ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μετεκλογική προτεραιότητα το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την προώθηση της επί της αρχής έγκρισης του νομοσχεδίου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έως το τέλος της βδομάδας σχεδιάζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Προφανής στόχος του Τζόνσον - που διαθέτει πλέον άνετη πλειοψηφία πλειοψηφία 80 εδρών - είναι να δείξει ότι τηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις για «Brexit χωρίς "αν" και "αλλά"» μέχρι τις 31 Γενάρη.

Ο Ρίσι Σούνακ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει το νομοσχέδιο για το Brexit πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε οι υπουργοί να αρχίσουν να εργάζονται για άλλες προτεραιότητες, όπως «το πέρασμα της χώρας σε επόμενο επίπεδο».

Μέχρι τότε, ο Τζόνσον εντείνει τη βολιδοσκόπηση προθέσεων και «εδάφους» για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, όχι μόνο με την ΕΕ αλλά και με τις ΗΠΑ. Στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που δέχτηκε χτες από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζόνσον συμφώνησε πως Λονδίνο και Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνεργαστούν στενά στους τομείς της «ασφάλειας» και του εμπορίου. Εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μια «φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» και την «τεράστια σημασία της σχέσης Βρετανίας - ΗΠΑ».

Χτες το απόγευμα, πάντως, ξεκίνησε η επιλογή προσώπων που θα απαρτίσουν τη νέα κυβέρνηση. Προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί ο διορισμός του Σάιμον Χαρτ στη θέση του νέου υπουργού αρμόδιου για θέματα Ουαλίας και η παραμονή της Νίκι Μόργκαν στο υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού, ΜΜΕ και Ψηφιακής Πολιτικής.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί η ορκωμοσία της νέας 650μελούς Βουλής των Κοινοτήτων που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 12ης Δεκέμβρη και η τυπική εκλογή του νέου προέδρου του Σώματος, που αναμένεται να είναι ο βουλευτής των Εργατικών Λίντσεϊ Χόιλ. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, με ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ, στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθεί το κυβερνητικό νομοθετικό πρόγραμμα.

Δημοψήφισμα ξανά θέλει η Στάρτζεον

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του πρωθυπουργού να προωθήσει το Βrexit προκαλεί αντιδράσεις στη Σκοτία. Η επικεφαλής του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, έχοντας κερδίσει τις 48 από τις 52 έδρες της Σκοτίας στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων, επανέφερε επί τάπητος την απαίτηση για νέο δημοψήφισμα με θέμα την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Μιλώντας στο BBC τόνισε ότι ο πρωθυπουργός κάνει «μεγάλο λάθος» αν νομίζει πως μπορεί να κρατήσει τη Σκοτία μακριά από την ΕΕ. Και κατέληξε: «Αν ο Μπόρις Τζόνσον νιώθει σιγουριά για την Ενωση, τότε θα πρέπει να νιώθει αρκετή σιγουριά ώστε να αφήσει το λαό να αποφασίσει».

TΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Παζάρι για τον «East Med»

Το παζάρι Τουρκίας - Ισραήλ με αφορμή τη διαδρομή του υποθαλάσσιου αγωγού «East Med», που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, μέσω Ελλάδας, στη Νότια Ιταλία έρχεται στο προσκήνιο, ως μέρος του ενεργειακού παζλ στη ΝΑ Μεσόγειο.

Πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου «Channel 13» ανέφεραν πως πριν από μερικές μέρες αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε με Ισραηλινό διπλωματικό επιτετραμμένο στην Αγκυρα ζητώντας του να σκεφτεί έναν πιθανό διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να περάσει ο αγωγός αερίου «East Med» από την Τουρκία. Φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι ο αγωγός «East Med» δεν μπορεί να φτιαχτεί δίχως την έγκριση της Τουρκίας, επειδή σχεδιάζεται να περάσει ανοιχτά της Αττάλειας, δηλαδή μέσα από την αμφιλεγόμενη ΑΟΖ που συμφώνησε στα τέλη Νοέμβρη ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό, Φ. Σάρατζ...

Ο επιτετραμμένος φέρεται να απάντησε ότι υπάρχουν «πολλά νομικά εμπόδια» προτού να τεθεί το θέμα σε συζήτηση.

Το Ισραήλ θα ξεκινήσει πάντως το Γενάρη τις εξαγωγές φυσικού αερίου, από τα κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν», στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στέινιτζ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απαραίτητη η μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για τον κίνδυνο επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τη Γερμανία εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ενόψει του χτεσινού συνεδρίου για τη μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης, των κρατιδίων, επιχειρηματιών και συνδικάτων.

«Είναι απαραίτητο να αγωνιστούμε για επάρκεια ειδικευμένων εργαζομένων», σημείωσε η Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι ο σχετικός νόμος για εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες, που θα εφαρμοστεί από το Μάρτη, πρέπει να αποδώσει γρήγορα.

Σύμφωνα με στοιχεία των εργοδοτών, χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες ειδικευμένοι εργαζόμενοι και παρότι ήδη 2,5 εκατ. άνθρωποι από χώρες της ΕΕ εργάζονται στη Γερμανία, «αυτό δεν αρκεί και πρέπει να αναζητήσουμε και ειδικευμένους από χώρες εκτός ΕΕ», κυρίως από την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Ιδιαίτερα λείπουν εργαζόμενοι στους τομείς των μαθηματικών, της πληροφορικής, των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας, στις κατασκευές, σε ξενοδοχεία - εστίαση και στην υγειονομική περίθαλψη και συγκεκριμένα ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μεταλλεργάτες, μηχανικοί, μάγειρες, νοσηλευτές, πληροφορικάριοι και προγραμματιστές λογισμικού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομίας, η γερμανική οικονομία βρίσκεται λίγο - πολύ σε στασιμότητα, ενώ «υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι πιθανόν να τερματιστεί η ύφεση στη βιομηχανία και να αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη συνολικά της οικονομίας». Η βιομηχανική παραγωγή τείνει να μειωθεί ενώ οι δείκτες στην αρχή του τέταρτου τριμήνου υποδήλωναν ότι η ιδιωτική κατανάλωση ήταν υποτονική, παρά την οριακή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Παρά τα «πρώτα σημάδια ελπίδας» ότι η γερμανική οικονομία δεν θα εισέλθει σε ύφεση αλλά σε αναιμική ανάκαμψη, η γερμανική βιομηχανία εξακολουθεί «να υποφέρει από την παγκόσμια υποχώρηση των επενδύσεων, η οποία προκλήθηκε και από τις εμπορικές συγκρούσεις», σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κορεατικό, Στίβεν Μπίγκαν, δήλωσε από τη Σεούλ ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συζητήσει «όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» με τη Βόρεια Κορέα, αν και απέδωσε στην Πιονγιάνγκ «εχθρικές» και «ασύνετες» απαιτήσεις. Πάντως, διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον «δεν έχει χρονοδιάγραμμα, έχει στόχο» όσον αφορά την πορεία αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου. Το Σάββατο η Πιονγιάνγκ επιβεβαίωσε νέα δοκιμή σε εγκατάσταση εκτόξευσης δορυφόρων, με σκοπό - σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA - «τον περιορισμό και την εξουδετέρωση της πυρηνικής απειλής των Ηνωμένων Πολιτειών».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο σοσιαλδημοκράτης υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ξεκίνησε χτες τις ξεχωριστές συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη ή ανοχή για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους «Ποδέμος». Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Π. Κασάδο, επανέλαβε ότι δεν θα βοηθήσει στο σχηματισμό συγκυβέρνησης. Ο Σάντσεθ συναντήθηκε επίσης με την επικεφαλής των «Πολιτών».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Καλή ένδειξη» χαρακτήρισε προχτές ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, με σκοπό να τερματιστεί η διένεξη που εκδηλώθηκε τον Ιούνη του 2017, προκαλώντας «κραδασμούς» στις σχέσεις μεταξύ των χωρών του Περσικού Κόλπου.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενας 24χρονος αντικυβερνητικός διαδηλωτής πυροβολήθηκε θανάσιμα το Σάββατο στην ιρακινή πρωτεύουσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Αλλος ένας νεαρός τραυματίστηκε από την ίδια επίθεση. Είναι ο τέταρτος νεαρός διαδηλωτής που δολοφονείται μέσα στο τελευταίο 15ήμερο από πυρά άγνωστου ελεύθερου σκοπευτή.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ρουμανικό δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές κάθειρξης, διάρκειας έως και 12 ετών, σε 13 άτομα (ανάμεσά τους πολιτικούς, επιχειρηματίες κ.ά.) που κρίθηκαν ένοχοι για πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο στο Βουκουρέστι με 64 νεκρούς, το 2015.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο εμπορικός διαπραγματευτής του Μεξικού, που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση νέας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε Αμερικανούς ή Καναδούς επιθεωρητές Εργασίας να ασκήσουν ελέγχους σε εργοτάξια στη χώρα του.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων. Σωστικά συνεργεία εστίαζαν τις έρευνες σε εμπορικό κέντρο που κατέρρευσε και υπήρχαν φόβοι για πολλούς εγκλωβισμένους.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Πολύνεκρη πυρκαγιά σε ένα ακόμα κάτεργο

ΝΤΑΚΑ.--

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο κατασκευής ανεμιστήρων κοντά στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα. Ολα δείχνουν ότι επρόκειτο για ένα ακόμα κάτεργο καθώς οι μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων αναδεικνύουν άθλιες συνθήκες δουλειάς. Η μητέρα ενός από τους εργάτες κατήγγειλε ότι ο γιος της τηλεφώνησε αφού ξέσπασε η φωτιά αγωνιώντας ότι «η πόρτα είναι κλειδωμένη, δεν μπορούμε να βγούμε..!». Η οικογένεια ενός άλλου κατήγγειλε ότι η εργοδοσία εκβίαζε το προσωπικό να μείνει για δουλειά απ' το πρωί έως τις 8 μ.μ. γιατί μόνο έτσι θα τους πλήρωνε, ενός άλλου ότι ο μισθός έφτανε μόλις τα 52 δολάρια το μήνα.

Λίγες μέρες πριν άλλοι 19 εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους σε εργοστάσιο πλαστικών που αποκαλύφτηκε μετά ότι δεν πληρούσε στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας.

ΙΝΔΙΑ
Αντιδράσεις στο ν/σ για ιθαγένεια σε μη μουσουλμάνους

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνουν οι αντιδράσεις σε νομοσχέδιο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Ινδίας και διευκολύνεται η χορήγηση ιθαγένειας σε πρόσφυγες, με τον όρο ότι δεν είναι μουσουλμάνοι. Μαζικές διαδηλώσεις που γίνονται εδώ και μέρες χτες άρχισαν να επεκτείνονται και σε πολλά πανεπιστήμια. Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι αυτό εξυπηρετεί τις προσπάθειες του κυβερνώντος ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα του Ν. Μόντι να «επιτεθεί» στο ρόλο των μουσουλμάνων της χώρας, στο πλαίσιο ενδοαστικών ανταγωνισμών που παρασύρουν και εκατομμύρια λαϊκών στρωμάτων μακριά από τις αληθινές ρίζες των προβλημάτων τους.

Μέχρι και χτες είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 6 νεκροί στις διαδηλώσεις. Σε κρατίδια της βορειοανατολικής Ινδίας, όπως τα Ασαμ και Τριπούρα, οι αρχές ανακοίνωσαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο εξέφρασε και η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστηρίζοντας ότι «από τη φύση του προάγει τις διακρίσεις» και ζητώντας την επανεξέτασή του.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κογκρέσο, κατηγορεί την κυβέρνηση για κήρυξη πολέμου ενάντια στη χώρα. Βουλευτές από διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

ΗΠΑ, Καναδάς και Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες συστήνοντας «προσοχή» σε πολίτες τους που ταξιδεύουν στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ