ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο ισραηλινό μακελειό στη Γάζα

Παλαιστίνιοι τραυματίες μετά τις ισραηλινές επιδρομές

Associated Press

Παλαιστίνιοι τραυματίες μετά τις ισραηλινές επιδρομές
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μία από τις αιματηρότερες μέρες των τελευταίων μηνών ήταν η χτεσινή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τόσο χερσαία εισβολή, μικρής διάρκειας, όσο και αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές. Συνολικά, μέχρι το βράδυ, είχαν τραυματιστεί δεκάδες και είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά αλλά και ένας εικονολήπτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς», ο οποίος, όπως υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες, σχεδόν εκτελέστηκε εν ψυχρώ από ισραηλινό τανκ.

Ολα άρχισαν, τα ξημερώματα, όταν ομάδα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων εισέβαλε στο ύψος της ανατολικής συνοικίας της πόλης της Γάζας, Σουζάιγια, και ακολούθησε σφοδρή μάχη με μαχητές της «Χαμάς». Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι «απάντησε» σε «βροχή από όλμους». Στις μάχες που σημειώθηκαν, εκτός των παλαιστινιακών απωλειών, σκοτώθηκαν και τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις, απώλειες που φέρονται, κατά ορισμένους παρατηρητές, να πυροδότησαν και τις αιματηρές αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησαν. Η πλέον πολύνεκρη επιδρομή σημειώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιγ, όπου σκοτώθηκε και ο 23χρονος εικονολήπτης.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό τους. H ισραηλινή ηγεσία «απάντησε» ότι θα συνεχίσει τον «αγώνα της κατά της τρομοκρατίας». Παρόλα αυτά, επαναλήφθηκε, χτες, ο ανεφοδιασμός της Λωρίδας της Γάζας με καύσιμα από τον τερματικό σταθμό του Ναχάλ Οζ.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συμφωνίες με ΕΕ κλείνει ο Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με αεροπορικές επιδρομές στη Βασόρα απάντησαν οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις στις σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατιωτών και ενόπλων σιιτών, διαμηνύοντας ότι «όποιος επιτίθεται στα ιρακινά στρατεύματα γίνεται στόχος». Επισήμως σκοτώθηκαν τέσσερις ένοπλοι και τραυματίστηκε ένας, αλλά οι τοπικές αρχές μίλησαν για έξι νεκρούς και τρεις τραυματίες.

Νέες μάχες ξέσπασαν και στη συνοικία Σαντρ Σίτι, μεταξύ κατοχικών και σιιτών ενόπλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν 18, στην πλειοψηφία τους πολίτες. Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν την απομάκρυνση των διοικητών του στρατού και της αστυνομίας στη Βασόρα, υποστηρίζοντας ότι «μετακινήθηκαν σε καλύτερες θέσεις ως ανταμοιβή για τη στάση τους στις πρόσφατες συγκρούσεις». Εντούτοις, κυρίαρχη είναι η εντύπωση ότι τιμωρήθηκαν περισσότεροι από 1.300 στρατιώτες και αστυνομικοί επειδή αρνήθηκαν να συγκρουστούν με τους ενόπλους του Μουκτάντα Σαντρ.

Μία μέρα νωρίτερα, περισσότεροι από 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις. Η πλέον πολύνεκρη πραγματοποιήθηκε στη Μπαακούμπα, με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Μάλικι, ο οποίος συνοδευόμενος από αρκετούς υπουργούς επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «η κατάσταση στο Ιράκ σταθεροποιείται με γοργά βήματα» και μάλιστα εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα η χώρα θα είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου». Απέφυγε, επίσης, να σχολιάσει τη δίχρονη κράτηση από τις κατοχικές δυνάμεις του φωτορεπόρτερ του «Ασοσιέιτεντ Πρες» Μπιλάλ Χουσεΐν, με κατηγορίες που καταρρίφθηκαν περί συνεργασίας με την αντίσταση.

Στις συναντήσεις, που είχε ο Μάλικι με αξιωματούχους της ΕΕ, συμφωνήθηκε να υπογραφτεί συντόμως μια «προκαταρκτική συμφωνία» ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και επιπλέον συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και εμπορικών ανταλλαγών. Ο Μάλικι θα συναντηθεί και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για να συζητήσει ζητήματα εκπαίδευσης του ιρακινού στρατού.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Υπόδειγμα δημοκρατίας»...

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

Νέες αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις του Κουρδικού Εργατικού κόμματος (ΡΚΚ) ανακοίνωσε χτες ο τουρκικός στρατός, υποστηρίζοντας ότι «ανεπιβεβαίωτος» αριθμός «κούρδων ανταρτών εξουδετερώθηκε» κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ.

Παράλληλα, το τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τελικά χτες 53 δημάρχους της χώρας, σε φυλάκιση 2,5 μηνών, γιατί ζήτησαν με επιστολή τους από τον πρωθυπουργό της Δανίας να επιτρέψει τη λειτουργία ενός κουρδικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου στη χώρα του, με την κατηγορία ότι οι 53 εξήραν τη δράση των κούρδων ανταρτών.

Στο μεταξύ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, έσπευσε να υπεραμυνθεί της τουρκικής δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «υπόδειγμα στο μουσουλμανικό κόσμο» και του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, στο αμερικανοτουρκικό συνέδριο, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών, υποστήριξε ότι μετά «την υπογραφή του κειμένου "στρατηγικού οράματος" ΗΠΑ και Τουρκίας, βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη και εκτείνονται πέραν της συνεργασίας των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ, στους τομείς της οικονομίας και της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δυο λαών», δεδομένης και της στρατηγικής της θέσης ως ενεργειακός κόμβος παγκόσμιας σημασίας. Χαρακτήρισε το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, τασσόμενη υπέρ της ακεραιότητας του Ιράκ.

Αναφερόμενη στον αγωγό φυσικού αερίου TGI και στον Nabucco, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «οι αγωγοί αυτοί, οι οποίοι θα μεταφέρουν αζερικό φυσικό αέριο, συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών και στην αποτροπή δημιουργίας μονοπωλίων στον τομέα της ενέργειας».

Τέλος, η Κ. Ράις χαιρέτησε την καθοριστική συμβολή της Αγκυρας στο Αφγανιστάν και τη στήριξή της στην εγκάθετη κυβέρνηση Καρζάι και την κίνησή της να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία του Κοσσόβου».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΡΑΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Σε ρόλο «γεφυροποιού» μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Αισθάνομαι ότι μπορώ να φέρω την Ευρώπη και τις ΗΠΑ πιο κοντά για το μέλλον», δήλωσε o Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σε τηλεοπτική συνέντευξη στο CBS, λίγο πριν την αναχώρηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη.

Χτες ο Γκόρντον Μπράουν μίλησε στον ΟΗΕ και συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καθώς προωθεί την ατζέντα της Βρετανίας για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω της διεύρυνσής του. Αργότερα συναντήθηκε με τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ. Τα προβλήματα στη διεθνή οικονομία βρίσκονται ψηλά και στην ατζέντα των επαφών που θα έχει με τον πρόεδρο Μπους. Ο Μπράουν θέλει επίσης να συζητήσει το πρόβλημα του επισιτισμού και των υψηλών τιμών των τροφίμων, τις επιπτώσεις των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών, την ανάγκη ελεύθερης λειτουργίας των αγορών, αλλά και διάφορα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Αναμένεται επίσης να επαναβεβαιώσει τον πρόεδρο Μπους ότι θα ανασταλεί η αποχώρηση των τελευταίων 1.500 Βρετανών στρατιωτών από το Νότιο Ιράκ, μετά το νέο κύμα βίας στη Βασόρα. Ο Μπράουν εκτός από τη συνάντηση με τον Μπους θα έχει συναντήσεις και με τους τρεις διεκδικητές του χρίσματος, Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και Τζον ΜακΚέιν.

Πάντως παρά το διεθνές προφίλ που προσπαθεί να οικοδομήσει ο Μπράουν, τα εγχώρια προβλήματα πλέον έχουν γίνει απειλητικά για την πολιτική του επιβίωση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Evening Standard, η ισχυρή παλαιά φρουρά του Εργατικού Κόμματος έστειλε το μήνυμα στον Βρετανό πρωθυπουργό: «Διόρθωσε και βελτίωσε τα πράγματα μέχρι το Μάη του 2009, διαφορετικά θα παραιτηθείς». Το κλίμα έχει γίνει βαρύ μέσα στο Εργατικό Κόμμα και την κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες διαπιστώνουν μεγάλη πτώση της δημοτικότητας του Γκόρντον Μπράουν, στο χαμηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ Βρετανός πρωθυπουργός από το 1930, οπότε καθιερώθηκαν οι δημοσκοπήσεις. Ο Μπράουν πάντως απτόητος δηλώνει: «Θα συνεχίσω το έργο μου».

ΙΡΑΝ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ «ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Διερευνητική συνάντηση

ΣΑΝΓΚΑΗ.--

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων Εξωτερικών, που φιλοξένησε η Κίνα με στόχο την «αναζωογόνηση» των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα), της Γερμανίας αλλά και της ΕΕ.

Οπως υποστήριξε ο βοηθός ΥΠΕΞ της Κίνας, Χε Γιαφέι, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε γενικές γραμμές στο περιεχόμενο μιας νέας πρότασης κινήτρων που θα μπορούσε να γίνει στην Τεχεράνη για να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν συναίνεση ως προς «ορισμένα προβλήματα». Ο Κινέζος αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της χώρας του περί «διπλωματικής» επίλυσης του ζητήματος.

Οπως και να έχει, η κινεζική πρωτοβουλία προκάλεσε αίσθηση καθώς το Πεκίνο, μέχρι στιγμής, αν και έχει παραμείνει σταθερό στη θέση του, έχει αποφύγει τους υψηλούς τόνους και την αντιπαράθεση αφήνοντας το πεδίο αυτό ελεύθερο στη Μόσχα. Από την άλλη πλευρά, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ δήλωνε έτοιμος για διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα του δε θα απεμπολήσει κανένα απολύτως νόμιμο δικαίωμά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ