Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στις απελάσεις Σύρων προσφύγων

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χτες σε όλη τη Δανία ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει «ασφαλή» τη Δαμασκό και τα περίχωρά της και να απελάσει Σύρους πρόσφυγες.

Η απόφαση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι μία μόνο από μια σειρά αντιμεταναστευτικών πολιτικών που ακολουθείται στη χώρα. Είναι διαβόητες οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών και άλλων κομμάτων για κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων έξω από τα σύνορα της ΕΕ, αλλά και η πρόσφατη απόφαση για ένα μέγιστο ποσοστό «μη δυτικών» πολιτών που θα «επιτρέπεται» να διαμένουν σε συνοικίες της Κοπεγχάγης.

Στις αρχές Απρίλη, η τηλεοπτική έκκληση μιας έφηβης που απειλείται με απέλαση λίγους μήνες πριν αποφοιτήσει από το λύκειο, προκάλεσε έντονες λαϊκές αντιδράσεις και χτες η πλατεία του δημαρχείου στην Κοπεγχάγη ήταν κατάμεστη. Διαδηλώσεις έγιναν σε περισσότερες από 20 πόλεις.

Το περασμένο καλοκαίρι, η δανέζικη κυβέρνηση αποφάσισε να επανεξετάσει τους φακέλους των Σύρων που κατάγονται από τη συριακή πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές, με την αιτιολογία ότι «η σημερινή κατάσταση στη Δαμασκό δεν είναι πλέον τέτοια που να δικαιολογεί άδεια παραμονής ή παράταση της άδειας διαμονής».

Εκτοτε, αφαιρέθηκαν οι προσωρινές άδειες παραμονής από σχεδόν 250 Σύρους. Μόλις εξαντληθούν οι δυνατότητες προσφυγής, έχουν έως και τρεις μήνες περιθώριο να εγκαταλείψουν εθελοντικά τη χώρα. Διαφορετικά μπαίνουν σε διοικητικό κέντρο κράτησης χωρίς να απελαθούν στη Συρία, ελλείψει διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κοπεγχάγης και Δαμασκού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ