέξοδο

Στις 2 Ιούλη καλούνται οι γεωτεχνικοί να αναδείξουν στη διοίκηση συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις

Με όπλο την κοινή συσπείρωση και με στόχο την ενεργοποίηση του ΓΕΩΤΕΕ και τη ριζική αλλαγή του προσανατολισμού του, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση μαζί με άλλες δυνάμεις των Γεωτεχνικών προχώρησαν στη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου για τις εκλογές που θα γίνουν στις 2 Ιούλη. «Η υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του Παγγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου, όπως τονίζεται σε σχετική διακήρυξη, είναι μια ευκαιρία των Γεωτεχνικών να καταδικάσουν τις παρατάξεις και τα πρόσωπα που οδήγησαν το ΓΕΩΤΕΕ στη σημερινή κατάντια».

Στη διακήρυξη του Παγγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου, επισημαίνεται: «Τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές στο ΓΕΩΤΕΕ, αποτέλεσαν μια περίοδο παραπέρα αδράνειας, εκφυλισμού και ανυποληψίας του επιστημονικού και επαγγελματικού φορέα των Γεωτεχνικών». Και «ο παροπλισμός του ΓΕΩΤΕΕ ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η πλειοψηφία των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, η οποία είναι αντίθετη προς τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας και τα συμφέροντα των Γεωτεχνικών, αλλά και της δράσης συγκεκριμένων προσώπων από τις παρατάξεις αυτές, που λειτούργησαν στα πλαίσια προσωπικών και άλλων επιδιώξεων».

Η Πανεπιστημονική, όλα αυτά τα χρόνια, προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, αλλά συνεχώς βρισκόταν αντιμέτωπη με την άρνηση του ΔΣ, ακόμα και να συζητηθούν τα θέματα που έθετε. Γι' αυτό και «σήμερα, περισσότερο από ποτέ διαφαίνεται η ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής κινητοποίησης όλων των Γεωτεχνικών», όπως υπογραμμίζεται στη διακήρυξη του Παγγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου. Γιατί η υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του θα σημάνει «αλλαγή πλεύσης» για το ΓΕΩΤΕΕ, μέσα από συνεχή και επίμονο αγώνα. Αγώνα ενάντια στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη διακήρυξη: «Η αυξανόμενη ανεργία και υπο- και ετερο-απασχόληση καλπάζουν ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους και στις γυναίκες γεωτεχνικούς. Για 15 χρόνια δεν έχει γίνει καμιά μαζική πρόσληψη σε κρατικές υπηρεσίες (υπουργείο Γεωργίας, Περιφέρειες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις), ενώ οι αυξημένες ανάγκες επιχειρείται να καλυφθούν με εποχιακού χαρακτήρα συμβάσεις. Η επιστημονική υποβάθμιση, η περιθωριοποίηση και η τραγική καθυστέρηση στην επιστημονική επιμόρφωση στους τομείς των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα. Η απουσία ουσιαστικής πολιτικής για την έρευνα στον αγροτικό τομέα. Οι απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς και η οικονομική τους υποβάθμιση, αλλά και η απουσία κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους γεωτεχνικούς του ιδιωτικού τομέα που βιώνουν ένα μεσαιωνικό καθεστώς απασχόλησης».

Το Παγγεωτεχνικό Αγωνιστικό Μέτωπο δεσμεύεται να δώσει όλες του τις δυνάμεις για: «Τη συσπείρωση των γεωτεχνικών, την ενεργοποίηση του ΓΕΩΤΕΕ και τη ριζική αλλαγή του προσανατολισμού του, την ανάδειξη όλων των προβλημάτων των γεωτεχνικών. Τη συμπαράταξή τους με τους αγωνιζόμενους αγρότες και τη συμβολή του ΓΕΩΤΕΕ στη δημιουργία ενός αγωνιστικού μετώπου για τα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας». Καλεί όλους τους γεωτεχνικούς με την ψήφο τους να εμποδίσουν τον παραπέρα εκφυλισμό του ΓΕΩΤΕΕ και να μετατρέψουν την αδιαφορία, την οργή και αγανάκτηση, σε ενεργητική συμμετοχή και ενίσχυση του Παγγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Συμφωνίες» κερδοφορίας των μονοπωλίων

Εχοντας διασφαλίσει τα υψηλά τους κέρδη σε βάρος των καταναλωτών και των ελαιοπαραγωγών και τα προνόμια που τους παρέχει η μονοπώληση της αγοράς, οι εταιρίες ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΪΣ και ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ, που ελέγχουν το 70% της αγοράς ελαιολάδου, δέχτηκαν μετά από έκκληση της κυβέρνησης να προχωρήσουν στο επόμενο διάστημα σε μείωση της τιμής του προϊόντος μέχρι 150 δρχ. το λίτρο. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από συνάντηση που είχε προχτές η αρμόδια υφυπουργός Μ. Αποστολάκη με εκπροσώπους των τριών εταιριών.

Το μέγεθος της κοροϊδίας που επιχειρεί η κυβέρνηση, επικαλούμενη δήθεν ότι «δουλεύει» για την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων, αποκαλύπτει η κλοπή που κάνουν οι μεγάλες ελαιουργικές εταιρίες σε βάρος των ελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών, φτάνοντας να πωλούν το λάδι στη λιανική σε υπερδιπλάσια τιμή απ' ό,τι το αγοράζουν από τον παραγωγό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 1997 η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ήταν 1.200 δρχ. το λίτρο, πέρσι μειώθηκε στις 700 δρχ. περίπου, ενώ φέτος πωλείται κάτω από 600 δρχ. το λίτρο και στη λιανική το ελαιόλαδο ξεπερνάει τις 1.300 δρχ. το λίτρο. Σε τέτοια πλαίσια έγινε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τα μονοπώλια ελαιόλαδου, επιχειρώντας μια προσωρινή μείωση στη λιανική τιμή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους κυβερνητικούς στόχους για τον πληθωρισμό στα πλαίσια των δεσμεύσεών της απέναντι στην ΕΕ.

Ανάλογη «συμφωνία κυρίων» έκανε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης με τα μονοπώλια της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ και ΜΕΒΓΑΛ. Οπως ανακοινώθηκε, οι παραπάνω εταιρίες, που ήδη πωλούν το γάλα στη λιανική μέχρι και 380 δρχ. το λίτρο, τη στιγμή που από τους γαλακτοπαραγωγούς το αγοράζουν στις 120 δρχ., συμφώνησαν να μην αυξήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου την τιμή του γάλακτος. Του προϊόντος που πρακτικά μονοπωλούν σε όλη την αλυσίδα διακίνησης, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής εξαιτίας της απαγόρευσης μετακίνησης των αιγοπροβάτων του νομού. Σύμφωνα με το μέτρο που έχει παρθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώων από τη Χαλκιδική προς άλλους νομούς όπως γινόταν κάθε καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες αιγοπρόβατα (υπολογίζεται ότι μόνο στη Σιθωνία υπάρχουν 23.000) αντιμετωπίζουν, λόγω και της μεγάλης ζέστης των ημερών, τη λειψυδρία και την έλλειψη τροφής. Οι παραγωγοί κάνουν έκκληση να ληφθούν επειγόντως μέτρα, γιατί το γάλα των αιγοπροβάτων ελαττώνεται σημαντικά και ζώα κινδυνεύουν να πεθάνουν, ενώ ολόκληρες περιοχές απειλούνται με γενική αποψίλωση, καθώς τα ζώα, αναζητώντας τροφή καταστρέφουν καθημερινά εκτάσεις πρασίνου. Μπροστά στο τεράστιο κοινωνικό, αλλά και περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται, έγινε σύσκεψη στη Νομαρχία Χαλκιδικής και προτάθηκε ή να επιτραπεί η μετακίνηση των ζώων ή αυτά να θανατωθούν και να δοθεί αποζημίωση στους κτηνοτρόφους. Οσον αφορά τη μετακίνηση των ζώων, αυτή δεν μπορεί προς το παρόν να γίνει, αφού οι κτηνίατροι του νομού μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα αποφάσισαν να συνεχιστεί η καραντίνα.

Οπως δηλώνουν στο «Ρ» οι τοπικοί φορείς, υπήρξε αδράνεια από την πλευρά της πολιτείας και έτσι η κατάσταση παίρνει δραματικό χαρακτήρα. Οι επιπτώσεις στη βλάστηση θα είναι μεγάλες για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η λειψυδρία μπορεί να αφανίσει τα κοπάδια, τονίζουν. Αμεσα χρειάζεται να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και να δημιουργηθεί η υποδομή, προκειμένου να γίνει δυνατή η παραμονή μέσα στο καλοκαίρι των αιγοπροβάτων.

Οι φιλοζωικές και οικολογικές οργανώσεις, με ανακοίνωσή τους προτείνουν να δοθούν χρήματα για αγορά ζωοτροφών για τη συντήρηση και όχι την εξόντωση των ζώων. Επίσης, να πάρει το υπουργείο Γεωργίας επειγόντως μέτρα για το σοβαρό αυτό πρόβλημα, γιατί η κωλυσιεργία και η μη προστασία των κοπαδιών οδηγεί στην εξόντωση των ζώων.

ΡΗΤΙΝΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Με τη «ρετσινιά» της εγκατάλειψης

Την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση γνωρίζουν οι ρητινοκαλλιεργητές της χώρας, με αποτέλεσμα ακόμα και οι ελάχιστοι επαγγελματίες που έχουν απομείνει στον κλάδο, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στην περιοχή της Εύβοιας, που έχει και τη μεγαλύτερη ετήσια παραγωγή - φτάνει τους 5.000 τόνους - καθώς εκεί εργάζονται 1.500 «ρετσινάδες» όπως τους αποκαλούν στην περιοχή, από τους συνολικά 3.000 ρητινοκαλλιεργητές της χώρας. Η ανυπαρξία κινήτρων από πλευράς πολιτείας, έχει σαν αποτέλεσμα το επάγγελμα του ρητινοκαλλιεργητή να φθίνει συνεχώς στην Εύβοια και είναι σίγουρο πως θα είχε εγκαταλειφθεί αν η οξυμένη ανεργία στο νομό - τραγική συνέπεια της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων, που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στο κλείσιμο πολλά εργοστάσια με χιλιάδες εργαζόμενους - δεν είχε αναγκάσει πολλούς κατοίκους της περιοχής να στραφούν στον κλάδο της ρητινοκαλλιέργειας, προκειμένου να εξασφαλίσουν «τον επιούσιο».

Ομως, οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, αφού οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι τους εκβιάζουν να αγοράσουν την παραγωγή τους στην εξευτελιστική τιμή των 50 δρχ/κιλό. Και εκτός του ότι η τιμή που πουλάνε οι ρητινοκαλλιεργητές είναι εξευτελιστική, καθυστερεί και από πάνω 12 με 15 μήνες η οικονομική ενίσχυση, από την οποία περιμένουν να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους. Ετσι φέτος, από τον Ιούλη ως το Σεπτέμβρη θα καταβληθεί η επιδότηση (ανέρχεται σε 700 εκατ. δρχ. περίπου) για το 1999.

Το «χρόνιο παράπονο» των ρετσινάδων - που πλέον έχει μετατραπεί σε οργή και αγανάκτηση - είναι πως μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση το μόνο που κάνουν είναι να αδιαφορούν. Σε σχετική επιστολή που απέστειλε το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας προς τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη, στις 10/5/2000, επισημαίνονται όλα τα παραπάνω προβλήματα σχετικά με την εξευτελιστική τιμή της ρητίνης τη στιγμή που τα έξοδα παραγωγής είναι αυξημένα, αλλά και με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης. Παράλληλα, σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η παραγωγή ρητίνης έχει αισθητά μειωθεί, η ανεργία έχει χτυπήσει ανελέητα το νομό μας και ως εκ τούτου έχει οδηγήσει αρκετούς νέους να στραφούν στο επάγγελμα του ρητινοσυλλέκτη. Γι' αυτό η πολιτεία πρέπει να ενδιαφερθεί γι' αυτόν το νέο κόσμο που είναι άνεργοι. Στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια στηρίζονται στα Δασικά Προϊόντα». Καταλήγοντας, στην επιστολή τους οι ρητινοσυλλέκτες της Εύβοιας ζητούν από τον υπουργό Γεωργίας, να πάρει ουσιαστικά μέτρα η κυβέρνηση για την ενίσχυση του εισοδήματός τους και την αναβάθμιση του επαγγέλματος του ρητινοκαλλιεργητή.


Γ. Π.

ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταστράφηκαν σκορδοκαλλιέργειες

Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί πάνω από 1.200 στρέμματα σκορδοκαλλιέργειας στον Πλατύκαμπο Λάρισας, από τους νηματώδεις, δηλαδή, τα αόρατα σκουλήκια που απομυζούν τους χυμούς των βολβών, κάνοντας το προϊόν ευάλωτο σε διάφορες ασθένειες. Οι αρμόδιοι γεωπόνοι του γραφείου Φυτοπροστασίας της Νομαρχίας, υποστηρίζουν ότι οι δύο ενέργειες που είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των σκουληκιών, είναι η άμεση απολύμανση των εκτάσεων και η επιλογή υγιούς σπόρου.

Οι πληγέντες αγρότες έχουν περιέλθει σε απόγνωση καθώς για μια ακόμα χρονιά η σοδειά τους καταστρέφεται, αφού ανάλογες ζημιές είχαν υποστεί οι καλλιέργειες και τα προηγούμενα χρόνια. Ζητούν, δε, από το υπουργείο Γεωργίας να πάρει ειδική απόφαση για την αποζημίωσή τους, επειδή οι καταστροφές από τους νηματώδεις δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Οι καταστροφές καλλιεργειών από διάφορες ασθένειες, την επιδρομή ακρίδων και εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, (χαλαζοπτώσεις, ξηρασία κ.ά.), έχουν πάρει μορφή «επιδημίας» το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλία, οδηγώντας χιλιάδες αγρότες σε οικονομικά αδιέξοδα. Ολοι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με τον κατάπτυστο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν καλύπτει όλες τις ζημιές. Κι ενώ οι αγρότες, λόγω των ζημιών στην παραγωγή τους, αλλά και γενικότερα των μεγάλων ζημιών που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, τα χρέη τους στην Αγροτική Τράπεζα για τα καλλιεργητικά έξοδα, μαζί με τις προσαυξήσεις, τις υπερημερίες και τα πανωτόκια, «τρέχουν», καθιστώντας τους «ομήρους» της ΑΤΕ και «υποψήφιους» για ξεκλήρισμα από τη γη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ