Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αντιπαράθεση για την παρουσία αμερικανικού αντιτορπιλικού σε διαφιλονικούμενη περιοχή

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προσπάθεια «ναυτικής ηγεμονίας» αλλά και παραβίαση της «κινεζικής κυριαρχίας και ασφάλειας», αντιδρώντας στην εμφάνιση του αντιτορπιλικού τους «USS Curtis Wilbur» στην περιοχή των νησίδων Σίσα, όπως αποκαλούνται στα Κινεζικά νησιά στα ανοιχτά του Βιετνάμ (Παρασέλ για τη βιετναμέζικη πλευρά), στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), την κυριότητα των οποίων διεκδικούν το Πεκίνο και το Ανόι.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, ο εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του κινεζικού στρατού (PLA), Τιαν Ζουνλί, δήλωσε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ «αντίκεινται σε βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων διακυβέρνησης και παραβίασαν την κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας, υπονόμευσαν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα στη ΝΚΘ». Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο πλους του αμερικανικού αντιτορπιλικού στην περιοχή θα μπορούσε «εύκολα να πυροδοτήσει παρεξηγήσεις, λαθεμένους υπολογισμούς και ατυχήματα στη θάλασσα», καταλήγοντας ότι αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ «αποτελούν τον πραγματικό δημιουργό κινδύνων στη ΝΚΘ».

Από τη μεριά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο 7ος Στόλος (στου οποίου την αρμοδιότητα ανήκει η περιοχή) εξέδωσε επίσης αιχμηρή ανακοίνωση, υπερασπιζόμενος την... «επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» (όπως αποκάλεσε τον πλου του «USS Curtis Wilbur»). Απορρίπτοντας τις διεκδικήσεις της Κίνας στην περιοχή ως «ανυπόστατες», διαμηνύει ότι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις«θα συνεχίσουν να πετάνε, να πλέουν και να επιχειρούν οπουδήποτε το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο». Κατηγορεί την Κίνα για «παράνομες και σαρωτικές θαλάσσιες αξιώσεις στη ΝΚΘ, που αποτελούν σοβαρή απειλή για την ελευθερία των θαλασσιών (...) το ελεύθερο και ανεμπόδιστο εμπόριο, την ελευθερία των οικονομικών ευκαιριών στη ΝΚΘ» και τονίζει ότι «οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις από οποιονδήποτε στον κόσμο». Μεταξύ άλλων, η αμερικανική πλευρά διαψεύδει τα περί «απομάκρυνσης από ξένα χωρικά ύδατα» και αναφέρει ότι «επιβεβαιώνονται οι υπερβολικές και παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας σε βάρος γειτόνων της από τη Νοτιοανατολική Ασία».

  • Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, αναμενόταν να ξεκινήσει την 5ήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Στην ατζέντα των συναντήσεών του βρίσκεται η Κορεατική Χερσόνησος και συνολικά η κατάσταση σε Ασία - Ειρηνικό, όπου οι ΗΠΑ προωθούν επίμονα σχήματα κατά της Κίνας, όπως το «Quad», όπου προς το παρόν συμμετέχουν μαζί με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ