Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
«Προειδοποιητικά πυρά» στην παραμεθόριο περιοχή Σιουνίκ

Παραμένει η ένταση στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή Σιουνίκ, με τις αρμενικές δυνάμεις να ρίχνουν χτες «προειδοποιητικά πυρά» προς τις αζέρικες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή από την προηγούμενη βδομάδα, αποκαλύπτοντας πόσο «εύθραυστη» είναι η «ειρηνευτική συμφωνία» του περασμένου Νοέμβρη.

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι έστειλε στρατεύματα που πέρασαν στο έδαφός της, ενώ το Αζερμπαϊτζάν το αρνείται. Η οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών εκκρεμεί μετά από τον πρόσφατο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και το πέρασμα περιοχών του στο Αζερμπαϊτζάν.

Τηλεφωνική συνομιλία για την εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας», την οποία «εγγυώνται» ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, είχαν χτες οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σόιγκου και της Αρμενίας, Β. Χαρουτιουνιάν. Ο τελευταίος τόνισε ότι «οποιεσδήποτε παραβιάσεις στα κυρίαρχα εδάφη της Αρμενίας είναι απολύτως απαράδεκτες και ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιστρέψει στις αρχικές του θέσεις».

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες προχτές βράδυ με τον Αζέρο ομόλογό του, Ι. Αλίεφ, και τον Αρμένιο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ν. Πασινιάν. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν «στα μέσα και τις μεθόδους επίλυσης της κατάστασης» και υπογραμμίστηκε η ανάγκη «διπλωματικών λύσεων».

Απειλές για τον «διάδρομο» για το Ναχιτσεβάν

Στο μεταξύ, ανάμεσα σε άλλες εκκρεμότητες, παραμένει το θέμα του «αυτόνομου θύλακα» του Ναχιτσεβάν, που αποτελεί αζέρικο έδαφος αποσπασμένο από το Αζερμπαϊτζάν και συνορεύει με την Αρμενία. Ο Πασινιάν ξεκαθάρισε ότι η Αρμενία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει ξεχωριστό διάδρομο επικοινωνίας για το Αζερμπαϊτζάν στο Ναχιτσεβάν, χωρίς την αμοιβαία άρση των περιορισμών μεταφοράς από τις δύο χώρες στην περιοχή. «Το άνοιγμα μεταφορικών συνδέσεων (στο Ναχιτσεβάν) αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, καθώς η Αρμενία θα έχει έτσι άμεση σιδηροδρομική επικοινωνία με το Ιράν και τη Ρωσία βάσει αυτών των συμφωνιών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η Αρμενία δεν συζητά τη λογική του "διαδρόμου"» προς το Αζερμπαϊτζάν.

Από την πλευρά του, ο Αζέρος Πρόεδρος, Ι. Αλίεφ, απείλησε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα επιβάλει τον διάδρομο με το Ναχιτσεβάν, «είτε το θέλει η Αρμενία είτε όχι». Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι αν η Αρμενία δεν συμφωνήσει στην επίλυση του θέματος,«θα το λύσουμε διά της βίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ