ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Βάζει «πάγο» στην Επενδυτική Συμφωνία ΕΕ - Κίνας

Ζητά άρση των κινεζικών αντι-κυρώσεων προτού συζητήσει για την επικύρωση της Συμφωνίας

Την όξυνση του παζαριού μεταξύ Κίνας - ΕΕ, με φόντο τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που εντείνεται συνολικά ανάμεσα σε Κίνα και Δύση, ανέδειξε το ψήφισμα που ενέκρινε χτες το Ευρωκοινοβούλιο, βάζοντας ουσιαστικά «πάγο» στη διαδικασία επικύρωσης της Συνολικής Συμφωνίας ΕΕ - Κίνας για τις επενδύσεις (CAI) που Βρυξέλλες και Πεκίνο είχαν επικυρώσει τον περασμένο Δεκέμβρη «επί της αρχής».

Το ψήφισμα (που εγκρίθηκε με 599 ψήφους, 30 κατά και 58 αποχές) «ζητεί από την Κίνα να άρει τις κυρώσεις, ώστε κατόπιν το Κοινοβούλιο να μπορέσει να ασχοληθεί με την CAI».

Διαχωρίζοντας τις κυρώσεις σε... καλές και κακές, αναφέρει ότι οι κυρώσεις που επέβαλε πρώτη η ΕΕ (με πρόσχημα τις εξελίξεις στη Σιντζιάνγκ κ.τ.λ.) βασίζονται στο «διεθνές δίκαιο» και αφορούν στην «προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων», ενώ οι αντι-κυρώσεις με τις οποίες απάντησε το Πεκίνο «στερούνται κάθε νομικής αιτιολόγησης».

Σημειωτέον ότι το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί την ΕΕ να ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Διατλαντικού Διαλόγου για την Κίνα, μεταξύ άλλων όσον αφορά μια συντονισμένη προσέγγιση των μέτρων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η επισήμανση ότι «άλλες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες με περιφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, δεν θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της αναστολής της επικύρωσης της CAI».

Μία μέρα πριν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, είχε δηλώσει ότι «η CAI αποτελεί μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Δεν αποτελεί δώρο της μίας πλευράς προς την άλλη... Η επικύρωσή της το συντομότερο δυνατόν εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο». Πρόσθεσε ότι η Κίνα «είναι ειλικρινής ως προς την ανάπτυξη των σινο - ευρωπαϊκών σχέσεων» αλλά είναι και έτοιμη να «υπερασπιστεί την κυριαρχία της». Εξέφρασε δε την προσδοκία η ΕΕ «να πάψει άμεσα να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση μέσω του διαλόγου».

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αντιπαράθεση για την παρουσία αμερικανικού αντιτορπιλικού σε διαφιλονικούμενη περιοχή

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προσπάθεια «ναυτικής ηγεμονίας» αλλά και παραβίαση της «κινεζικής κυριαρχίας και ασφάλειας», αντιδρώντας στην εμφάνιση του αντιτορπιλικού τους «USS Curtis Wilbur» στην περιοχή των νησίδων Σίσα, όπως αποκαλούνται στα Κινεζικά νησιά στα ανοιχτά του Βιετνάμ (Παρασέλ για τη βιετναμέζικη πλευρά), στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), την κυριότητα των οποίων διεκδικούν το Πεκίνο και το Ανόι.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, ο εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του κινεζικού στρατού (PLA), Τιαν Ζουνλί, δήλωσε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ «αντίκεινται σε βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων διακυβέρνησης και παραβίασαν την κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας, υπονόμευσαν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα στη ΝΚΘ». Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο πλους του αμερικανικού αντιτορπιλικού στην περιοχή θα μπορούσε «εύκολα να πυροδοτήσει παρεξηγήσεις, λαθεμένους υπολογισμούς και ατυχήματα στη θάλασσα», καταλήγοντας ότι αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ «αποτελούν τον πραγματικό δημιουργό κινδύνων στη ΝΚΘ».

Από τη μεριά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο 7ος Στόλος (στου οποίου την αρμοδιότητα ανήκει η περιοχή) εξέδωσε επίσης αιχμηρή ανακοίνωση, υπερασπιζόμενος την... «επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» (όπως αποκάλεσε τον πλου του «USS Curtis Wilbur»). Απορρίπτοντας τις διεκδικήσεις της Κίνας στην περιοχή ως «ανυπόστατες», διαμηνύει ότι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις«θα συνεχίσουν να πετάνε, να πλέουν και να επιχειρούν οπουδήποτε το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο». Κατηγορεί την Κίνα για «παράνομες και σαρωτικές θαλάσσιες αξιώσεις στη ΝΚΘ, που αποτελούν σοβαρή απειλή για την ελευθερία των θαλασσιών (...) το ελεύθερο και ανεμπόδιστο εμπόριο, την ελευθερία των οικονομικών ευκαιριών στη ΝΚΘ» και τονίζει ότι «οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις από οποιονδήποτε στον κόσμο». Μεταξύ άλλων, η αμερικανική πλευρά διαψεύδει τα περί «απομάκρυνσης από ξένα χωρικά ύδατα» και αναφέρει ότι «επιβεβαιώνονται οι υπερβολικές και παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας σε βάρος γειτόνων της από τη Νοτιοανατολική Ασία».

  • Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, αναμενόταν να ξεκινήσει την 5ήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Στην ατζέντα των συναντήσεών του βρίσκεται η Κορεατική Χερσόνησος και συνολικά η κατάσταση σε Ασία - Ειρηνικό, όπου οι ΗΠΑ προωθούν επίμονα σχήματα κατά της Κίνας, όπως το «Quad», όπου προς το παρόν συμμετέχουν μαζί με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία.
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Εντείνεται η καταστολή εναντίον μεταναστών στη Θέουτα

Ακόμα και έφηβοι ή παιδιά αποτρέπονται με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες

Copyright 2021 The Associated

Χιλιάδες μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, γονείς με τα παιδιά δεμένα πάνω τους, πέρασαν κολυμπώντας από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα Θέουτα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Από τη Δευτέρα υπολογίζεται ότι έχουν εισέλθει έως και 9.000 άνθρωποι. Η σοσιαλδημοκρατική ισπανική κυβέρνηση εντείνει την καταστολή και σχεδόν 6.000 μετανάστες έχουν ήδη απελαθεί στο Μαρόκο.

Προχτές το βράδυ, στη μαροκινή πόλη Φνιντέκ ξέσπασαν συγκρούσεις της αστυνομίας με νεαρούς και παιδιά που προσπαθούν να φτάσουν στη Θέουτα. Με γυμνά πόδια ή φορώντας σανδάλια, με σκισμένα ρούχα από τα συρματοπλέγματα, πολλοί μετανάστες προσπαθούν εδώ και μέρες να περάσουν τα σύνορα. Οσοι τα καταφέρνουν απελαύνονται αμέσως από τις ισπανικές δυνάμεις καταστολής, ή αποτρέπονται με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Από την ισπανική πλευρά, στην παραλία Ταραχάλ περιπολούν Ισπανοί στρατιώτες με την υποστήριξη δύο τεθωρακισμένων.

Στη Θέουτα παραμένουν ασυνόδευτα χιλιάδες παιδιά και έφηβοι, που δεν επιτρέπεται να απελαθούν άμεσα. Μένουν ταλαιπωρημένα, συγκεντρωμένα στα πεζοδρόμια, μέχρι να βρεθεί κατάλυμα...

Οι μαρτυρίες της ισπανικής Ακτοφυλακής κάνουν λόγο για ανθρώπους που προσπαθούσαν να κολυμπήσουν με παιδικά σωσίβια ή άδεια μπουκάλια, ενώ έσωσαν ένα μωρό που το ανέσυραν παγωμένο και ακίνητο. Ενας νεαρός έχασε τη ζωή του.

Την ίδια στιγμή η ισπανική κυβέρνηση επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Μαρόκου, η οποία επέτρεψε στους μετανάστες να περάσουν στη Θέουτα ως αντίποινα, επειδή στα τέλη Απρίλη νοσηλεύτηκε στην Ισπανία ο Μπραχίμ Γάλι, ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο, του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας.

Η εισροή μεταναστών από το Μαρόκο «αποτελεί επίθεση ενάντια στα ισπανικά σύνορα αλλά και στα σύνορα της ΕΕ», κατήγγειλε η Ισπανίδα υπουργός Αμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ, λέγοντας ότι το Ραμπάτ «εκβιάζει», «εκμεταλλευόμενο ανηλίκους».

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε χτες το αίτημα σύλληψης του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο, αίτημα που είχε υποβληθεί από οργανώσεις «για τα ανθρώπινα δικαιώματα», οι οποίες τον κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου. Ο Γάλι έχει κληθεί να καταθέσει την 1η Ιούνη, αλλά αρνήθηκε να υπογράψει την κλήτευσή του. Κατέχοντας αλγερινό διπλωματικό διαβατήριο, ενδέχεται να έχει ασυλία.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων αποσύρθηκε και δεύτερο αντιλαϊκό νομοσχέδιο

Νέες μεγάλες κινητοποιήσεις στις 26 και 28 Μάη, στον έναν μήνα από την έναρξή τους, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Απεργίας στην Κολομβία, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ντούκε, απαιτώντας μεταξύ άλλων τον άμεσο τερματισμό της καταστολής, την αποστρατιωτικοποίηση των πόλεων και την άδεια για επίσκεψη κλιμακίου της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θα ερευνήσει τις καταγγελίες για την αστυνομική βία που έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε 52 νεκρούς, πάνω από 1.700 τραυματίες και εκατοντάδες εξαφανισμένους.

Χτες, από το πρωί και για πολλές ώρες συνεχιζόταν η τρίτη συνάντηση αντιπροσωπείας της κυβέρνησης και της Εθνικής Επιτροπής Απεργίας, με διαμεσολαβητές εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας και του γραφείου του ΟΗΕ στη χώρα.

Την ίδια μέρα, ως αποτέλεσμα και των μαζικών κινητοποιήσεων, ανακοινώθηκε η απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που έφερνε στη Βουλή ένα σύμμαχο στην κυβέρνηση νεοφιλελεύθερο κόμμα. Πρόκειται για το δεύτερο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που αποσύρεται, μετά το φορολογικό.

Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας και οι διαδηλωτές διεκδικούν επίσης: Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, που χτυπήθηκε από την καπιταλιστική κρίση και την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας. Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Υγεία και Παιδεία. Εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας» του 2016 με το αντάρτικο των FARC, την οποία παραβιάζει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε την Τετάρτη το βράδυ απάντησε ξανά με καταστολή στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Κολομβίας, που συμπλήρωσαν 23 μέρες. Οι δολοφονικές ειδικές μονάδες της αστυνομίας ESMAD προχώρησαν σε νέες βιαιοπραγίες, τραυματίζοντας πολλούς διαδηλωτές στην πόλη Ποπαγιάν, ενώ δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και μπροστά από νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις, ακόμα και οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις και απαιτούν να μην προχωρήσουν τα σχέδια για διοργάνωση του Copa America όσο δεν εισακούονται τα αιτήματα του λαού.

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νέα υπουργός Εξωτερικών, Μαρία Ραμίρες, θα μεταβεί σήμερα για διαβουλεύσεις στις ΗΠΑ.

ΔΑΝΙΑ
Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στις απελάσεις Σύρων προσφύγων

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χτες σε όλη τη Δανία ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει «ασφαλή» τη Δαμασκό και τα περίχωρά της και να απελάσει Σύρους πρόσφυγες.

Η απόφαση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι μία μόνο από μια σειρά αντιμεταναστευτικών πολιτικών που ακολουθείται στη χώρα. Είναι διαβόητες οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών και άλλων κομμάτων για κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων έξω από τα σύνορα της ΕΕ, αλλά και η πρόσφατη απόφαση για ένα μέγιστο ποσοστό «μη δυτικών» πολιτών που θα «επιτρέπεται» να διαμένουν σε συνοικίες της Κοπεγχάγης.

Στις αρχές Απρίλη, η τηλεοπτική έκκληση μιας έφηβης που απειλείται με απέλαση λίγους μήνες πριν αποφοιτήσει από το λύκειο, προκάλεσε έντονες λαϊκές αντιδράσεις και χτες η πλατεία του δημαρχείου στην Κοπεγχάγη ήταν κατάμεστη. Διαδηλώσεις έγιναν σε περισσότερες από 20 πόλεις.

Το περασμένο καλοκαίρι, η δανέζικη κυβέρνηση αποφάσισε να επανεξετάσει τους φακέλους των Σύρων που κατάγονται από τη συριακή πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές, με την αιτιολογία ότι «η σημερινή κατάσταση στη Δαμασκό δεν είναι πλέον τέτοια που να δικαιολογεί άδεια παραμονής ή παράταση της άδειας διαμονής».

Εκτοτε, αφαιρέθηκαν οι προσωρινές άδειες παραμονής από σχεδόν 250 Σύρους. Μόλις εξαντληθούν οι δυνατότητες προσφυγής, έχουν έως και τρεις μήνες περιθώριο να εγκαταλείψουν εθελοντικά τη χώρα. Διαφορετικά μπαίνουν σε διοικητικό κέντρο κράτησης χωρίς να απελαθούν στη Συρία, ελλείψει διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κοπεγχάγης και Δαμασκού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ