Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Βάζει «πάγο» στην Επενδυτική Συμφωνία ΕΕ - Κίνας

Ζητά άρση των κινεζικών αντι-κυρώσεων προτού συζητήσει για την επικύρωση της Συμφωνίας

Την όξυνση του παζαριού μεταξύ Κίνας - ΕΕ, με φόντο τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που εντείνεται συνολικά ανάμεσα σε Κίνα και Δύση, ανέδειξε το ψήφισμα που ενέκρινε χτες το Ευρωκοινοβούλιο, βάζοντας ουσιαστικά «πάγο» στη διαδικασία επικύρωσης της Συνολικής Συμφωνίας ΕΕ - Κίνας για τις επενδύσεις (CAI) που Βρυξέλλες και Πεκίνο είχαν επικυρώσει τον περασμένο Δεκέμβρη «επί της αρχής».

Το ψήφισμα (που εγκρίθηκε με 599 ψήφους, 30 κατά και 58 αποχές) «ζητεί από την Κίνα να άρει τις κυρώσεις, ώστε κατόπιν το Κοινοβούλιο να μπορέσει να ασχοληθεί με την CAI».

Διαχωρίζοντας τις κυρώσεις σε... καλές και κακές, αναφέρει ότι οι κυρώσεις που επέβαλε πρώτη η ΕΕ (με πρόσχημα τις εξελίξεις στη Σιντζιάνγκ κ.τ.λ.) βασίζονται στο «διεθνές δίκαιο» και αφορούν στην «προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων», ενώ οι αντι-κυρώσεις με τις οποίες απάντησε το Πεκίνο «στερούνται κάθε νομικής αιτιολόγησης».

Σημειωτέον ότι το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί την ΕΕ να ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Διατλαντικού Διαλόγου για την Κίνα, μεταξύ άλλων όσον αφορά μια συντονισμένη προσέγγιση των μέτρων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η επισήμανση ότι «άλλες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες με περιφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, δεν θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της αναστολής της επικύρωσης της CAI».

Μία μέρα πριν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, είχε δηλώσει ότι «η CAI αποτελεί μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Δεν αποτελεί δώρο της μίας πλευράς προς την άλλη... Η επικύρωσή της το συντομότερο δυνατόν εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο». Πρόσθεσε ότι η Κίνα «είναι ειλικρινής ως προς την ανάπτυξη των σινο - ευρωπαϊκών σχέσεων» αλλά είναι και έτοιμη να «υπερασπιστεί την κυριαρχία της». Εξέφρασε δε την προσδοκία η ΕΕ «να πάψει άμεσα να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση μέσω του διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ