ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό

Μαζική συμμετοχή σε μεγάλες πόλεις και κρίσιμους κλάδους, ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές

Στο Παρίσι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 400.000
Στο Παρίσι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 400.000
Ενα νέο, δυναμικό και μαζικό «όχι» στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν διατράνωσαν και χτες εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές που γέμισαν τους δρόμους μεγάλων αστικών κέντρων σε όλη τη Γαλλία, συμμετέχοντας στη νέα 24ωρη πανεθνική μέρα δράσης, με απεργίες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Σε μια σειρά κλάδους χτες ήταν μέρα 24ωρης απεργίας, όπως είχαν κηρύξει συντονισμένα οι Ομοσπονδίες εργαζομένων σε Λιμάνια και Αποβάθρες, Ενέργεια και Ορυχεία, Χημική Βιομηχανία, Σιδηροδρόμους, τονίζοντας στο κάλεσμά τους ότι ο νέος γύρος αγωνιστικών κινητοποιήσεων πρέπει να αξιοποιηθεί και για την ενίσχυση του αγωνιστικού συντονισμού των εργατοϋπαλλήλων, σε σταθερή βάση. Οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε νέα 24ωρη απεργία και σήμερα.

Επίσης, νέα μέρα πανεθνικής δράσης έχει ήδη ανακηρυχθεί το Σάββατο 11 Φλεβάρη, για την οποία ήδη διάφορα συνδικάτα έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία.

Παρίσι, Μασσαλία, Μπορντό, Κουτάντ, Μπρεστ, Αλές, Μπαγιόν, Εβρέ αλλά και Ρουέν, Σετ, Ναντ, Λοριέντ, Ζιέν, Χάβρη, Μονπελιέ, Τουλούζη, Ντινάν και δεκάδες άλλες πόλεις πλημμύρισαν διαδηλωτές διαφόρων ηλικιών και διαφόρων κλάδων.

Στο Παρίσι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 400.000, στη Μασσαλία τις 180.000.

Τουλούζη: Η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Γκαρόν γεμάτη διαδηλωτές
Τουλούζη: Η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Γκαρόν γεμάτη διαδηλωτές
Κι αυτό λίγα μόλις 24ωρα μετά τις απεργιακές διαδηλώσεις της 31ης Γενάρη, που κατά γενική ομολογία αποτέλεσαν τις μαζικότερες από το 2000.

«Ολοι μαζί υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στη συνταξιοδότηση, για να μας επιτραπεί να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», τόνιζε το πανό των διαδηλωτών στην πόλη Ανγκουλέμ (δυτικά).

«Σύνταξη στα 64; Η απάντηση είναι "Οχι"!», έγραφε το πανό των διαδηλωτών στην Γκρενόμπλ.

Τις αγωνιστικές διαθέσεις ανέδειξαν και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, όπως για παράδειγμα στον κλάδο της Ενέργειας. Στον τομέα του πετρελαίου υπολογίζεται ότι η συμμετοχή έφτασε το 75%-100%. Στο διυλιστήριο της Λα Μεντ (νότια) έφτασε το 75%, ενώ σε αυτό της Νορμανδίας (βόρεια) στο 87%, στην Ντονζ 90%. Στις αποθήκες καυσίμων σε Φλάνδρα και Δουνκέρκη, η συμμετοχή εμφανίζεται να είναι καθολική.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καταθέτει διαρκώς τα διαπιστευτήριά της στα γαλλικά μονοπώλια: «Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι διαρθρωτικά ελλειμματικό», επανέλαβε στη διάρκεια της συζήτησης που ξεκίνησε προχτές στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ολ. Ντισόπ, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις νέες ανατροπές. Υποστήριξε δε πως «μεριμνούμε για τη δική μας γενιά και για τις επόμενες», εκφράζοντας την αγωνία της κυβέρνησης να εξοικονομήσει πόρους για να στηρίξει με κάθε τρόπο το γαλλικό μεγάλο κεφάλαιο, σε μια περίοδο που η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του δυσκολεύει, με φόντο την όξυνση των γεωπολιτικών και επιχειρηματικών ανταγωνισμών.

Η κυβέρνηση εξηγεί ότι το «όφελος» από τη νέα μεταρρύθμιση θα φτάσει τα 17,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Ενα «όφελος» για τα γαλλικά μονοπώλια, από το παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων και την ένταση της επίθεσης στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα...

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παζάρια ΗΠΑ - ΕΕ στο φόντο της σύγκρουσης με Κίνα και Ρωσία

Τρόπους εκτόνωσης των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ, στο φόντο του σφοδρού ανταγωνισμού στον τομέα της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας», των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης, προσπάθησαν να βρουν και χτες στις ΗΠΑ οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, και της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών με τις Αμερικανίδες υπουργούς Εμπορίου και Οικονομικών, καθώς και με την Αμερικανίδα εμπορική αντιπρόσωπο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία, «δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης», επιχειρούν να βρουν λύσεις απέναντι στις διατάξεις της νομοθεσίας της κυβέρνησης Μπάιντεν, που αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να μη θίγονται τα συμφέροντα ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όπως αυτές της ηλεκτροκίνησης, δεδομένων των μεγάλων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν στις ΗΠΑ όσες εταιρείες παράγουν αυτοκίνητα σε αμερικανικό έδαφος. Τόσο ο Χάμπεκ όσο και ο Λε Μερ αναφέρθηκαν στην ανάγκη «δίκαιου ανταγωνισμού», με πολιτικές αμοιβαιότητας, διαφάνειας και συνεργασίας.

Το βράδυ της Δευτέρας η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συνάντησε την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαγκρέτ Βεστάγκερ, τονίζοντας την ανάγκη για κίνητρα ανάπτυξης της τεχνολογίας και της καινοτομίας «και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» και ιδιαίτερα για «επίσπευση της μετάβασης στην πράσινη Ενέργεια και της επίτευξης συλλογικών στόχων στο θέμα της κλιματικής αλλαγής».

Σχέδιο των ΗΠΑ για δασμούς στο ρωσικό αλουμίνιο

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν δασμούς 200% στο ρωσικής κατασκευής αλουμίνιο, πιθανώς και από την τρέχουσα βδομάδα, προκειμένου να διατηρήσουν την πίεση στη Μόσχα μπροστά στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της υπόθεσης και μίλησαν στο «Bloomberg».

Το ίδιο διάστημα η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» κατέγραφε ότι το 67% των ρωσικών επιχειρήσεων αγοράζει ό,τι εξοπλισμό χρειάζεται από την Κίνα. Σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας καταγράφεται ότι από την Κίνα αγοράζουν ανταλλακτικά το 63% των ρωσικών επιχειρήσεων και εξαρτήματα το 54%.

Παράλληλα, αναλυτές του πρακτορείου «Reuters» παρατηρούσαν ότι σε όσες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν μέσω κυρώσεων να απεξαρτηθούν από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, η Ρωσία αξιοποιεί τις εναλλακτικές της για να αντιπαρέλθει τις συνέπειες των δυτικών αντιποίνων. Επικαλούνται γι' αυτό τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, που πρόσφατα διαλαλούσαν την αύξηση του εμπορίου Ρωσίας - Κίνας στα 1,28 τρισ. γουάν το 2022 (περίπου 190 δισ. δολάρια), δηλαδή αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 30% σε σύγκριση το 2021.

«Χρυσά» κέρδη για τα μονοπώλια πετρελαίου

«Χρυσά» κέρδη, ύψους 27,7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε χτες η ΒΡ, στο φόντο της σημαντικής ανόδου στις διεθνείς τιμές Ενέργειας που προκάλεσε ο πρώτος χρόνος του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για υπερδιπλασιασμό κερδών σε σχέση με τα 12,8 δισ. που καταγράφηκαν το 2021.

Λίγες μέρες πριν, η «Shell» είχε ανακοινώσει κέρδη 39,9 δισ. δολαρίων, η δε αμερικανική «ExxonMobil» πριν από μια βδομάδα ανακοίνωσε κέρδη άνω των 57 δισ. δολαρίων.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ο Μπάιντεν «πήρε πάνω του» την κατάρριψη του κινεζικού αερόπλοιου

Ως επιτυχία της κυβέρνησής του εμφάνισε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την κατάρριψη του κινεζικού αερόπλοιου πάνω από τη Νότια Καρολίνα το περασμένο Σάββατο, υποστηρίζοντας πως ο «έγκαιρος» εντοπισμός του οφείλεται στο αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης και επιτήρησης. Με τον τρόπο αυτό διατήρησε την κουβέντα γύρω από τη νέα όξυνση της σινο-αμερικανικής αντιπαράθεσης που ανέβαλε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο.

Πρόσθεσε στη συνέχεια: «Καταστήσαμε σαφές στην Κίνα τι θα κάνουμε. Καταλαβαίνουν τη θέση μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Κάναμε το σωστό και δεν τίθεται θέμα αποδυνάμωσης ή ενίσχυσης - είναι η πραγματικότητα».

Το ίδιο επανέλαβε στη συνέχεια και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν, τονίζοντας πως «η χώρα διαθέτει αυξημένα μέσα επιτήρησης και παρακολούθησης στεριάς και θάλασσας τα οποία δεν διέθετε η προηγούμενη κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ». Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ είπε ωστόσο ότι θα διατηρηθεί η ήρεμη προσέγγιση των ΗΠΑ όσον αφορά τις σχέσεις με την Κίνα και ότι εναπόκειται στο Πεκίνο να αποφασίσει αν θέλει να οικοδομήσει πάνω στη συνάντηση που είχαν ο Μπάιντεν και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο.

Ωρες νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως τουλάχιστον τρεις φορές επί προεδρίας Τραμπ είχαν εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ αντίστοιχα κινέζικα αερόπλοια, τα οποία το Πεκίνο ισχυρίζεται πως εξυπηρετούν αμιγώς ερευνητικούς μετεωρολογικούς σκοπούς και το αμερικανικό Πεντάγωνο υποψιάζεται πως διενεργούν υπηρεσίες κατασκοπείας.

Σήμερα τα ξημερώματα ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε προγραμματίσει να εκφωνήσει την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την Κατάσταση της Ενωσης.

ΠΕΡΟΥ
Παράταση κατάστασης έκτακτης ανάγκης και νέες κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται ακατάπαυστα στο Περού, με τις λαϊκές οργανώσεις να οργανώνουν νέα πανεθνική μέρα δράσης για την Πέμπτη 9 Φλεβάρη, με αιτήματα την παραίτηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και της αυταρχικής κυβέρνησής της, άμεσα προκήρυξη εκλογών και σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

Το Σάββατο στο Κογκρέσο απέτυχε και νέα προσπάθεια να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Είχαν προηγηθεί δύο προτάσεις, η μια των φιλελεύθερων κομμάτων για εκλογές τον Δεκέμβρη και η άλλη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων να συνδέσουν τις πρόωρες εκλογές τόσο με παραίτηση της Προέδρου όσο και με δημοψήφισμα σχετικά με τη σύσταση και εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, που θα αλλάξει το Σύνταγμα από την εποχή του δικτάτορα Φουτζιμόρι. Η απόπειρα της κυβέρνησης για εκλογές τον Οκτώβρη και θητεία της Προέδρου έως τον Απρίλη του 1924 απέτυχε επίσης. Ετσι η πλειοψηφία των βουλευτών αποφάσισε να μπλοκάρει οποιαδήποτε συζήτηση για το ίδιο θέμα, των πρόωρων εκλογών έως τον Αύγουστο. Ακόμα η κυβέρνηση για να ελέγξει τις κινητοποιήσεις αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 7 περιοχές της χώρας για άλλες 6 μέρες, εξαιρώντας όμως την πρωτεύουσα Λίμα. Την Κυριακή σε μεγάλη διαδήλωση στη Λίμα οι μονάδες καταστολής έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 24 διαδηλωτών και δεκάδες συλλήψεις.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 7 Δεκέμβρη του 2022, όταν αποπέμφθηκε και φυλακίστηκε ο επίσης σοσιαλδημοκράτης πρώην Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, πάνω από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.

ΜΑΛΙ
Επίσκεψη Λαβρόφ στο πλαίσιο στενότερης συνεργασίας

Στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής έφτασε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων δυτικών χωρών ότι η Ρωσία επιχειρεί να τις εκτοπίσει από την υποσαχάρια Αφρική.

Τόνισε ότι η χώρα του έχει στείλει στο Μάλι «μεγάλες προμήθειες σε βοήθεια» τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο αύξησης των δυνατοτήτων των Μαλινέζων στρατιωτών να πολεμήσουν οργανώσεις τζιχαντιστών.

Πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν περιορίζει τη βοήθεια στο Μάλι στον στρατιωτικό τομέα, αλλά το ενισχύει και στον τομέα της Εκπαίδευσης. Κλείνοντας, επέκρινε δυτικές χώρες για «νεο-αποικιοκρατικές πολιτικές», καθώς επίσης για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ