ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Βήμα» πολύπλευρων παζαριών και αντεγκλήσεων η Τζακάρτα

Μπαράζ επαφών με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία στο περιθώριο της Συνόδου της ASEAN

Από τη χτεσινή σύνοδο ASEAN - Κίνας

Copyright 2023 The Associated

Από τη χτεσινή σύνοδο ASEAN - Κίνας
Την επιδίωξη του Πεκίνου να αναβαθμίσει τη συνεργασία του με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και όλης της περιφέρειας διαμήνυσε χτες από την Τζακάρτα της Ινδονησίας ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιάνγκ, που μαζί με τους ηγέτες πολλών ακόμα χωρών συμμετέχουν σε συναντήσεις που συνεχίζονται στο περιθώριο της 43ης Συνόδου Κορυφής της ASEAN (Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας).

Χαρακτηριστική του «ενδιαφέροντος» όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την περιοχή είναι η ταυτόχρονη παρουσία στην Τζακάρτα του Κινέζου πρωθυπουργού, της Αμερικανίδας αντιπροέδρου, Κάμαλα Χάρις, του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ κ.ά.

Με φόντο τις εντεινόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ, της ΕΕ κ.ά. να ενισχύσουν και επεκτείνουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή, επενδύοντας και σε αντιθέσεις που διατηρούνται ανάμεσα σε χώρες της και στην Κίνα, ο Λι Τσιάνγκ δήλωσε πως «αντιλογίες και διαφωνίες μπορεί να αναφαίνονται μεταξύ των χωρών λόγω παρανοήσεων, αποκλινόντων συμφερόντων ή ακραίων παρεμβολών». Προειδοποιώντας δε ουσιαστικά ότι κάθε... αποστασιοποίηση από την Κίνα θα έχει συνέπειες, σημείωσε ότι «για να διατηρήσουμε τις διαφορές αυτές υπό έλεγχο, είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να μην επιλέξουμε στρατόπεδο».

Σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον επιδιώκει την ενίσχυση διαφόρων σχημάτων συνεργασίας στον Ινδο-Ειρηνικό, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει «να αντιταχθούμε στην αντιπαράθεση μεταξύ συνασπισμών και να αποτρέψουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», καταλήγοντας ότι «αναζητούμε πεδία συνεννόησης αφήνοντας στην άκρη τις διαφωνίες. Εχουμε τον κοινό στόχο να εργαστούμε άοκνα για την ειρήνη» και ότι «εφόσον παραμείνουμε στον σωστό δρόμο, δεν έχουν σημασία οι καταιγίδες, η συνεργασία Κίνας - ASEAN θα είναι πιο δυνατή από ποτέ».

Μεταξύ άλλων σήμερα θα διεξαχθεί και η 18η Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Ασία (East Asia Summit), όπου θα πάρουν μέρος και ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα κ.τ.λ.

Ολα αυτά ενώ ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται την Κυριακή να κάνει επίσκεψη στο Βιετνάμ. Οι δύο πλευρές τα τελευταία χρόνια ενισχύουν τη συνεργασία τους σε μια σειρά τομείς, με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει να αξιοποιήσει αντιθέσεις ανάμεσα στο Ανόι και το Πεκίνο. Προχτές, πάντως, ο Αμερικανός ηγέτης απένειμε την υψηλότερη στρατιωτική διάκριση σε πρώην πιλότο επιθετικού ελικοπτέρου του αμερικανικού στρατού που έσωσε τέσσερις στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Συνέχεια στον συντονισμό κινήσεων Ρωσίας - Σ. Αραβίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες οι ηγέτες Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, μετά την προχτεσινή συμφωνία διατήρησης της μείωσης στην ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή μέχρι το τέλος του 2023, για την εξασφάλιση της τιμής του «μαύρου χρυσού» σε υψηλά επίπεδα και της υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων τους.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι ο Βλ. Πούτιν επικοινώνησε με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα - διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τονίζοντας ότι η συμφωνία για τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής των δύο χωρών θα επιφέρει «σταθερότητα στις διεθνείς αγορές Ενέργειας». Επισημαίνεται ακόμα η «μεγάλη ικανοποίηση» για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+.

Την Τρίτη η Ρωσία ανακοίνωσε παράταση της ημερήσιας μείωσης κατά 300.000 βαρέλια πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023, και η Σαουδική Αραβία ημερήσια μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια για το ίδιο διάστημα.

Στο φόντο αυτό, έφτασε την Τρίτη στην Ιράν ο νέος διπλωματικός επιτετραμμένος της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ Μπιν Σαούντ Αλαναζί. Αναφέρθηκε στο σαουδαραβικό αναπτυξιακό «Οραμα 2030», λέγοντας ότι συνιστά έναν «οδικό χάρτη που αντανακλά όλες τις πλευρές της συνεργασίας στη βάση ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών».

Η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά τη συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων Ιράν - Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Μάρτη, στο Πεκίνο, με κινεζική διαμεσολάβηση.

Αντίστοιχα, χθες έφθασε στο Ριάντ ο Ιρανός πρέσβης στη Σαουδική Αραβία Αλιρεζά Εναγιατί, αφού προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο Ε. Ραϊσί, με τον τελευταίο να επισημαίνει τη σημασία των διμερών σχέσεων «σε περιφερειακό και ισλαμικό επίπεδο».

Την ίδια μέρα ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σ. Λεκορνί ξεκίνησε από το Ριάντ περιοδεία στην περιοχή.

Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού στη Σαουδική Αραβία (η πρώτη εδώ και πέντε χρόνια) θα διαρκέσει μέχρι αύριο Παρασκευή και στο πλαίσιό της ο Λεκορνί θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Χάλεντ Μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Το Σάββατο ο Λεκορνί θα μεταβεί στο Κουβέιτ, όπου θα συναντηθεί με τον εκεί ομόλογό του Αχμαντ Φάχαντ Αλ Αχμαντ Αλ Σαμπάχ. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), χώρα στην οποία η Γαλλία έκανε πέρυσι εξαγωγές όπλων ύψους 27 δισ. ευρώ.

Πρόσφατο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» αναφέρεται σε πιέσεις που σχεδιάζουν να ασκήσουν το επόμενο διάστημα ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία στα ΗΑΕ - με επισκέψεις διπλωματών - επιδιώκοντας να σταματήσουν τις εξαγωγές ειδών «διπλής χρήσης» στη Ρωσία (προηγμένων ημιαγωγών, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων κ.λπ.), που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα αναμένεται στο Ριάντ και ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Γιοσιμάσα Χαγιάσι, στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου Ιαπωνίας - χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Μιλώντας σε αραβικά ΜΜΕ πριν την άφιξή του στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, ο Χαγιάσι τόνισε ότι η επίσκεψη θα δώσει ευκαιρία για αναθεώρηση των εντεινόμενων οικονομικών σχέσεων του Τόκιο με χώρες του Περσικού Κόλπου, επισημαίνοντας ότι πέρυσι το εμπόριο της Ιαπωνίας στην περιοχή του Κόλπου ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Παζάρια για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» και διεργασίες στο Παλαιστινιακό

Αυξημένη διπλωματική κινητικότητα και παζάρια καταγράφονται, στο φόντο των προσπαθειών των ΗΠΑ και του Ισραήλ να εξασφαλίσουν μία νέα «συμφωνία του Αβραάμ» (για «εξομάλυνση σχέσεων») με τη Σαουδική Αραβία, βάζοντας μπροστά διεργασίες που εμπλέκονται και με το Παλαιστινιακό.

Μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε προχτές ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς, δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε πως την ίδια μέρα αναχώρησαν από την Ιορδανία για τη Σαουδική Αραβία τρεις Παλαιστίνιοι ανώτεροι απεσταλμένοι, για να συζητήσουν προϋποθέσεις σχετικά με το Παλαιστινιακό που θα μπορούσε να θέσει το Ριάντ στο τραπέζι μίας διαπραγμάτευσης για «συμφωνία του Αβραάμ» με το Ισραήλ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 2020 η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριπτε κάθε σχετική συζήτηση και καταδίκαζε τις «συμφωνίες του Αβραάμ» που υπέγραψαν τότε με το Ισραήλ το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είχε προηγηθεί το απαράδεκτο σχέδιο του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Ντραμπ, για τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα» για το Παλαιστινιακό και τη Μέση Ανατολή γενικότερα, που προέβλεπε ένα παλαιστινιακό κρατίδιο σαν «ελβετικό τυρί» (από άποψη εδαφικής ενότητας), απόλυτα εξαρτημένο από το Ισραήλ.

Ενδεικτικό των τωρινών παζαριών είναι ότι ο αρθρογράφος των «New York Times», Τομ Φρίντμαν, κάλεσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να μην γίνει «ο χρήσιμος ηλίθιος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά το παζάρι για μία συμφωνία Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας. Ο Φρίντμαν καλεί τον Λευκό Οίκο να μην δεχτεί καμία συμφωνία που να μην συμπεριλαμβάνει ισραηλινές παραχωρήσεις στους Παλαιστίνιους, που θα διατηρήσουν «εφικτή» τη λύση των δύο κρατών. Τονίζει από την άλλη πως οιαδήποτε συμφωνία προωθεί τον στόχο των δύο κρατών, θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς οι πιο «ακραίοι» υπουργοί της αντιτίθενται ανοιχτά στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Δεν μπορείς να εξομαλύνεις σχέσεις με μία ισραηλινή κυβέρνηση που δεν είναι φυσιολογική. Δεν θα είναι ποτέ αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ ή εταίρος της Σαουδικής Αραβίας. Και τώρα, η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν είναι φυσιολογική», υποστηρίζει ο Φρίντμαν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αξονες ενίσχυσης της συνεργασίας και με την Ιαπωνία

Αξονες ενίσχυσης των σχέσεών τους, σε μια σειρά κρίσιμους τομείς, χάραξαν Τουρκία και Ιαπωνία, στο πλαίσιο επαφών που είχαν τη Δευτέρα μια σειρά μέλη του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπ. Μπαϊρακτάρ και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νισιμούρα Γιασουτόσι αξιολόγησαν την ενίσχυση της συνεργασίας ειδικά στην Ενέργεια.

Ο Γιασουτόσι δήλωσε ότι το Ενεργειακό Φόρουμ που προετοιμάζεται να γίνει στο Τόκιο το 2024 (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων) θα χρησιμεύσει ευρύτερα στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας. Μεταξύ άλλων θα εστιάσουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην «ενεργειακή απόδοση», στο φυσικό αέριο, στα νέα καύσιμα και τις νέες τεχνολογίες στην Ενέργεια.

Ακόμα, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη «Σύνοδος Κορυφής για την επιτάχυνση της οικονομικής εταιρικής σχέσης και την επέκταση της συνεργασίας σε τρίτες χώρες», όπως μετέδωσε και η «Σαμπάχ».

Πεδίο της οικονομικής συνεργασίας θα αποτελέσει και η «ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», καθώς στις 21 Σεπτεμβρίου θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή Τούρκων, Ιαπώνων και Ουκρανών επιχειρηματιών.

Σημειωτέον ότι επιστρέφοντας από την πρόσφατη συνάντησή του στο Σότσι με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα ιεραρχεί τα σχέδια για την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, υποστηρίζοντας ότι «θα θέσουμε σε εφαρμογή διάφορα σχέδια για την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων στην Ευρώπη και τον κόσμο μέσω της χώρας μας. Με την θεμελίωση κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία θα σημειωθεί πρόοδος και στις ενεργειακές προμήθειες και στην κοστολόγηση».

ΗΠΑ
Βαλλιστική δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου

Σε πυραυλική δοκιμή μη οπλισμένου διηπειρωτικού πυραύλου Minuteman III, που έχει δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή, προχώρησε την Τρίτη η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στη Διαστημική Βάση Βάντενμπεργκ.

Με φόντο την εντεινόμενη αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Μπράιαν Τίτους δήλωσε πως η δοκιμή έδειξε «την ετοιμότητα των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων και την αυτοπεποίθηση στην αποτελεσματικότητα της εθνικής πυρηνικής αποτρεπτικής ισχύος».

«Αυτή η δοκιμαστική εκτόξευση ενισχύει αυτό που ήδη γνωρίζουν οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας - είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις ΗΠΑ με έτοιμες για μάχη πυρηνικές δυνάμεις, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε», δήλωσε ο στρατηγός Τ. Μπουσιέρ.

Στο μεταξύ, στην ανάπτυξη ενός τεράστιου στρατιωτικού δικτύου Τεχνητής Νοημοσύνης προσανατολίζεται το Πεντάγωνο, προκειμένου να διασυνδέσει μέσα στην επόμενη διετία αυτόνομα συστήματα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και πλοία, για να «αντιμετωπίσει απειλές από την Κίνα».

Τα παραπάνω αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal», η οποία επικαλείται σχετική ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα η Αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας Καθλίν Χικς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ