Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Εντείνεται η καταστολή εναντίον μεταναστών στη Θέουτα

Ακόμα και έφηβοι ή παιδιά αποτρέπονται με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες

Copyright 2021 The Associated

Χιλιάδες μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, γονείς με τα παιδιά δεμένα πάνω τους, πέρασαν κολυμπώντας από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα Θέουτα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Από τη Δευτέρα υπολογίζεται ότι έχουν εισέλθει έως και 9.000 άνθρωποι. Η σοσιαλδημοκρατική ισπανική κυβέρνηση εντείνει την καταστολή και σχεδόν 6.000 μετανάστες έχουν ήδη απελαθεί στο Μαρόκο.

Προχτές το βράδυ, στη μαροκινή πόλη Φνιντέκ ξέσπασαν συγκρούσεις της αστυνομίας με νεαρούς και παιδιά που προσπαθούν να φτάσουν στη Θέουτα. Με γυμνά πόδια ή φορώντας σανδάλια, με σκισμένα ρούχα από τα συρματοπλέγματα, πολλοί μετανάστες προσπαθούν εδώ και μέρες να περάσουν τα σύνορα. Οσοι τα καταφέρνουν απελαύνονται αμέσως από τις ισπανικές δυνάμεις καταστολής, ή αποτρέπονται με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Από την ισπανική πλευρά, στην παραλία Ταραχάλ περιπολούν Ισπανοί στρατιώτες με την υποστήριξη δύο τεθωρακισμένων.

Στη Θέουτα παραμένουν ασυνόδευτα χιλιάδες παιδιά και έφηβοι, που δεν επιτρέπεται να απελαθούν άμεσα. Μένουν ταλαιπωρημένα, συγκεντρωμένα στα πεζοδρόμια, μέχρι να βρεθεί κατάλυμα...

Οι μαρτυρίες της ισπανικής Ακτοφυλακής κάνουν λόγο για ανθρώπους που προσπαθούσαν να κολυμπήσουν με παιδικά σωσίβια ή άδεια μπουκάλια, ενώ έσωσαν ένα μωρό που το ανέσυραν παγωμένο και ακίνητο. Ενας νεαρός έχασε τη ζωή του.

Την ίδια στιγμή η ισπανική κυβέρνηση επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Μαρόκου, η οποία επέτρεψε στους μετανάστες να περάσουν στη Θέουτα ως αντίποινα, επειδή στα τέλη Απρίλη νοσηλεύτηκε στην Ισπανία ο Μπραχίμ Γάλι, ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο, του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας.

Η εισροή μεταναστών από το Μαρόκο «αποτελεί επίθεση ενάντια στα ισπανικά σύνορα αλλά και στα σύνορα της ΕΕ», κατήγγειλε η Ισπανίδα υπουργός Αμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ, λέγοντας ότι το Ραμπάτ «εκβιάζει», «εκμεταλλευόμενο ανηλίκους».

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε χτες το αίτημα σύλληψης του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο, αίτημα που είχε υποβληθεί από οργανώσεις «για τα ανθρώπινα δικαιώματα», οι οποίες τον κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου. Ο Γάλι έχει κληθεί να καταθέσει την 1η Ιούνη, αλλά αρνήθηκε να υπογράψει την κλήτευσή του. Κατέχοντας αλγερινό διπλωματικό διαβατήριο, ενδέχεται να έχει ασυλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ